Monday, September 26, 2011

Slava ne bagă mîna fiscului în buzunare?


Știți să înțelegeți o știre? Sunt tare curios să văd ce ați înțeles din știrea care urmează.

Ministerul Finanţelor estimează că modificările preconizate a politicii fiscale şi vamale pentru 2012 vor aduce în bugetul de stat venituri suplimentare în sumă de 1,3 miliarde de lei. Acest miliard pe care autorităţile şi l-au propus să-l facă la anul va veni din majorarea unor taxe şi accize, inclusiv la automobile, ţigări, băuturi alcoolice, produse petroliere, precum şi introducerea de la 1 ianuarie 2012 a impozitului pe venitul persoanelor juridice, la o cotă în mărime de 12%.

Asta e știrea difuzată de Moldpres și a răsunat în spațiul public din Republica Moldova. Ați înțeles ceva? Nu cred!

Jurnaliștii care au scris știrea nici ei nu au înțeles în totalitate despre ce e vorba. Că se vor mări niște taxe, niște accize, niște impozite. Mare lucru! Au gândit domnii ziariști, fără să se aprofundeze prea mult în detalii. De fapt lucrurile stau mai rău.

Hai să luăm la bani mărunți noutatea cu pricina. Se spune că vor crește accizele la automobile, iar majorarea va fi în medie de 50 la sută, deci vor crește prețul automobilelor. Și cota accizului la produsele petroliere va fi mărită la rata inflaţiei, adică cu 7 la sută. Iar asta înseamnă creșterea prețului la benzină.

Slava Negruții vrea să introducă un impozit pe locuință - o cotă minimă de 0,05% şi o cotă maximă de 0,3% a impozitului pe locuinţele din municipii şi oraşe.

Și chiar dacă ministrul este fumător, vrea să mărească încă odată prețul la țigări. Accizul la ţigaretele cu filtru va fi majorat de la 10 lei în acest an la 40 de lei în anul 2012. La faza asta nu pot să comentez nimic, dar nu pot să tac atunci când domnia sa propune ca taxa pe valoarea adăugată la zahăr să fie majorată de la 8 la sută la cota standard de 20 la sută. Domnule ministru, asta e o adevărată crimă! Vă dați seama că șu prețul unui kilogram de zahăr va crește cu 20 la sută?

Dacă se scumpește benzina vom avea iarăși o explozie a prețurilor în lanț. Prețul la pâine va crește și el căci de la fabrică, la magazin pâinea nu merge pe jos – că se murdărește!

Buuun, eu înțeleg că benzina, e benzină, automobilul e automobil și zahărul e zahăr. Cineva trebuie să facă un ban, că deh, benzina vine de departe, fabrică de autoturisme în Moldova nu avem, iar zahărul nu se face singur. Asta eu înțeleg.

Dar să mă tai și să pui sare deasupra, nu înțeleg în ruptul capului, de ce e nevoie să mai dau bani la stat pentru faptul că am o casă?

După ce am trântit o grămadă de bani în cotileți, nisip, ciment și muncitori, după ce am suportat toate capriciile nevestei despre culoarea acoperișului, tencuielii și a ornamentelor din jurul ferestrelor, după ce suport o grămadă de cheltuieli pentru că mă încălzesc iarna la gaz metan, nu înțeleg de ce trebuie să mai plătesc, alături de toate celelalte impozite, o taxă pentru că am construit o casă?

Sau poate, ministrul liberal democrat Veaceslav Negruții, își dorește să facă miliardul din buzunarele noastre?

Friday, September 23, 2011

Tăcutul atentat la buzunarul nostru

Când crimele au loc în centrul orașului, când ministrul de interne refuză inițial să se prezinte în fața deputaților, când premierul moldovean își dorește ca pe marginea drumurilor să fie sădiți doar stejari – iată că mai există voci care se gândesc la binele cetățeanului.

În tot acest circ politic, liderii Partidului Democrat din Moldova au găsit atât timp cât și bună cuviință să analizeze politicile fiscale propuse de către miniștrii liberali democrați și să ceară discutarea acestora cu societatea civilă dar şi cu partenerii de alianţă.

Ieri în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Andrian Candu a subliniat faptul că aceste politici par a fi îndreptate mai mult împotriva propriilor cetățeni.

Deputatul PDM, Andrian Candu, membru al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, a declarat că poziţia partidului privind politica fiscală pentru următorii trei ani a fost formulată în urma unor consultări cu comunitatea de experți din domeniu, iar la elaborarea acestor propuneri s-a ţinut cont de angajamentele asumate faţă de partenerii străini.

