Sunday, June 26, 2011

Competiții mercantile


Societatea civilă din Republica Moldova recomandă clasei politice moldave subvenționarea partidelor politice din bugetul de stat. Declarația aparține directorului executiv al CREDO Moldova, Sergiu Ostaf și a fost făcută în cadrul interviului politic matinal de la postul de radio Ploaia de Argint din Chișinău. Ostaf a adăugat că în acest moment CREDO definitivează un studiu dedicat finanțării partidelor politice în timpul campaniilor electorale din care reiese că un număr limitat de persoane finanțează toate partidele politice moldovenești.

Dependența partidelor din Republica Moldova de finanțarea oamenilor de afaceri este secretul lui Polichinelle, un secret pe care toată lumea îl cunoaște, de aici și interesul manifestat de către partide pentru diversificarea surselor de finanțare. Acest interes mercantil, în condiții specifice, poate să se transforme într-o competiție de tipul celei la care am fost martori săptămîna trecută.

Evenimentele din jurul combinatului de panificație Franzeluța, reprezintă o exemplificare concreta a competiției dintre PLDM și PDM pentru diversificarea surselor de finanțare. Consiliul de administrație al acestui combinat a dorit să își schimbe directorul, acesta a folosit relațiile sale cu un important om politic pentru a se menține în funcție. S-a ajuns la faptul că întreg combinatul a fost înconjurat de trupe private de securitate care nu au permis accesul pe teritoriul întreprinderii cu capital de stat unor lucrători de poliție. Ajuns în atenția premierului moldovean Vladimir Filat, cazul a căpătat întorsături spectaculoase care au ajuns pînă la declanșarea unei confruntări spectaculoase între președintele PLDM și vicepreședintele PDM.

Tot despre diversificarea și controlul surselor de finanțare este vorba și în confruntarea care are loc în aceste zile pentru formarea alianțelor la nivel local. Liderii Coaliţiei de guvernare afirmă într-o voce că şi la nivel local este nevoie de o Alianţă pentru Integrare Europeană. Doar că fiecare dintre aceștia au viziuni diferite asupra modului de constituire a acestei alianțe. Liberal-democraţii şi liberalii au opţiuni contrar opuse. La emisiunea Publika Report, Mihai Ghimpu a spus că nu mai este dispus să facă cedări de funcţii și i-a atacat delicat pe cei din PDM "Noi am refuzat, am cedat funcţia de speaker ce revenea PL. Unii au luat funcţia şi au uitat că trebuie să alegem preşedintele şi îmi pare că unii nici nu vor acest lucru. Politica noastră că trebuie să existe Alianţa rămâne în vigoare, dar nu sîntem chiar atât de darnici". PLDM îşi menţine ideea că partajarea funcţiilor trebuie să fie discutată în fiecare raion aparte şi trebuie să se ţină cont de numărul de mandate obţinute de fiecare partid. "Este destul de dificil de a incerca sa convingi o echipa dintr-un anumit raion, care a obtinut spre exemplu 9 sau 10 mandate de consilieri raionali să se împace cu gandul că preşedinte al raionului va fi o altă componentă, care a obţinut 2 sau 3 mandate", a explicat Valeriu Streleţ, vicepreşedintele PLDM.

Confruntările care există în acest moment demonstrează că alianța de guvernare trece printr-un moment de criză care devine din ce în ce mai delicat. Este absolut sigur că aceste confruntări au loc datorită celor care au creditat formațiunile politice în campania electorală pentru alegerile locale. Condiționările impuse de unii oameni de afaceri pentru direcționarea unor fluxuri bănești către un candidat sau un altul, fac ca aceste datorii pe care le au o serie de formațiuni politice să intre în competiție directă cu interesele statului. Cedarea nervoasă avută de către premierul Vladimir Filat este una firească și omenească - căci nici un favor făcut către finanțatorii unor partide politice nu ar trebui să intre în competiție cu interesele majore de stat.


