Wednesday, October 19, 2011

Un dar pentru Voronin

Într-un editorial difuzat la postul de radio Prime FM, notam că liderul liberal democrat suferă de un dublu deficit de încredere. Primul deficit vine din partea comuniștilor moldoveni, iar al doilea apare din partea celor două formațiuni politice ale alianței – Partidul Liberal și Partidul Democrat.

Orice deficit de încredere trebuie completat cu fapte.

Notam că deficitul de încredere enunțat de comuniștii moldoveni, prin vocea lui Vladimir Voronin, trebuie completat cu fapte care să umple acest gol.

Intuiam că viitoarele fapte ale deputaților liberal democrați vor avea loc în Parlamentul moldovean, fapte care urmau să se traducă prin alte voturi comune cu deputații comuniști. Trebuie să recunosc că m-am înșelat. Premierul moldovean a procedat mult mai sofisticat.

Premierul rus, Vladimir Putin, a anunţat că, după discuţii îndelungate, s-a reuşit identificarea unui numitor comun şi s-a decis semnarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele CSI.

Semnarea acestui acestuia a fost o adevărată surpriză pentru mediile de informare rusești, întrucât la Summit-ul de la Sankt-Petersburg era preconizată doar definitivarea acordului, iar semnarea documentului urma să aibă loc la Summit-ul șefilor de state din CSI din luna decembrie.

Presa de la Moscova, afirmă că o altă surpriză o constituie semnarea acestui acord de către Republica Moldova și Ucraina , care anterior ”au torpilat” procesele de integrare economică.

Opt state din CSI, inclusiv Republica Moldova, au semnat marți seara, 18 octombrie, acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb. Alte trei state din CSI urmează să adere la acest acord până la finele anului curent, afirmă presa rusă.

Anterior agențiile de presă din Republica Moldova notau că preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a îndemnat Alianţa pentru Integrare Europeană să iniţieze discuţii în vedere aderării Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb, cunoscută ca Uniunea Euroasiatică sau URSS-ul lui Putin.

Liderul PCRM declara la 5 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă că a decis să vină cu această propunere către AIE după ce a citit un interviu cu prim-ministrul Rusiei, în care Vladimir Putin spunea că este convins că Republica Moldova va fi primită în această uniune, ba mai mult, chiar este aşteptată să adere, transmitea agenția de presă Info-Prim Neo.

„PCRM este gata să meargă la un astfel de dialog pentru a putea elabora un plan de modernizare a Republicii Moldova. Cu cât mai mult Moldova va amâna acţiunile de aderare, cu atât mai slabe vor fi poziţiile noastre de pornire”, a declarat Vladimir Voronin.

Neașteptatul gest al premierului moldovean Vladimir Filat, cel de semnare a Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb, vine să umple deficitul de încredere existent între domnia sa și liderul comuniștilor moldoveni.

La nivel de simbolistică, semnătura primului ministru pe acest Acord, parafează acordul de constituire al alianței dintre comuniști și liberal-democrați.

Friday, October 14, 2011

Ultimul cartuș - verde sau roșu?

În discursul domniei sale din Parlamentul RM, șeful cabinetului de miniștrii, Vladimir Filat a cerut demisia șefului Procuraturii Generale, a șefului Serviciului de Informații și Securitate și a șefului Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Motivul a ținut de ceea ce șeful cabinetului de miniștrii a numit a fi o anumită lentoare în luarea deciziilor referitoare la combaterea acțiunilor de tip raider îndreptate împotriva unor bănci din Moldova.

Primul Ministru, a recunoscut, în faţa Parlamentului, că a greşit atunci când la formarea AIE2 a acceptat ca cele mai importante instituţii de forţă ale statului să ajungă în mâna unui singur partid. Primul ministru Filat nu a nominalizat în mod clar numele formațiunii politice care potrivit domniei sale ar deține controlul acestor instituții de forță. Ceea ce mi se pare a fi de trist augur.

Premierul Vladimir Filat a afirmat că demisia șefilor acestor instituții reprezintă citez - începutul unei curăţenii în instituţiile statului, este începutul procesului de depolitizare a acestor instituţii strategice, pentru a le scoate din zona grupurilor de interese şi pentru a le reda cetăţenilor.