Potrivit lui Andrian Candu, proiectul de politică fiscală, elaborat de Ministerul Finanţelor, nu prevede o reformă a politicii fiscale ci doar fortifică Inspectoratul Fiscal ca o instituţie punitivă. Acest lucru se face prin crearea unui cadrul legislativ incoerent, prin înăsprirea amenzilor şi prin creşterea presiunilor asupra întreprinderilor. Iar toate acestea se fac în condiţiile anulării unor facilităţi fiscale importante.

Ceea ce înseamnă că Filat și miniștrii săi liberal democrați își doresc să bage mâna cât mai adânc în buzunarele noastre. Este un semnul vădit de cinism care vine din partea primului ministru, un cinism arțăgos, feroce și fără scrupule. La ce să te aștepți din partea celui care în plină ședință de guvern și-a permis să întrerupă discursul unui ministru pentru a îl îndemna să sădească stejari de-a lungul tuturor șoselelor moldave? La ce să te aștepți din partea unui lider care declară imorală respectarea acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană?

Nu pot ca în acest caz să nu-i dau dreptate liderului Partidului Liberal care ieri a caracterizat stilul de guvernare al lui Filat ca fiind unul autoritar. Citez - stilul de guvernare a lui Filat – este autoritar. Mihai Ghimpu a spus că a pledat și pledează în continuare pentru o guvernare în stil democratic. Citez - Îi place Lupu lui Filat, sau invers, acordul este acord. Filat a ajuns prim-ministru cu votul PL și PD – și este obligat să respecte documentul. De aceea și îi dau replici. S-a urcat în scaun și crede că e persoana care le rezolvă pe toate. Nu e corect. Oamenii simplii ne-au votat să găsim soluții, nu să ne mâncăm între noi", a mai spus liderul Partidului Liberal. Și nu poți să nu-i dai dreptate.

Tăcuta încercare de înăsprire a politicilor fiscale, fără discuții largi în societate, fără ca vocea experților din domeniu să fie auzită, fără ca televiziunile dragi primului ministru să dezbată această problematică ne vorbește despre faptul că transparența de care vorbește atât de des primul ministru este doar o vorbă goală.

Thursday, September 22, 2011

Mîrlănia moldovenească


Majoritatea glumelor care circulă în folclorul citadin îi au drept eroi principali pe cei din Ministerul Afacerilor Interne. Cunoașteți răspunsul la întrebarea de câți polițiști e nevoie pentru ca să înșurubezi un bec? De cinci – un polițist se urcă pe masă iar alți patru rotesc masa în sensul acelor de ceasornic!

Glumele, deseori deplasate, vin însă să se constituie într-un fel de ironizare a modului în care cei care sunt puși să fie de strajă ordinii publice sau să combată corupția și criminalitatea, se comportă în timpul atribuțiunilor de serviciu ori în contact cu cetățeanul simplu. Mitocănia de care dau dovadă lucrătorii ministerului este una ce caracterizează. Iar despre abuzurile în serviciu toată societatea civilă moldovenească cunoaște.

În timp, atât jurnaliștii cât și experții din domeniu au încercat să explice fenomenul mârlăniei profunde existente în rândul oamenilor cu epoleți ca fiind o reminiscență a timpurilor totalitariste. Timpul va vindeca totul, spuneau jurnaliștii care circulau mai des pe la conferințele de presă organizate de conducerea internelor moldovenești, jurnaliști care la sfârșitul anului primeau tot felul de premii pentru –buna prezentare a realizărilor organelor de interne în media republicană!

Timpul nu a vindecat nimic. Internele moldave nu numai că sunt din punct de vedere numeric cea mai voluminoasă instituție a guvernului Republicii Moldova dar este și instituția cu cel mai mare număr de generali din țară. Presupun că din regiunea geografică în care ne aflăm, doar Ucraina ne întrece la acest capitol.

Timpul nu a vindecat nimic. Deși din anii 2000 ani în care a demarat procesul de apropiere al Moldovei de comunitatea europeană s-au organizat nenumărate conferințe și seminarii la care s-a accentuat necesitatea reformării sectorului de securitate al Republicii Moldova, internele moldovenești au rămas cel mai secretizate și mai opace dintre instituțiile care asigură securitatea și ordinea din țară.