Monday, June 20, 2011

Gambitul comunist


Comuniștii moldoveni, conștienți de faptul că bătălia politică din Republica Moldova este una care are mai multe semnificații simbolice decît cele de la prima vedere, au făcut deja rocada și se pregătesc de un gambit. Deși partidele puterii, în care se regăsesc liberal democrații conduși de Vladimir Filat, liberalii lui Mihai Ghimpu și social democrații conduși de Marian Lupu, au servit cupele cu șampanie, jocul de șah încă nu a luat sfîrșit.

Opoziția moldavă, deși a pierdut municipiul Chișinău, a cîștigat controlul în principalele orașe și centre regionale ale Republicii Moldova, centre care au capabilitatea de a asigura importante fluxuri financiare pentru singurul partid de opoziție din Republica Moldova, cel al comuniștilor. Controlul partidelor politice asupra fluxurilor financiare existente în acest spațiu, devine imperativ în condițiile în care campaniile electorale moldovenești devin din ce în ce mai scumpe. Orașe ca Otaci, Lipcani, Taraclia, Soroca și am enumerat doar cîteva din cele 86 de localități mari în care stînga moldovenească deține controlul după turul doi al alegerilor locale generale, au capacitatea de a își asigura singure dezvoltarea economico-financiară locală dar au și puterea de a oferi noi bazine electorale.

A știi să pierzi, pentru a cîștiga în perspectivă este o tactică mai puțin folosită de către politicienii din Republica Moldova, aceștia dorindu-și puterea pentru beneficii imediate. Eșecul de la prima vedere al comuniștilor ascunde în el cîștigul unor importante centre strategice pe care PCRM le va folosi în bătălia din toamnă.

Singurul partid din alianța de guvernare care gîndește în perspectivă, este cel condus de liberal democratul Vladimir Filat, care a reușit să își consolideze bazinul electoral, cîștigînd conducerea a 283 de localități. Partidul Democrat a obținut primăriile a 218 de localități iar liberalii moldoveni controlează 97 de primării. Partidele Alianței pentru Integrare Europeană,aflată la guvernare, din cele 900 de primării existente în Republica Moldova, au obținut împreună controlul a 598 de primării. Comuniștii moldoveni, au obținut controlul asupra 202 autorități locale.

Prezent la interviul dimineții de la postul de radio chișinauean Ploia de Argint, Victor Gurău, care alaturi de alți politilogi din Republica Moldova este și unul din ideologii PCRM, afirma că rezultatul "bun" obținut de comuniștii moldoveni la alegerile locale generale fac posibil ca potențialul răspuns la eventualele negocieri referitoare la evitarea alegerilor anticipate și participarea deputaților PCRM la alegerea șefului statului moldovean, să fie unul negativ. Gurău consideră că partidele puterii se simt timorate de faptul că în ciuda demonizării timp de doi ani a comuniștilor moldoveni, în ciuda tuturor discursurilor și ale acțiunilor anti-comuniste care au avut loc din 2010 pînă în prezent, o parte importantă a electoratului moldovean alege încă secera și ciocanul. Din datele statistice puse la dispoziție de Comisia Electorală Centrală din cele 900 de primării partidele din alianță controlează 598. Singuri, comuniștii moldoveni, în ciuda tuturor demonizărilor la care au fost supuși, au reușit să obțină controlul a 202 de localități. Această frică, care deși pare că păzește harbuzăria, este însă responsabilă de apariția tuturor erorilor de comportament ale AIE, a spus politologul moldovean, referindu-se la certurile și fricțiunile existente în sînul alianței de guvernare din Republica Moldova.

După analiza la rece a rezultatelor alegerilor locale generale putem concluziona că atît opoziția cît și cele trei componente ale puterii au destule forțe pentru a aștepta demararea unei alte competiții electorale cea parlamentară. Răspunsul negativ oferit de premierul moldovean în cadrul unei emisiuni de televiziune referitor la o posibilă prezență a lui Igor Dodon în cabinetul de miniștri condus de Filat, ne face să credem că Republica Moldova va rămîne fără un președinte ales de către actualii deputați ai Parlamentului de la Chișinău, deci alegerile parlamentare sînt inevitabile.

În Moldova alegerile s-au terminat! Trăiască alegerile!