Și pentru a sublinia importanța doleanțelor sale premierul a spus răspicat că - Nu păstrarea cu orice preţ a Alianţei pentru Integrare Europeană este scopul guvernării noastre ci îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de cetăţeni.

Spusele din Parlament ale domnului prim – ministru au sunat însă ca o voalată amenințare la adresa unității alianței de guvernământ. Unii dintre deputați alianței de guvernare din Moldova, au sesizat că cerințele formulate de primul ministru par a fi solidare cu dorințele enunțate de către fracțiunea parlamentară a comuniștilor moldoveni, care anterior au cerut, ca o precondiție pentru a demara procedura de votare a Președintelui RM, demisia acelorași funcționari. În aprigele dezbateri parlamentare atât deputații liberali cât și cei ai partidului democrat , au constatat că este vorba o sincronizare a pozițiilor PLDM și PCRM.

Sincronizarea a fost atât de perfectă încât amenințarea făcută de către premierul moldovean, pe culoarele Parlamentului pentru urechile jurnaliștilor - Dacă Lupu nu este de acord, ne trebuie un alt speaker, a fost auzită rapid de către deputatul comunist Eduard Mușuc care a și propus în plenul Parlamentului demiterea lui Marian Lupu.

Potențiala amenințare la adresa Partidului Democrat și implicit la adresa Alianței pentru Integrare Europeană, odată ce, prin forța propunerii făcute de deputatul comunist Mușuc a căpătat voința cuvântului, a alimentat mai vechi supoziții referitoare la o posibilă creare a unei coaliții dintre comuniștii moldoveni și liberal democrați.

Coaliție care a căpătat valoare juridică prin inițierea unui proiect de hotărâre care a fost elaborat și înregistrat chiar în timpul ședinței Parlamentului. Potrivit acestui proiect, Marian Lupu va iniția în termen de 7 zile procedura de demitere a președintelui CNPF și Procurorului General, iar directorul SIS se eliberează prin votul deputaților. De asemenea, proiectul prevede ca în termen de 14 zile premierul va informa Parlamentul despre remanierile care vor fi operate în Guvern. Proiectula fost înaintat de deputații PCRM: Zinaida Chistruga, Vladimir Vitiuc, Iurie Muntean, Anatolii Zagorognîi; și PLDM: Veaceslav Ioniță, Angel Agache, Lilian Zaporojan.

Peste câteva ore prin votul comun al celor două formațiuni politice șeful Serviciului de informații și Securitate al Republicii Moldova, Gheorghe Mihai, a fost demis.

Mihai Ghimpu a fost cel care a caracterizat cel mai bine situația creată. Liderul liberal i-a felicitat pe comuniști că au reușit să distrugă alianța - Vreau să felicit opoziția parlamentară pentru faptul că le-a reușit să dezbine alianța.

Într-adevăr , votul comun al celor două formațiuni politice are valoarea volitivă și potentă a unei acțiuni deja concretizate cu un rezultat – demiterea șefului unei instituții care potrivit acordului de constituirea al AIE revenea unei formațiuni politice constituente a alianței de guvernare. Iar această acțiune aduce prejudicii vechii alianțe parlamentare.

Susținătorii acțiunilor domnului prim-ministru vor aduce argumente referitoare la faptul că demisul director al Serviciului de Informații și Securitate, Gheorghe Mihai, este un cadru vechi și depășit al serviciului inteligent moldovean, și că și-ar fi meritat soarta. Unii dintre colegii jurnaliști au încercat deja să demonizeze Serviciul de Informații afirmând că serviciul ar fi urmașul direct al KGB.

Pentru a nuanța, putem afirma doar că actualul SIS este de fapt urmașul direct al Ministerului Securității, minister care a avut la cârma o serie de profesioniști care au reușit să cearnă printr-o densă sită cadrele depășite de istorie. Această tăcută reformă internă despre care toate conducerile politice ale statului moldav au cunoscut, au făcut posibilă prezența unui număr relativ limitat de cadre care să fi avut un contact direct cu modul de funcționarea al serviciului inteligent sovietic. Adăugăm la aceste scurte note constatarea că deputații din Comisia parlamentară pentru securitate și ordine publică exercită direct controlul parlamentar asupra principalei instituții inteligente a Republicii Moldova și că la ultima ședință la care a participat atât directorul SIS cât și procurorul general nici un reprezentat al formațiunilor politice parlamentare, membru al acestei comisii parlamentare nu a avut ce le reproșa.