Cetățeanul ar trece toate acestea, cu vederea, dacă , rata infracționalității ar fi menținută într-un procentaj controlabil. Jurnaliștii, acești hămăitori la lună, n-ar mai lătra atât, dacă toate crimele ar fi descoperite în timp util, iar omorurile nu ar avea loc în buricul târgului. Însă nimic din toate acestea nu se întâmplă – infracționalitatea crește, adăugându-se la ea și infracționalitatea de tip juvenil – tot mai multe bande de tineri, târziu în noapte fură ba un cauciuc, ba o oglindă de automobil, ba un lănțug de gâtul tinerelor . Hoții de buzunare acționează în bună voie pe traseurile de maxi –taxi, împărțind câștigul la capăt de linie cu polițistul de sector. Iar crimele în serie de la Durlești nici până în ziua de astăzi nu au fost descoperite.

Colac peste pupăză, Ministrul de Interne nu are timp pentru a da explicații deputaților despre situaţia criminogenă. Ministrul de Interne, Alexei Roibu, convocat la comisia parlamentară ieri dimineață, va fi audiat abia astăzi. Roibu, a afirmat că nu poate veni în faţa deputaţilor din cauza programului încărcat al zilei de ieri. Potrivit membrilor comisiei ministrul liberal-democrat ar fi urmat să prezinte un raport despre situaţia criminogenă din ţară.

Surse din interiorul comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică au făcut publică intenția de a sugera premierului ca ministrul Roibu să fie primul pe lista de remanieri pe care o cere premierul Vlad Filat. Majoritatea membrilor comisiei consideră că atitudinea fostului lucrător al KGB ca fiind una sfidătoare iar rezultatele obținute de către instituție în timpul ministeriatului lui Roibu sunt considerate ca fiind cele mai joase.

Monday, September 19, 2011

O poveste de succes



Ieri, ziua în amiaza mare, la orele prânzului, la o terasă din centrul orașului, o persoană a fost împușcată mortal.

Atenție, nu undeva în Tiraspol, în Siberia sau la o margine de Odessa. Nu. S-a întâmplat în capitala unui stat care are pretenții – pretenții europene, iar crima a avut loc în plin buricul Chișinăului.

Într-o zonă unde la circa 250 de metri se află Ambasada României, la 200 de metri se află Guvernul Republicii Moldova, iar la 50 de metri este amplasată Biblioteca Națională a Moldovei.

Cele trei focuri de armă i-au alertat pe toți cei aflați la terasele din jur. Împușcăturile s-au auzit și la terasa unde primul ministru, în glorioasa-i tinerețe, obișnuia să apară, la o cupă de vin, dar și acolo unde își servesc masa unii dintre membrii Guvernului.

La una dintre terasele din zona elitară a capitalei, o persoană, a fost găsită împușcată mortal.

De la acel bar, in toate sensurile sunt ambuteiaje, în jur erau cel puțin 20 de martori, ceea ce înseamnă că cel care a tras și-a ”asumat” riscul foarte bine și nu a avut nici o ezitare. Iar asta vorbește despre multe. Prea multe.

În direct la un post de televiziune de știri, vice-ministrul de interne, Iurie Cheptănaru, anunță că bărbatul decedat este Ion Stratulat, în vârstă de 40 de ani, și că a fost împuşcat în timp ce lua masa împreună cu alţi doi bărbaţi. La un moment dat, unul dintre cei doi a scos arma şi l-a omorât. Suspectul a tras trei focuri de armă în regiunea capului şi a pieptului victimei. Apoi, acesta a urcat într-un automobil şi a fugit de la faţa locului.

Martorii prezenți la fața locului au relatat cu totul altceva. Ei au spus că dintr-un automobil de lux a coborât un bărbat care s-a apropiat de victimă şi l-a împuşcat de trei ori în cap, după care, calm a urcat în maşină şi a dispărut.

Nepotrivirile dintre spusele martorilor oculari și cele ale vice-ministrului de interne contează mai puțin. Contează la fel de puțin faptul că victima este un fost colaborator al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei. La fel cum, este mai puțin important că potrivit unor informații acesta ar fi ginerele lui Nicolae Alexei, cel care a deţinut funcţia de director al departamentului între anii 1997-2001.

Important este altceva. Și anume faptul că ziua în amiaza mare, în plină aglomerație, s-a întâmplat așa ceva. Un omor atât de îndrăzneț, demonstrează faptul că responsabilii de la ministerul de interne nu reușesc să mențină în limitele bunului simț, situațiile criminogene.