Up-date :

Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei a respins planul propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, pentru depăşirea crizei privind alegerea preşedintelui prin modificarea normelor constituţionale printr-o simplă lege organică, aprobată de majoritatea parlamentară.

În răspunsul său la interpelarea Curţii Constituţionale a Moldovei, comisia a menţionat că norma privind alegerea şefului statului prin 3/5 de voturi ale deputaţilor nu poate fi modificată prin lege organică.

Butoiul cu pulbere



Desi au luat mai putine primarii decat Alianta pentru Integrare Europeana, comunistii moldoveni detin controlul in cele mai mari orase din Republica Moldova.

De exemplu, la Cahul candidatul comunistilor, Petru Burlacu, a castigat fotoliul de primar cu 68,74% din voturi, in timp ce contracandidatul sau liberal-democrat, Ion Butmalai, a strans doar 31,26% din sufragii.

Si orasul Drochia a revenit comunistilor. Aici candidatul PCRM, Igor Grozavu, a castigat cu 57,66% in fata liberal-democratului Iurie Melinte - 42,34% din voturi. Tot comunistii au castigat si sefia primariei din Leova, unde candidatul PCRM, Eugeniu Buraga a obtinut 52,93 la suta din sufragii. Comunistul a concurat cu PLDM-istul, Gheorghe Focsa, care s-a ales cu 47,07% din voturile alegatorilor.

Si orasele Cantemir, Criuleni, Glodeni, Soroca s-au inrosit. In total, in cel de-al doilea tur de scrutin candidatii PCRM din 87 de localitati au stins in brate cupa victoriei.

Partidul Liberal Democrat din Moldova insa a avut parte doar de sustinerea alegatorilor din sate. Astfel, 163 de primari din parte PLDM au ajuns in cel de-al doilea tur de scrutin la carma satelor Moldovei.

Partidul Democrat a obtinut victoria in 133 de localitati din tara. Democratii se pot lauda si cu cateva orase pe care le-au ocupat.

De exemplu, in Edinet candidatul PD a acumulat 53,23% din voturi, devansandu-l pe cel al PCRM care a acumulat 46,77 la suta din voturi. Si in orasele Briceni, Calarasi, Hancesti democratii au castigat fotoliile.

Cele mai modeste rezultate pe tara le-a obtinut Partidul Liberal, care a castigat in total 70 de primarii. In schimb, liberalii se pot bucura de victorie in capitala, unde vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, a castigat primaria din turul II. Pentru el au votat 50,66% din alegatorii municipiului.

Victoria la limita a liberalului Dorin Chirtoaca in municipiul Chisinau demonstreaza ca fortele opozitie sint relativ egale cu cele ale aliantei de guvernare, Igor Dodon cistigind trei din cele cinci mari cartiere ale metropolei moldave.

Salvarea liberalului si a intregii aliante de guvernare se datoreaza unei scamatorii electorale ce poarta semnatura celui mai longeviv primar de Chisinau - Serafim Urechean. El este cel care a facut posibil ca localitatile din jurul municipiului Chisinau, populate preponderent de moldoveni, să decidă soarta întregului oraș. Stratagema elecgtorala l-a salvat de mai multe ori pe Urechean in fostele sale competitii electorale. Din datele comparative publicate de portalul informational Unimedia observam că doar in trei localitati din cele 18, comunistii moldoveni au reusit sa se mobilizeze – este vorba de Cricova, Vadul lui Voda si Vatra. In 14 localitati suburban, liberalul Dorin Chirtoaca a reusit sa obtina procentaje de peste 60 la suta in favoarea sa.

Concluziile sint simple. Localitatile subrbane sint cele care au un cuvint hotaritor in cursa electorala pentru municipiul Chisinau. Comunistii moldoveni nu au ignorat localitatile suburban insa campania lor nu s-a desfasurat ca la carte. Scorul obtinut de Dodon in oras este unul care demonstreaza ca orasul ramine a fi principal linie de confruntare intre cele doua culturi majoritare existente in Republica Moldova. Si la final incheiem afirmind ca Dorin Chirtoaca conduce orasul insa cea mai mica scinteie poate arunca in aer acest butoi cu pulbere.