Liderul liberal-democrat a vorbit despre începutul unui procesul de depolitizare a acestor instituţii strategice, un început necesar pe care observatorii vieții politice din Republica Moldova îl așteaptă. Îl așteaptă pentru a constata dacă într-adevăr aceste instituții vor fi redate cu adevărat cetățenilor sau au intrat doar în zona de interese a liberal-democraților.

Până la proba contrarie, conform minimei logici, nu admit declarațiile emotive ale unor politicieni, ci doar potența juridică a semnăturilor deputaților liberal-democrați și a celor comuniști care au făcut posibilă inițierea unui vot ce a demis un funcționar care intra în sfera de interese a Partidului Liberal, partid component al Alianței pentru Integrare Europeană . Iar acest act juridic a lovit în justețea unui alt act, cel de fondare al Alianței pentru Integrare Europeană . Putem afirma că deși încă o nouă alianță politică parlamentară, nu s-a constituit, cea veche abia de răsuflă.

Tuesday, October 4, 2011

Viitorul - dezvelit frumos


Idealurile tinerilor din ziua de azi sunt adaptate modelelor umane pe care aceștia le întâlnesc în viața de zi cu zi, în presă, la radio și televiziune.

Dacă în urmă cu 20 – 30 de ani adolescenții și proaspeții bacalaureați năzuiau să devină medici, profesori, ingineri sau academicieni de renume mondial, astăzi,visul noilor generații de tineri moldoveni e să lucreze în Italia pentru a avea bani pentru un bemveu de mâna a doua iar fetele visează la șampelize – chiar dacă nu au nici o idee de ortografia cuvîntului, că doar e un singur cuvînt, nu-i așa?

Fetele vor să ajungă dezvelite frumos în tabloide care fac publicitate luni în șir mai ceva decât maidanezii lui Muruianu când se află-n în călduri.

Sociologii au tras semnalul de alarmă mai demult în această privință, iar sondajele printre vlăstarele de mâine au pus în evidență clar opțiunile ”viitorului patriei”.

Am văzut o fetiță care-și dorea să devină femeie de serviciu în Israel, dar și un băiețel care aspira să ajungă culegător de căpșune în Portugalia.

Statisticile arată că Moldova este printre primele locuri de destinație a turiștilor sexuali iar pe locul 3 în lume în ceea ce privește căutările pe net după cuvântul sex. Așa că nu e deloc de mirare că noaptea târziu, cluburile de noapte sunt pline.

Tinerele moldovence, care în vară declarau că nu au mai întâlnit niciodată un atât de greu examen de maturitate, vor nega vehement afirmațiile de mai sus. Pentru domniile lor am compus câteva sugestive subiecte de examen.

Așadar domnișoarelor și tinerelor care asaltează cetatea jurnalisticii iată, patru subiecte pentru examenul de bacalaureat la matematică, subiecte propuse pentru anul viitor. Surse din cadrul ministerului educației mi-au comunicat că în mod sigur se ia în considerație această variantă de concurs.

Așadar.

1. Aflati valoarea lui x din ecuatia: x = 2.

2. Suma a doua numere este 4. Numerele sunt egale. Aflati macar unul din cele doua numere.

3. Vasea avea 10 ani atunci când mama lui l-a ars cu un fier încins pentru ca a luat un 9 la matematica. Cati ani are Calistrat la 2 ani dupa tristul eveniment?

4. Imaginati-va un trunchi de piramida triunghiulara regulata.

Iată și subiectele propuse la examenul de limbă română care sunt propuse pentru anul care vine. Datorită numărului mare de greșeli ortografice, mai puțin ortoepice, s-a decis analiza unei singure propoziții. Se da textul: “Ana are mere”.
Pe foaia de examen sau pe o alta hartie pe care o aveti la indemana, scrieti raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Ce are Ana?

