Monday, July 16, 2012

Disperarea lui Traian. Băsescu evident


Încleștarea politică de la București ajunge și la Chișinău. Cu o zi înaintea venirii lui Ponta în capitala Republicii Moldova, președintele suspendat, Traian Băsescu, s-a întâlnit cu un grup de jurnaliști și bloggeri din Republica Moldova care au fost în mod special duși la București.

Grupul, organizat discret, a cuprins în el doar jurnaliști care de mai multe ori și-au exprimat public simpatia pentru Băsescu. Lucru firesc căci mesajul suspendatului către basarabeni a fost unul de denigrare a premierului român, Victor Ponta.
„Să aveţi grijă să nu vă mintă!", le-a spus Traian Băsescu în ajunul vizitei premierului român Victor Ponta la Chişinău.„Este un om care minte foarte mult, şi-a plagiat toată biografia, nu ştiu dacă nu şi-a plagiat şi data naşterii. Omul ăsta poate fi chiar el însuşi plagiat", a explicat Băsescu. Băsescu l-a comparat pe Victor Ponta cu fostul preşedinte al Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin. „Voronin şi Ponta, totuna", a spus Traian Băsescu. 

A-l compara pe Ponta, primul premier român care nu a fost membru al Partidului Comunist Român, cu președintele comuniștilor moldoveni este o clară lipsă de tact. E semn că vinurile băute odată împreună cu Voronin la Mileștii Mici au fost uitate, e semn că cele 16 mii de sticle de vin dăruite de comunistul  Vladimir Voronin pentru fostul membru al comuniștilor români s-au dus pe apa sâmbetei și că lui Crin Antonescu nu i-a mai rămas nici una.

Președintele suspendat a recunoscut imposibilitatea unui câștig la referendumul din 29 iulie. „Este un moment nepotrivit, sunt un preşedinte cu popularitatea erodată de 8 ani de mandat şi de 3 ani de criză, dar asta nu înseamnă că n-o să încerc să câştig. Este o misiune imposibilă, dar şi eu sunt un politician imposibil. Nu mă las până nu văd că am pierdut", a spus Băsescu.

Domnia sa speră ca prin intermediul jurnaliștilor și bloggerilor moldoveni, sentimentalii moldoveni să fie convinși întru a mai vota, la referendum, încă odată în favoarea-i. Această disponibilitate de a sta de vorbă cu niște jurnaliști provinciali și cu niște bloggeri necunoscuți vine să demonstreze că suspendatul președinte e disperat. 

Mult mai puțină disperare are în acțiunile sale preşedintele interimar Crin Antonescu – acesta ar vrea ca românii din diasporă să voteze la referendumul din 29 iulie doar dacă plătesc cel puţin un impozit în Romania. Dorința vine din cunoașterea faptului că în exterior imaginea lui Băsescu este mai bună.  „Plec de la exemplul din 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a motivat liderul PNL.

Până la urmă Ministerul Afacerilor Externe al României a decis deschiderea a două secții electorale în Chișinău și câte una la Ungheni, Bălți și Cahul. Românii din Republica Moldova vor putea vota la referendumul de pe 29 iulie, la doar cinci secții amenajate pe teritoriul țării: două la Chișinău, una la Ungheni, una la Bălți și o secție de votare la Cahul. 

Gestul externelor de la București vine să reducă din pofta lui Antonescu de a-i pune la respect pe românii din diasporă, semn că deocamdată nimeni nu e mai presus de lege, iar asta înseamnă că cetățenii români indiferent de locul în care se află rămân încă cu dreptul de a își exprima sufragiile. Fie ele că plac sau nu plac oficialilor bucureșteni. De aia și încleștarea pentru voturile noastre!

Wednesday, July 11, 2012

Basarabeanul Băsescu


Evenimentele politice de la București au luat clasa politică de la Chișinău prin surprindere. 

Pe culoarele Parlamentului moldav, deputații sunau pe malul Dâmboviței pentru a se convinge de faptul că Adrian Năstase a încercat să se sinucidă ori pentru ca, retoric, să întrebe siderați dacă nu cumva eforturile justiției românești în a combate corupția au depășit anumite… bariere!

Puțini jurnaliști chișinăuieni au îndrăznit să prindă în agenda zilei teme în care să se dezbată dedesubturile suspendării lui Băsescu, ori din care să se înțeleagă drama prin care trece fostul premier al României – o jenă a bântuit prin redacțiile de pe malul Bâcului, cea în a spune că regele e gol! 

Bucureștiul rămăsese a fi o adevărată Mecca a democrației. Evoluțiile proceselor democratice de la București au fost copiate, reproduse și aplicate de către clasa politică moldavă. Bucureștiul, care și-a asumat rolul de avocat dar uneori și rolul de procuror, a fost exemplul urmat de către elitele politice de la Chișinău. 
 
Dimineața, la cafea, exact ca și pe terasele bucureștene, unii consideră că USL-ul are dreptate și că Băsescu și-a depășit atribuțiile, alții spun că ba pe a mă-tii, Crin de-aia a luat puterea să îl grațieze pe Năstase!

Elitele intelectualității moldovenești argumentează fierbinte, cu țigara și cafeaua în mână – mulțimea, trage coada sapei pe dealurile toride înjurând metodic seceta. Au timp să înțeleagă doar că, acolo la București, dacă pe acela l-au pus la dubală, înseamnă că e mai bine – vezi la noi așa ceva nu se întâmplă!
 
În discuții semi oficiale, președintele legislativului moldovean afirma că politicienii moldoveni ar trebui să urmărească cu multă atenție luptele politice din România. Domnia sa nu a specificat, dacă e vorba de a copia rapida brutalitate cu care s-au schimbat atribuțiile unor instituții publice românești ori de a învăța prin greșelile altora cum să eviți derapajele de la democrație.

Alți politicieni tac. Nici un oficial nu s-a expus clar asupra evenimentelor petrecute la București. Primul ministru moldovean, Vlad Filat, deși a așteptat o oră pentru a avea o discuție video cu premierul Victor Ponta, a considerat că e mai bine să nu comenteze sensibilele tematici bucureștene. Domnia sa s-a arătat doar bucuros că premierul român va veni la Chișinău.

Posibil. Victor Ponta are nevoie acum de o schimbare a atenției publice, scandalurile politice încep în mod vizibil să-i șifoneze imaginea iar președintele suspendat ar putea culege simpatia dar și mila electoratului.

Românii, care au fost doar martori tăcuți ai jocului de putere, vor trebui ca pe 29 iulie să își spună cuvântul. La București, unii vorbesc despre faptul că cetățenii români cu domiciliul în străinătate nu ar trebui să participe la vot, vezi Doamne, ei nu știu ce se întâmplă acasă! 

În Republica Moldova, pe lângă ambasadă, statul român are deschise încă trei consulate. 

Domnule Ponta, pe 29 iulie, în spațiul dintre Prut și Nistru câte puncte de votare vor fi deschise?

Băsescu a câștigat în fața lui Mircea Geoană doar datorită voturilor din Republica Moldova. De aia e basarabean.