Monday, September 26, 2011

Slava ne bagă mîna fiscului în buzunare?


Știți să înțelegeți o știre? Sunt tare curios să văd ce ați înțeles din știrea care urmează.

Ministerul Finanţelor estimează că modificările preconizate a politicii fiscale şi vamale pentru 2012 vor aduce în bugetul de stat venituri suplimentare în sumă de 1,3 miliarde de lei. Acest miliard pe care autorităţile şi l-au propus să-l facă la anul va veni din majorarea unor taxe şi accize, inclusiv la automobile, ţigări, băuturi alcoolice, produse petroliere, precum şi introducerea de la 1 ianuarie 2012 a impozitului pe venitul persoanelor juridice, la o cotă în mărime de 12%.

Asta e știrea difuzată de Moldpres și a răsunat în spațiul public din Republica Moldova. Ați înțeles ceva? Nu cred!

Jurnaliștii care au scris știrea nici ei nu au înțeles în totalitate despre ce e vorba. Că se vor mări niște taxe, niște accize, niște impozite. Mare lucru! Au gândit domnii ziariști, fără să se aprofundeze prea mult în detalii. De fapt lucrurile stau mai rău.

Hai să luăm la bani mărunți noutatea cu pricina. Se spune că vor crește accizele la automobile, iar majorarea va fi în medie de 50 la sută, deci vor crește prețul automobilelor. Și cota accizului la produsele petroliere va fi mărită la rata inflaţiei, adică cu 7 la sută. Iar asta înseamnă creșterea prețului la benzină.

Slava Negruții vrea să introducă un impozit pe locuință - o cotă minimă de 0,05% şi o cotă maximă de 0,3% a impozitului pe locuinţele din municipii şi oraşe.

Și chiar dacă ministrul este fumător, vrea să mărească încă odată prețul la țigări. Accizul la ţigaretele cu filtru va fi majorat de la 10 lei în acest an la 40 de lei în anul 2012. La faza asta nu pot să comentez nimic, dar nu pot să tac atunci când domnia sa propune ca taxa pe valoarea adăugată la zahăr să fie majorată de la 8 la sută la cota standard de 20 la sută. Domnule ministru, asta e o adevărată crimă! Vă dați seama că șu prețul unui kilogram de zahăr va crește cu 20 la sută?

Dacă se scumpește benzina vom avea iarăși o explozie a prețurilor în lanț. Prețul la pâine va crește și el căci de la fabrică, la magazin pâinea nu merge pe jos – că se murdărește!

Buuun, eu înțeleg că benzina, e benzină, automobilul e automobil și zahărul e zahăr. Cineva trebuie să facă un ban, că deh, benzina vine de departe, fabrică de autoturisme în Moldova nu avem, iar zahărul nu se face singur. Asta eu înțeleg.

Dar să mă tai și să pui sare deasupra, nu înțeleg în ruptul capului, de ce e nevoie să mai dau bani la stat pentru faptul că am o casă?

După ce am trântit o grămadă de bani în cotileți, nisip, ciment și muncitori, după ce am suportat toate capriciile nevestei despre culoarea acoperișului, tencuielii și a ornamentelor din jurul ferestrelor, după ce suport o grămadă de cheltuieli pentru că mă încălzesc iarna la gaz metan, nu înțeleg de ce trebuie să mai plătesc, alături de toate celelalte impozite, o taxă pentru că am construit o casă?

Sau poate, ministrul liberal democrat Veaceslav Negruții, își dorește să facă miliardul din buzunarele noastre?

No comments:

Post a Comment