Teoriile controlului social spun clar că impunitatea, corupția și concreșterea interlopilor cu autoritățile de forță creează mediul cel mai favorabil de ”educare și dezvoltare” a infractorilor ideali. Modul în care a acționat killer-ul ne arată că acesta nu avea nici o teamă față de autoritate.

La terasa unde s-a întâmplat odioasa crimă, de obicei iau masa și reprezentanți ai lumii diplomatice acreditate în Republica Moldova. Ca jurnalist am fost acolo împreună cu ziariști străini de nenumărate ori. Oare ce ar fi gândit vreun diplomat străin pe care întâmplarea l-ar fi adus ieri în acel loc. Nu-i așa că ar fi putut spune că Moldova nu e deloc o poveste de succes? Și oare nu ar fi tras concluzia că în Moldova e bespredel ?

Să nu uit, și excelența sa, domnul Roibu, actualmente ministrul internelor moldovenești, alături de Serafim Alexandrovici, Dimitrii Petrovici sau Feodor Leontevici, obișnuia să servească o cafea la aceiași terasă. Cum era să reacționați, domnule ministru dacă crima se petrecea în fața ochilor dumneavoastră?

De fapt ce s-a întâmplat ieri ne arată că o haită de gineri, cumătri, druji care trag de fiare în aceleași săli, merg în aceleași localuri, au aceleași krîșe, se tusuie cu aceleași femei, se alimentează din aceleași surse și cu metode similare au doar două diferențe crase între ei - unii au ambiții mai mari decât alții, iar ceilalți au steluțe pe umeri. Chistoale au toți. Punct.

PS

Multumesc Ana Racu.

Singurătatea premierului


Prim-ministrul moldovean, Vladimir Filat, a declarat recent că, de când a fost investit în funcția de premier, pentru el, timpul trece mai greu.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii “Moldova în direct”, de la Moldova 1, emisiune în care a participat într-o apăsătoare singurătate doar liderul PLDM, partid care reprezintă doar una dintre componentele Alianței pentru Integrare Europeană.

Accentuez, nu vreun scriitor celebru sau vreo stea a lumii mondene, nu vreun interpret sau o primadonă, ci însuși primul ministru al Moldovei într-o emisiune transmisă la postul public de televiziune, afirmă nonșalant că vremea petrecută la cârma țării Moldovei, i se pare o veșnicie. Ba mai mult, într-o stare de grație, de parcă asupra lui s-a pogorât para de foc a Duhului Sfânt, Filat a declarat că, acolo sus, se simte singur.

“Tot ce am făcut a fost sincer, spune primul ministru privind direct în ochii triști și flămânzi ai moldovenilor, situațiile prin care am trecut mă fac să cred că s-a scurs o veșnicie și nu doi ani, spune primul ministru gândind la cupa de șampanie de Cricova servită după emisiune.
Sau poate la steak-ul de porc.

Să declari la postul public de televiziune că timpul s-a oprit în loc, nu înseamnă altceva decât o recunoaștere a faptului că în funcția în care se află premierul s-a obișnuit doar să comande, să țipe și să acuze fără a fi deranjat de acest dolce far niente, în care se află. Căci timpul se oprește apare doar atunci când nu faci nimic.

Filat a adăugat că se simte singur. Mă simt singur, spune primul ministru privind în ochii celor care nu știu cu ce bani să își plătească datoriile pentru căldură. Mă simt singur, spune el privind la bătrâna care nu știe dacă mâine își va putea cumpăra sau nu medicamente. Mă simt singur, spune privind în ochii celorlalți colegi de alianță. Mă simt singur, spune în timp ce ambele sale mâini, strâng până la durere fotoliul puterii.

În cadrul emisiunii premierul nu a scăpat momentul pentru a arunca o piatră în grădina partenerilor săi de alianță și a subliniat faptul că alianța nu este chiar o alianță. “Avem o alianță dintr-un partid și o altă parte, a spus Filat. Și pentru ca tot poporul moldav să-l jelească a adăugat că într-o coaliție nu se pune totul pe cârca unuia. Eu am nevoie de sprijin. Critica este lucrul opoziției”, a menționat prim-ministrul. Și al jurnaliștilor domnule Filat. Și al jurnaliștilor…


PS

Multumesc si pe aceasta cale fotografiilor facute de Sorin Onisor un excelent poet al imaginilor. Fotografia-i apartine.