2. Cine are mere?

3. Extrageti cel putin un fruct din text.

4. Scrieti un alt nume de fata in afara de Ana. Daca nu va amintiti e bun si un nume de baiat.

Și iată subiectul propus la geografie. E drept, este un subiect mai greu, ce ține de geografia României. S-a luat însă în considerare că în Republica Moldova, o bună bucată din populație are în buzunar și pașaportul românesc.
1. Comparati din punct de vedere al altitudinii Varful Moldoveanu si Marea Neagra.

2. Enumerati doi vecini ai Romaniei. Daca nu va amintiti, enumerati doi vecini de-ai dumneavoastra de acasa.

3. In ce punct cardinal al Romaniei este situata Campia de Vest? Să sperîm că toată lumea știe ce este acela un punct cardinal.

4. Pasuri si trecatori: Cine a spus “Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”?

În caz de neînțelegere a subiectelor , aștept eventualele opinii și reclamații pe următoarea adresă de e-mail – victornichituș@hotmail.com.

Rog domnii profesori să nu transmită din timp, protejaților lor, rezolvările.

Monday, October 3, 2011

Puterea ispitei sau ispita puterii?


Trebuie să recunosc că eram încrezător în posibilitatea negocierilor între liderii AIE și liderul comuniștilor moldoveni. Eram mai mult ca sigur că dacă nu vineri la orele cinci după amiază, atunci neapărat sâmbătă cei patru se vor întâlni – și asta chiar dacă, de ochii presei, și-au aruncat câteva cuvinte. Cuvintele trebuiau aruncate, că deh, ele ajung la urechile oamenilor și uite așa, vestea umblă și votul se-adună!
Nu am înțeles, și cred că tot la fel de prostiți ca și mine au rămas o grămadă de oameni, nu am înțeles motivul pentru care reprezentanții comuniștilor moldoveni nu s-au prezentat la întîlnire. Că doar nu trebuia de semnat vreun document, că doar nu trebuia de plătit cafeaua sau ceaiul pe care îl serveau împreună. Sau poate, comuniștii moldoveni știau că liderul liberal-democrat nu este prezent la întâlnire, iar onorabilii domni vor să discute numai cu domnia sa primul – ministru?
De fapt, era cît se poate de clar că procesul de negocieri dintre AIE și PCRM, este unul de lungă durată. Care presupune multă răbdare din partea tuturor părților. Lipsa de maleabilitate a comuniștilor moldoveni, mă face să cred că lui Vladimir Voronin, i se prezintă o situație distorsionată și care nu are prea multe lucruri în comun cu realitatea. Într-un cuvânt, cineva, habar nu am cine, îl duce de nas. Cineva, care e aproape de liderul maximus al comuniștilor moldoveni, și-a luat nasul la purtare, a devenit mai îndrăzneț și îl amăgește pe Voronin așa cum vrea el. Ba, mai mult, sfaturile pe care le primește cel de-al treilea președinte al Moldovei, sunt dintre acelea care te fac să te împiedici, te fac să dai cu căruța în gard și să pierzi tot ceea ce ai avut.
Habar nu am cine este aceea persoană. Nici nu mă interesează. Însă nu pot cred nici în ruptul capului că domnul Voronin, un om care a dat de mai multe ori dovadă de o remarcabilă înțelepciune politică, nu poate înțelege că a venit vremea când supărările nu mai sunt doar ale tale și nu mai poți doar pentru tine să fii. Sunt vremuri care nu mai au răbdare, sunt timpurile. Rarele timpuri, când dincolo de dușmănii, supărări și mânii, trebuie să fim împreună. Habar nu am cine e acela sau aceia, care nu vrea ca omul, care în timpuri sovietice a rămas om, să fie împreună cu noi.
Nu cred că domnul Voronin, în cei opt ani de președinție și-a pierdut omenia. Nu cred că domnia sa nu vede că Moldova n-o mai poate duce departe. Nu sunt sigur că domnul Voronin ar băga mâna în foc pentru victoria sigură a comuniștilor moldoveni în viitoarele alegeri anticipate. Și nu cred în ruptul capului că domnului Voronin i-au fost indiferente cuvintele lui Diacov, spuse la începutul sesiunii de toamnă iarnă a Parlamentului.
Sunt însă sigur, mai mult ca sigur că oamenii simpli își doresc din toată inima ca Voronin, Lupu și Filat să stea la masa negocierilor.

