Thursday, October 31, 2013

POCĂINȚA LUI MARK TKACIUC



Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a propus deputaților moldoveni ca instituția pe care o conduce, să adopte o declarație cu privire la importanța Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Domnia sa, deja a înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens. Corman a spus presei că își dorește ca întreg corpul de deputați, atât din coaliția de guvernare, cât și din opoziție, să adopte această declarație.
Nu ar fi pentru prima oară când opoziția și puterea ar vota împreună. În istoria contemporană a statului moldovean au mai fost astfel de cazuri – legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului și declaraţia privind parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene au fost adoptate în acest mod.
Prezent la Chișinău, secretarul român de stat, Bogdan Aurescu, a lansat ideea ca toate partidele parlamentare moldovenești să semneze o declarație comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Iată că ideea a prins și președintele Parlamentului moldovean încearcă să o pună în practică.
Greu de crezut că, formațiunea politică care a susținut în anul 2004 semnarea Planul de Acțiuni RM-UE, ar fi împotriva inițiativei politice a domnului Corman. Realitățile sociologice mă conving însă, de altceva. În condițiile în care, potrivit sondajelor de opinie, societatea moldovenească este polarizată, jumătate dintre cetățeni optând pentru integrarea statului moldovean în UE, iar jumătate pentru schimbarea vectorului de dezvoltare către Uniunea Vamală, este aproape sigur că PCRM-ul, din rațiuni electorale, nu ar vota solidar cu puterea. 

Inițierea celor două moțiunii de cenzură, ne-a demonstrat că opoziția comunistă refuză găsirea unui atare compormis. Opoziția, chiar dacă a fost conștientă că nu va găsi voturile necesare pentru demiterea Cabinetului de Miniștri, și-a continuat jocul său politic.

Știm că mobilizarea simpatizanților opoziției comuniste continuă.
Portalul de știri Omega, afiliat opoziției, nota anterior că, „marșul asupra Chișinăului se pregătește în fiecare localitate din Moldova și va avea scopul deturnării de la guvernare a Coaliției pro-europene.” Secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, a spus că protestul comuniștilor moldoveni va avea loc în luna noiembrie şi la el vor participa oameni din toate raioanele ţării. Nu știm data la care PCRM-ul va  organiza acest marș.

Presa de la Chișinău, nota că, PCRM-ul și-ar dori organizarea acestei acțiuni pe data de 3 noiembrie, în aceeaşi zi cu mitingul de susținere a opţiunii europene de dezvoltare a ţării. De ieri a devenit clar că acest lucru nu se va întâmpla. Prin declarația pe care joi, 31 octombrie, deputatul PCRM, Mark Tkaciuk, a citit-o în plenul Parlamentului moldovean, a dat de înțeles că opoziția nu va organiza o contra manifestație. Dimpotrivă, domnul Tkaciuk, care anterior își chema simpatizanții să iasă duminica viitoare în PMAN, a fost cel care a cerut cetățenilor să boicoteze manifestarea politică programată de arcul guvernamental.

Se pare că, bătăioasa și mai tânăra echipă a domnului Tkciuc, a pierdut confruntarea ideologică din sânul conducerii superioare a PCRM,  iar domnia sa, prin această simbolică chemare la boicot, pare, să-și fi pus cenușă în cap.

O prezență masivă la mitingul de duminică ar investi societatea moldovenească cu puterea de a-i impune pe liderii tutuor partidelor parlamentare să semneze o declarație comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană.  În acest fel pocăința domnului Tkaciuc, ar fi definitivă.
 

Tuesday, October 29, 2013

PRIMUL MITING PRO-EUROPEAN DE AMPLOARE - O ACȚIUNE GEOPOLITICĂ INGENIOASĂ





Duminica viitoare, cele trei partide din arcul guvernamental de la Chișinău vor organiza primul miting pro-european de proporții. Liderul liberal democrat, Vlad Filat, a declarat că manifestația vine să încurajeze societatea în a susţine cursul european al statului moldav. Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus că organizarea acestei acţiuni pornește de la semnalele venite din teritoriu. Mai mulţi cetăţeni au revendicat necesitatea unei contramanifestaţii, ca răspuns la protestele organizate de opoziţia comunistă, care pledează pentru schimbarea vectorului strategic al Republicii Moldova către est.

După decepțiile pe care, la începutul anului 2013, le-au provocat certurile dintre componentele puterii, această inițiativă este prima mare acțiune politică comună care va demonstra unitatea coaliţiei de guvernământ. Opiniile comentatorilor politici moldoveni sunt împărțite, directorul centrului de analiză și consultanță politică, „Politicon”, Anatol Ţăranu, afirmă că apelul partidelor de la guvernare de a manifesta în susţinerea cursului proeuropean este pe potriva aşteptărilor cetăţenilor și că se așteaptă la o acțiune de amploare.
Comentatorul politic, Petru Bogatu, consideră că manifestaţia este o posibilitate pentru arcul guvernări de a comunica eficient cu cetăţenii, înaintea parafării acordului de asociere cu UE pe marginea unor subiecte care nu au fost deocamdată înţelese până la capăt.
Mai pesimist, analistul politic, Corneliu Ciurea  crede că manifestaţia este testul de turnesol care va lăsa să se vadă în ce măsură coaliţia, dar şi vectorul pro-european promovat de ea, este susţinut de către populaţie. 

Domnul Ciurea a intuit corect. În condițiile în care, potrivit sondajelor de opinie, societatea moldovenească este polarizată, jumătate dintre cetățeni optând pentru integrarea statului moldovean în UE, iar jumătate pentru schimbarea vectorului de dezvoltare către Uniunea vamală, acțiunea lansată de liderii arcului guvernamental este una mai mult decât necesară. Dincolo de faptul că partidele aflate la guvernare vor avea posibilitatea să vadă modul în care se va comporta propriul  electorat, va fi și un prilej de observare a conduitei politice a opoziției comuniste.   
Presa de la Chișinău, notează că, PCRM ar putea organiza acţiuni de protest în aceeaşi zi în care coaliţia de guvernare a anunţat un marş de susţinere a opţiunii europene a ţării. Potrivit postului de televiziune Publika TV, unul dintre fruntaşii opoziției, Mark Tkaciuk, a îndemnat simpatizanţii de stânga să iasă în stradă pe 3 noiembrie. Deputatul comunist Mark Tkaciuk a publicat pe o reţea de socializare un mesaj prin care cheamă lumea să iasă în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe 3 noiembrie. El scrie că "are ce spune" şi îndeamnă oamenii "să-şi ia rămas bun cu zâmbetul pe buze de la Guvernul Leancă".

În aceste zile, participarea la mitingul pro-european devine o opțiune geo-politică. Dincolo de dezamăgirile personale, cetățenii moldoveni sunt puși în situația de a face o alegere; a fi prezent în PMAN înseamnă un vot în plus pentru menținerea cursului european al statului moldav, a fi indiferent față de apelul făcut de liderii arcului guvernamental și a rămâne în fața televizorului e un suport involuntar acrodat schimbării vectorului de dezvoltare al Moldovei.    

Iată de ce modul în care moldovenii își vor etala opțiunea europeană nu va fi, unul chinuit și obositor. Integrarea europeană nu este doar a politicienilor care se află în prezent la guvernare, este o opțiune de viață a tuturor celor care îşi doresc un viitor liber, democratic, și prosper. Adică a celei mai mari părţi dintre moldoveni. Iată de ce, e firesc să mă aștept la o manifestare cât mai amplă care, în mod metaforic, să transfome Piaţa Marii Adunări Naţionale din simbolul renaşterii naţionale în simbolul integrării europene.