Monday, July 15, 2013

CHEIA LUI BĂSESCU PENTRU BASARABIA



Președintele Traian Băsescu vine mâine la Chișinău. Vizita urmează summit-ului  liderilor Parteneriatului Estic organizat  de Partidul Popular European, summit la care șeful popularilor europeni, Wilfried Martens, a afirmat că realizările obținute de statul moldovean îi oferă o perspectivă concretă pentru integrărea europenă. La scurt timp după declarația lui Martens, Președintele român a declarat că “în mod cert, cu ocazia Summit-ului de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de asociere la Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. 

Reconcilierea româno – rusă, semnal și pentru Chișinău

Vizita la Chișinău a președintelui Băsescu vine la aproape o săptămână după vizita la Moscova a ministrului român de externe Titus Corlățean. Ministrul român de externe a reușit semnarea a doua acorduri interguvernamentale referitoare la înființarea Centrului Rus de Știință și Cultură la București și a Institutului Cultural Român la Moscova,  precum și semnarea unui program de cooperare în zona culturală și de tineret şi a planului de consultări între cele două ministere de externe pe anii 2013-2014.
Relansarea oficială a relațiilor bilaterale dintre cele două state vine la scurt timp după conferințele din România ale directorului adjunct al Programului Rusia şi Eurasia din Centrul Carnegie, Matthew Rojansky. La tribuna oferită de Ambasada Statelor Unite la București, domnia sa a explicat că pentru România, în ciuda tuturor problemelor istorice, ar fi mai bine să se împace Rusia.

După ce președintele român l-a primit pe secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nicolai Patrușev, unde s-a semnat memorandumul de colaborare între Consiliul de Securitate al Președenției Ruse si CSAT, a apărut și posibilitatea deplasării la Moscova a ministrului de externe Titus Corlățean. Înțelegerea de lucru la nivelul celor două organisme prezidențiale nu a schimbat orientarea geopolitică a statului roman (așa cum scrie Vocea Rusiei) ci a impulsionat doar o relație bilaterală care în ciuda unor împunsături se dezvolta  firesc. Reconectarea care are loc între România și Federația Rusă este un semnal care ar trebui să fie înțeles și de către oficialii de la Chișinău.

Mesaje codate pentru Chișinău

După vizita la București a lui Patrușev, a urmat vizita oficială a șefului CIA, John Brennan. La Cotroceni, șeful CIA a spus că "serviciile de inteligență ale României sunt remarcabile iar Statele Unite apreciază acest lucru". Potrivit comunicatului Preşedinţiei române, Băsescu şi Brennan au făcut și o analiză "asupra creşterii nivelului de securitate ca efect al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România". Cele două referințe apărute în presa română, vin să transmită faptul că România nu este doar un consumator de securitate, ci oferă securitate calitativă la granița de est a NATO și UE, granița cu Republica Moldova. 

Republica Moldova a trecut în acest an printr-o gravă criză politică. Criză care a avut la baza dezvoltării ei orientarea geopolitică a statului moldav. Ieșirea din această criză îi oferă  președintelui Traian Băsescu motivul de a fi purtătorul unor mesaje codificate spre clasa politică moldovenească. De domniile lor depinde interpretarea și decodarea acestora.

Cheia spre suveranitate Moldovei – zăcămintele din Marea Neagră

Președintele Băsescu vine la Chișinău spre a spune că Proiectul Cotroceniului se referă la Republica Moldova ca stat membru în Uniunea Europeană. Același proiect european îl au și oficialii de la Palatul Victoria, sediul guvernului statului român. Conjugarea eforturilor acestor două instituții, bagă în viteză proiectul de conectare a rețelelor moldovenești la reţelele românești de gaze. Această conectare va da oficialilor moldoveni posibilitatea de a face mai apoi dovada voinței lor politice de a se decupla de la monopolul politic și economic, deținut de către rețelele de gaze rusești și tot ceea ce reprezintă acestea.

Estimările făcute în baza zăcămintelor de gaze din Marea Neagră indică faptul că începând din anul 2019 statul român poate deveni un important exportator de gaze. Datorită gazelor descoperite în platoul din largul Insulei Șerpilor, România are posibilitatea de a acoperi în întregime necesarul de gaz metan al statelor din jurul ei, inclusiv necesarul de gaze al Republicii Moldova. Statul roman poate deveni un concurent important pentru Gazprom.

Independența energetică a Chișinăului oferă cheia spre suveranitatea deplină a statului moldav. 

De ce vine Băsescu la Chișinău?

E absolut clar că reconcilierea româno – rusă vine să aducă un mediu favorabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Atât în discuțiile avute de șeful statului român cu Nicolai Patrușev, cât și în discuțiile de la Moscova purtate de ministrul român de externe cu omologul său rus, integritatea teritorială a Republicii Moldova a fost subiect de discuţie. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus în timpul conferinţei de presă că,  “este de acord” cu Titus Corlăţean asupra tezei referitoare la faptul că “viitorul Republicii Moldova trebuie să fie determinat de alegerea liberă a poporului”.  De asemenea oficialul rus a specificat că Federația Rusă a susţinut şi susţine teza potrivit căreia “Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran”.

La Chișinău, președintele Băsescu va vorbi despre suveranitatea statului moldav, dar și despre separarea politicului de afaceri. Temele principale ale discursului domniei sale vor ține de stabilitatea politică, de continuitatea orientării europene și după alegerile parlamentare care vor urma, precum și despre existența statului de drept ca o garanție pe care politicienii moldoveni o oferă Europei pentru a fi credibili.  

Și pentru că va vorbi despre o suveranitate credibilă, domnia sa ar putea anunța că statul român poate să devină furnizorul de securitate energetică al Republicii Moldova. 

Băsescu vine la Chișinău pentru a le aduce aminte politicienilor moldoveni că trebuie să fie credibili în fața propriului electorat, dar și în fața oficialilor europeni.
Și pentru că alături de Iurie Leancă, Traian Băsescu face parte din marea familie a popularilor europeni, va pune de un pod peste Prut. Logic,nu?

No comments:

Post a Comment