Saturday, October 1, 2011

Înapoi la școală


Am fost ieri la deschiderea ședințelor de toamnă iarnă ale Parlamentului, m-am uitat la mersul legănat de atâta bine al unora, am privit lung și adânc în ochii altora pe care-i știu încă de pe când făceau parte din societatea civilă, și am dat mâna cu cei care au fost invitații mei la diferite emisiuni de radio sau de televiziune pe care cândva le-am moderat.

L-am privit îndelung pe liderul comuniștilor moldoveni, un om care știe poate cel mai bine care sunt tentațiile și provocările puterii. Și poate el cunoaște mai bine decât oricare alt politician moldovean cît de dulce este șampania sorbită din cupa victoriei dar și amarul unei pierderi neanunțate.

Vladimir Voronin, este personajul politic care are de ce să fie supărat – domnia sa, în anul 2009, chiar dacă avea asigurat votul a 60 de deputați, nu a reușit să găsească acel necesar vot pentru a alege șeful statului moldovean. Incapacitatea puterii comuniste de a purta negocieri cu opoziția democrată a provocat primele alegeri anticipate.

Dar tot Vladimir Voronin, este singurul președinte moldovean care a deținut două mandate, iar pentru bucuria care a fost posibilă în anul 2005, domnia sa ar trebui să fie recunoscător. Atunci, opoziția nu a cerut funcții, fabrici sau alte dividende. Atunci, atât Dumitru Diacov, liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din actualul legislativ, cât și premierul Vladimir Filat sau Oleg Serebrian au votat pentru ca liderul PCRM să devină pentru a doua oară șeful statului moldovean.

Ascultând discursul din Parlamentul țării, al domnului Diacov, nu am putut să nu-i dau dreptate – și oare cine dintre comentatorii politici din Republica Moldova, s-ar încumeta să-i nege afirmațiile? Căci deja e la mintea cocoșului că liderul comuniștilor moldoveni se gândește doar la găsirea unor posibilități pentru ca formațiunea sa, să revină la guvernare, în timp ce liderul libera-democraților moldoveni își frământă mințile doar pentru a se menține cât mai mult la guvernare .

Nimic nu împiedică ca cele două formațiuni politice să formeze o nouă alianță de guvernare. Numărul de deputați de care dispun cele două formațiuni politice ar face posibilă alegerea președintelui țării și ieșirea din cercul vicios în care dintr-o încăpățânare, au intrat deputații moldoveni. Sau aproape nimic…

Nimicul despre care vorbesc ține de faptul că în momentul în care o alianță PCRM-PLDM ar fi creată, Vladimir Voronin își va pierde statutul de lider în favoarea lui Igor Dodon. Dodon a lăsat ieri să se înțeleagă că o plecare din PCRM nu ar fi exclusă. O alianță de acest gen, repet aparent posibilă, ar fi metaforică – ceva de genul baba și mitraliera…

Gestul domnului Lupu, acela de a fi disponibil, ca de dragul începerii negocierilor dar și de menținere actualei guvernări, să renunțe la statutul de candidat al AIE la funcția de președinte i-a dezarmat pe ideologii comuniști. Prin adresarea sa către popor, președintele Partidului Democrat a arătat că pune destinul Alianței pentru Integrare Europeană mai presus decât destinul său politic. Un gest politic, care a fost făcut la timp, iar timpul este unul decisiv pentru destinul întregii elite politice parlamentare, inclusiv al comuniștilor moldoveni.

De asemenea ieri președintele parlamentului, Marian Lupu, a arătat opoziției parlamentare disponibilitatea, atât a domniei sale dar și a guvernului, de a răspunde la doleanțe rezonabile. La solicitarea comuniștilor, au fost audiați în Parlament o serie de miniștri ai alianței de guvernare. Semn că la doleanțe rezonabile, există reale posibilități de colaborare între opoziție și putere. Și ne rămâne doar să sperăm că discursurile explozive ale domnilor Voronin sau Ghimpu, sunt doar artificii necesare spectacolelor făcute pentru ochii presei.