Sunday, February 24, 2013

IMPERIUL CONTRAATACĂ – POLIȚIA POLITICĂ ÎN ACȚIUNE



Republica Moldova nu a fost foarte ferită de scandalurile legate de interceptarea convorbirilor telefonice.  Mereu un subiect sensibil, interceptările telefonice au generat suspiciuni şi scandaluri mai mult peste Prut, unde în ultimii ani, acuzaţiile privind folosirea ilegală a acestor "tactici” au fost multe și dese. În România, Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu, Claudiu Săftoiu sau Sorin Roşca Stănescu, sunt doar câteva nume care se leagă de scandaluri privind interceptarea ilegală a telefoanelor. La Chișinău am avut însă doar cazul Ruslan Țurcanu, fost adjunct al directorului Serviciului de Informații și Securitate, care în decembrie 2012, a fost condamnat la trei ani de închisoare pe un dosar de interceptarea a apelurilor telefonice.
Pe 18 februarie, un portal de știri a difuzat înregistrări ale convorbirilor telefonice ale şefului Inspectoratului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol, cu mai mulţi înalți demnitari ai statului moldovean. Nicole Vicol a fost reţinut, vineri, 15 februarie în urma unor percheziţii efectuate de ofiţerii CNA la domiciliul acestuia, dar şi la fisc. Judecătoria Buiucani a prelungit cu 20 de zile mandatul de arest pe numele funcţionarului.  Acesta este bănuit de corupere pasivă și abuz de serviciu. Nicolae Vicol, dar şi avocatul acestuia, Ana Ursachi respinge orice acuzaţie şi califică acţiunile CNA drept o răfuială şi intimidare din partea unor demnitari.
Solicitat de presă, șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că nu cunoaște cine a permis dezvăluirea acestor înregistrări către presă și nu știe dacă înregistrarea convorbirilor lui Nicolae Vicol a fost făcută legal. În același timp, ofițerul a considerat că apariția acestor înregistrări este o încercare de a intimida organul de urmărire penală. El a recunoscut că Centrul Anticorupţie are dreptul la interceptări telefonice în caz de necesitate, iar acest lucru se face prin intermediul Serviciului de Informaţii şi Securitate cu acordul conducerii CNA.
Faptul că într-un stat cu pretenții democratice s-au putut înregistra convorbirile telefonice ale șefului Inspectoratului Fiscal de Stat cu alți înalți oficiali de stat, fără a exista acordul judecătorului de instrucție, poate fi caracterizat ca un atac la adresa securității statului. Acest lucru ne spune că în lupta politică au început să se folosească metode care sunt caracteristice doar lumii interlope.
Recent în spațiul mediatic moldav au fost vehiculate mai multe informații referitoare la faptul că Vlad Plahotniuc ar deține structuri de filaj, inclusiv de interceptare a telefoanelor, pe care le folosește cu scopul de a aduna informații compromițătoare despre politicieni, despre partenerii săi de alianță și despre colegi de afaceri. Nu știm dacă aceste informații sunt veridice sau nu. Așa cum nu știm, dacă înregistrările apărute în public, au fost sau nu făcute de către CNA.
Nu știm dacă exageratul activism al Procuraturii Generale și al CNA, instituții care prin algoritm politic au fost distribuite democraților moldoveni, vin din comanda politică de a descoperi că cei mai corupți moldoveni au afilieri liberal-democrate. Putem presupune însă că arestarea șefului inspectoratului fiscal, ca și războiul dosarelor penale, să facă parte din acțiuni de purificare a sistemului.  Știm însă că acțiunile Procuraturii Generale și ale CNA-ului au coincis cu lupta premierului cu structurile tenebre existente în economia moldovenească și că descinderea mascaților de la CNA în clădirea Guvernului a coincis cu demiterea lui Vlad Plahotniuc. 

Și mai știm că aceste interceptări care au apărut în spațiul public,  reprezintă o probă evidentă a faptului că limita dintre confruntarea politică și încălcarea legii, a fost depășită. Acțiunile de interceptare ilegală a convorbirilor telefonice pun sub semnul amenințării întreaga clasă politică moldavă și sunt un alarmant semnal că în această confruntare s-a trecut deja dincolo de limita bunului simț ori a decenței. Iar minimă decență îi obligă pe politicieni să aibă măsură. Ca un garant al ordinii legale și constituționale, premierul Filat ar trebui să intervină ferm și cu duritate. Domnia sa, are toate pârghiile legale pentru a face lumină acolo unde s-a întrecut măsura! Orice șovăială în fața acestor evidente derapări de la normele statului de drept, nu poate fi tolerată.
Sunt absolut sigur că apariția înregistrărilor al căror protagoniști sunt liberal democrații moldoveni este un semnal de intimidare prin care se dorește să se transmită că cineva stă cu ochii pe ei și știe tot ce mișcă. Ca o mânușă aruncată în plină față, gestul, este o invitație la război. Se încearcă provocarea unui contra-atac al liberalilor și escaladarea războiului politic, un război total care ar întoarce Republica Moldova în îndepărtați ani 90.
Cui i-ar folosi toate acestea? Este întrebarea la care jurnaliștii și comentatorii politici pot să răspundă ușor. Celui care nu își dorește resetarea Alianței pentru Integrare Europeană, celui care a suferit o primă înfrângere în această confruntare, vice-președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.




No comments:

Post a Comment