Monday, March 18, 2013

DE CE NU TACE GHIMPU ?



Familia popularilor europeni conduce continentul. Generosul ajutor financiar pe care îl primesc autoritățile moldovene se datorează și apartenenței liberal democraților moldoveni la această familie. La sfârșitul săptămânii trecute, Vlad Filat s-a întors de la Summit-ul Partidului Popular European (PPE), unde a făcut o  prezentare a situaţiei politice din Republica Moldova în fața mai multor oficiali europeni, şefi de state și prim-miniştri ai ţărilor europene care reprezintă familia popular-europeană. 

După încheierea acestei întâlniri Președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens a declarat că Alianța pentru Integrarea Europeană din Republica Moldova trece prin „dificultăți interne”. Aprecierile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. Martens a spus că Vlad Filat trebuie să preia conducerea Guvernului pentru ca Moldova să se dezvolte. „Cred că Alianța pentru Integrare Europeană trebuie menținută, iar domnul Filat trebuie să preia conducerea din nou. Aceasta este poziția noastră și cred că este un lucru esențial”, a concluzionat liderul influentei familii politice europene.

La finele mijlocul săptămânii trecute liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, s-a întors dintr-o vizită de la Berlin. Domnia sa a declarat presei moldave că nu va susţine candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier. „Nu îl susţin pe Vlad Filat şi am dovezi de trădare pe care le voi spune mai târziu. Aveți răbdare, nu insistați. Când e pusă în pericol ţara, viitorul oamenilor, nu cruţ pe nimeni", a precizat Ghimpu.

Mult mai calm, Vlad Filat, a declarat la întoarcerea de la Bruxelles că intenționează să se abțină de la declarații și acuzații care ar putea pune în pericol procesul de negocieri dintre cele trei partide AIE. Liderul liberal democraților moldoveni afirma că vrea să asigure o atmosferă de calm și stabilitate care să ajute la identificarea unui compromis și evitarea alegerilor anticipate.
„Noi am avut o înțelegere de principiu că în această perioadă de timp, când negociatorii se află în acest proces de negocieri, să nu intervenim cu acuzații reciproce și să oferim acea atmosferă necesară pentru a se ajunge la o formulă de compromis pentru a asigura o guvernare democratică în Republica Moldova și pentru a evita alegerile anticipate. Eu mă voi ține de acest angajament”, a declarat Filat.


Unul din fruntașii PCRM, Mark Tkaciuk, plasa de curând, pe o reţea de socializare un mesaj foarte clar. Domnia sa, îi îndeamna pe adepţii şi membrii PCRM, să împiedice cu orice preţ crearea unei noi coaliţii a forţelor de dreapta. „Răul trebuie oprit! Toate încercările de formare a unei noi coaliții antidemocratice și antistatale, trebuie să fie ucise din fașă. De toți noi, de toată societatea. Dacă nu o vom face înseamnă că ne merităm soarta!” nota Tkaciuk.

Unii comentatori politici afirmă că negocierile dintre cele trei partide au eșuat. Nu cred. Eșecul negocierilor ar coincide cu startul alegerilor anticipate și ar aduce, un imens haos pe scena politică moldavă. Insuccesul tratativelor ar fi posibil doar dacă cele trei formațiuni politice ar fi influențate din afară, dacă ele nu ar da dovadă de suficientă maleabilitate ori dacă una dintre acestea ar avea o agendă ascunsă.  

Acuzațiile pe care le aduce liderul liberalilor moldoveni la adresa lui Vlad Filat, vin să dea apă la moara opoziției moldave. De ce oare, Mihai Ghimpu nu își ține limba după dinți? De unde vine oare această dorință de a torpila negocierile dintre cele trei formațiuni politice? Să nu știe oare, liderul liberal, că pipăratele declarații ale domniei sale, îi pot face pe liberali democrați să se retragă din negocieri – ori poate, exact acest lucru se urmărește? Are domnul Ghimpu o agendă ascunsă?

Post Scriptum
Portalul informațional Unimedia scrie că duminică, 17 martie, președintele Partidului Liberal, a hotărât să organizeze o întâlnire cu bloggerii . Acesta i-a invitat la un restaurant din Chișinău și i-a servit cu plăcinte și ceai. După eveniment, liderul liberal a fost atât lăudat, dar și criticat. Doi invitați spun că au plecat de la eveniment pentru că ar fi fost învinuiți că ar fi „agenții lui Filat”. „Ghimpu are meritele sale, îi apreciez sinceritatea, poziţia sa vis-a-vis de valorile naţionale”, „Cred că a venit timpul ca Partidul Liberal să aibă alt lider”, „În viața reală e la fel de sincer, impulsiv, arogant și nepoliticos”, „Nu regret că am votat PL, dar promit să nu o mai fac până nu revine Ghimpu în limitele normalului”, sunt câteva din reacțiile de pe bloguri.

No comments:

Post a Comment