Tuesday, December 6, 2011

Pitonul Kaa


Presa rusă scrie despre faptul că negocierile dintre Republica Moldova și „Gazprom” privind noul contract de livrare a gazelor naturale au intrat în impas.

O vorbă din bătrâni spunea că nu e de dorit să te bucuri de necazul altora, însă nu pot trece cu vederea declarațiile, pe care la 3 noiembrie, cu ocazia plecării sale la Moscova, ni le oferea premierul moldovean Vladimir Filat – domnia sa nu doar ne spunea că Moldova va avea un nou contract de livrare al gazelor naturale ci ne asigura pe toți că, citez prețul gazelor va fi mai ieftin căci negocierile cu Gazprom au avut loc sub supravegherea mea personală și se află în stadiul final”.

Tot atunci, la 3 noiembrie, colegii de la Publika TV făceau pe gratis reclamă primului ministru anunțând din ceas în ceas că Gazprom-ul acceptă oferta lui Filat și preţul la gazul natural va fi revăzut. Iar noi mai să credem, nu?!

Jurnaliștii de la acest canal de televiziune mai afirmau că în cadrul discuţiilor dintre Vladimir Filat şi Alexei Miller s-a ajuns la înțelegerea ca atunci când se va stabili preţul gazelor naturale livrate Moldovei concernul rus Gazprom va ţine cont de oferta Guvernului de la Chişinău de a participa la proiectele investiţionale.

Adică șeful guvernul de la Chișinău, confirma faptul că pentru un preț mai mic la gaze, cabinetul de miniștrii ar fi gata să cedeze activele strategice ale Republicii Moldova din compania de stat, Moldova gaz.

Presa de la Moscova, la început de decembrie 2011, nota că administrația concernului rus Gazprom ar fi propus Republicii Moldova să renunțe la angajamentele față de Uniunea Europeană privind punerea în aplicarea a pachetelor 2 și 3 din politica energetică a Uniunii Europene, condiționând în acest fel semnarea unui nou contract cu autoritățile moldovene.

De fapt Gazprom-ul simte acum că trebuie să profite şi acţionează în consecinţă. Ucraina negociază deja cu mâinile legate, riscând să le cedeze sistemul de conducte; Kârgâzstanul, Armenia sau Tadjikistanul vor face şi ele concesii, inclusiv intrarea în „Eurasia”, ca să nu mai vorbim de Belarus... Fiecare stat în parte este „atacat” de Gazprom în funcţie de slăbiciunile fiecăruia.

Atenționările lui Dan Dungaciu care spunea mai ieri că Republica Moldova se află, în situaţia unui animal în jurul căruia începe, încet, să se încolăcească un şarpe uriaş. Deocamdată, şarpele nu a început încă să strângă.”, se adeveresc. Uriașul piton începe acum să strângă.

Contractul privind livrarea gazelor semnat între Republica Moldova şi „Gazprom”, pentru perioada 2007-2011, expiră pe data de 31 decembrie 2011.

Monday, December 5, 2011

Băsescu și asigurările Trilateralei


Colegul și prietenul Mario Balint de la Grupul pentru Democrație și Securitate din România, scria pe blogul său că a avut privilegiul să asiste la o expunere mai non-conformistă a Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, din care a reţinut că la acest moment, peste România se închid ca nişte falduri grele, trei cicluri economice şi financiare.

Prietenul Balint, explică că asta e de rău – pentru că la fel ca la alinierea planetelor, din acest punct discutăm doar despre variabile, impredictibilitate şi nesiguranţă, iar riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile se modifică cu o viteză uluitoare.”

Guvernatorul Isărescu a confirmat că perioada caldă, a vacanţei, s-a terminat! Cei 20 de ani buni, calzi, calmi şi prosperi au luat sfârșit, următorii 20, poate, fiind imprevizibili, spartani, tumultuoşi, de temut. Societatea românească, puternic lovită de tăierile de salarii, pensii, subvenţii, alocaţii etc se zbate să supravieţuiască pe principul: "scapă cine poate"!”, nota colegul.

În publicația chișinăuiană, Timpul, un alt prieten român, Dan Dungaciu, lansa una dintre cele mai interesante idei de soluționare a crizei politice din Republica Moldova – și anume asumarea de către Uniunea Europeană a guvernării AIE. „Uniunea Europeană trebuie să asigure garanţii pentru două lucruri: 1 - preşedintele ales va fi doar pe durata actualului mandat al Parlamentului, fără să poată numi premierul după alegeri şi 2 - niciunul dintre membrii AIE nu va trăda, respectiv nu va schimba majoritatea după alegerea preşedintelui. Garanţiile UE sunt clare: sprijinul financiar şi logistic al UE va fi rediscutat în momentul în care AIE nu mai există, respectiv proiectul european al RM va fi stopat.”, spunea pentru Timpul, Dan Dungaciu.

Nu am auzit ca ideea profesorului Dungaciu să stârnească discuții în spațiul public moldav. De fapt tăcerea care există în jurul acestui subiect seamănă mai degrabă cu ciudata liniște dinaintea furtunii. În același interviu Dungaciu afirma că, R. Moldova se află, astăzi, în situaţia unui animal în jurul căruia începe, încet, să se încolăcească un şarpe uriaş. Deocamdată, ea se face că nu îl simte, pentru că şarpele nu a început încă să strângă.”

Liniștea din jur e un semn. Mai puțin de indiferență și mai mult unul care vorbește despre supraviețuire. E vorba despre acel egoism al lui scapă cine poate” despre care vorbea Mario Balint. Iar liniștea, e una și ea la fel de egoistă pentru că dacă faci prea mult zgomot, șarpele ar putea să te zărească. De asta tiptil, fără prea mare zgomot, fiecare își vede de treaba lui!

Faldurile care cad în acest moment peste societatea românească, găsesc însă o Românie asigurată. O Românie care nu se teme de șerpi căci s-a asigurat la Uniunea Europeană și la NATO! Pe 16 octombrie 2010, Bucureştii, au fost buricul lumii, atunci când cei mai influenţi oameni ai Europei, membri ai Comisiei Trilaterale (Asia, Europa şi America de Nord), s-au întâlnit în acel sfârşit de săptămână la Bucureşti pentru a pune lumea la cale.

Chiar dacă în alocuţiunea rostită la dineul oferit participanţilor, Traian Băsescu s-a gândit la Moldova de peste Prut și a precizat că includerea Chișinăului în grupul ţărilor situate în Balcanii de Vest este o necesitate, se pare că mai marii Uniunii Europene, sunt preocupați mai degrabă de propria lor supraviețuire și au un alt proiect. În condițiile date, Bucureștiul, a făcut cam tot ceea ce a putut. Banii, destui de mulți, care au fost oferiți administrației de la Chișinău au destinații concrete. De remarcat faptul că în plină criză, nici o voce politică românească nu a spus nu acestui ajutor.

Proiectul de asumare a guvernului Filat de către Uniunea Europeană și de transformare a Republicii Moldova într-o poveste de succes, are desigur șanse de succes doar dacă se va răspunde unei singure întrebări – care este statul european garant?

Se pare că astăzi marii lorzi din Comisia Trilaterală au cu totul alte proiecte. În cel ruso-german, ursul va strânge în brațele sale stupii moldavi și se va opri liniștit la Prut.