Friday, February 14, 2014

FILDEȘUL PARLAMENTAR ȘI GHETELE JURNALIȘTILOR MOLDOVENI



Noua sesiune a Parlamentului Republicii Moldova a început în casă nouă. O casă mult prea nouă și desigur, indecent de scumpă. Înțeleg pe deplin dorința de câștig a firmelor de construcții, dar încă nu am putut înțelege complicitatea factorilor de decizie a legislativului moldovenesc care au aprobat un proiect atât de costisitor. Ori poate,Doamne ferește, lipsa de bun simț a proiectanților a fost suplinită de dărnicia executanților.

Ostentativul lux afișat de noul interior al Parlamentului Republicii Moldova, a contrastat cu modul neprietenos în care legislatorul s-a comportat cu jurnaliștii acreditați la ședințe. Noile reguli impuse jurnaliștilor limitează accesul lor în sala de ședințe și îi lipsesc de posibilitatea de abordare directă a deputaților. La ședința de deschidere a lucrărilor Parlamentului moldovean, 40 de reporteri, cameramani și fotografi, prezenți la deschidere, au fost obligați să se înghesuie într-o sală de doar câteva zeci de metri pătrați. Jurnaliștii nu au avut acces la internet. Pentru că semnalul era bruiat, nici internetul de la telefoanele lor mobile nu a funcționat. Mulți din reprezentanții presei nu a avut un loc la masă, iar modul în care tehnicienii parlamentari au pus la dispoziția jurnaliștilor imaginile din sala de ședințe a fost unul manipulator - jurnaliștii au aflat mult prea târziu că deputații Partidului Liberal, în semn de protest au părăsit sala de ședințe.Toți au urmărit  ședința Parlamentului de la monitoare iar acestea s-au descărcat greu ori nu s-au încărcat deloc. Pentru ca jurnaliștii să aibă sentimentul deplin al controlului asupra lor, un angajat al Serviciului de Pază de Stat a anunțat că accesul la baie nu este liber, ziariștii au trebuit să solicite unui angajat SPPS să-i escorteze până la baie.

Aplicarea acestor noi reguli de comportament îi împiedică pe jurnaliștii moldoveni să își facă meseria, iar acest lucru a stârnit deja o serie de nemulțumiri. Ori poate, controlul pe care legislatorul îl aplică ziariștilor în incinta Parlamentului se dorește a fi extins și în afara lui, ajungând până în redacții? Ori poate, domniile lor vor să ne facă a crede că usturoi nu au mâncat și gurile nu le miroase?

Modul lipsit de bun simț cu care ziariști au fost tratați de actuala conducere a legislativului face dovada realităților politice prezente între Prut și Nistru. În acest stat cu regim parlamentar, parlamentarismul a fost înțeles în mod greșit - apărați de serviciile de pază și aflați într-un lux orbitor, ascunși în spatele imunității parlamentare, o bună parte din deputați a pierdut legătura cu alegătorul și au uitat principalul motiv pentru care domniile lor au acces în Parlament. Aflați în turnul parlamentar, departe de zgomotul făcut de muritorii de rând, în toamnă, acești domni ar putea constata că satele sunt pustii și nu mai au alegători. Odată cu obținerea dreptului la liberă circualție în UE, peste trei luni, moldovenii ar putea înțelege că, la viitoarele alegeri ori votează partidul care are cel mai mult bun simț, ori nu mai votează deloc. 

Reducerea avantajelor financiare și de imunitate de care beneficiază parlamentarii moldoveni  ar fi semnul de solidaritate pe care aleșii poporului l-ar putea face față de alegătorii lor. Ar fi un gest firesc de normalitate care ar transmite că suntem cu toții egali în fața legii iar dumnealor, aleșii poporului, fac parte dintre noi.

Nota Bene

Liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă a declarat pentru postul de televiziune N4 că îi pare rău de cele întâmplate cu ziariștii moldoveni. Probabil pentru că nu a fost calculat totul, dar asta nu depinde de noi. Firma care s-a angajat (să execute amenajările) este una cu care am semnat un contract prin anul 2009. În ultima fază ne-am trezit cu ceea ce avem, ne-am dat seama că s-ar fi putut mai bine să se proiecteze aceste spații. În formula actuală a sălii, ziariștii oricum erau să fie amplasați undeva în spatele sălii amfiteatrului”, a precizat Hadârcă.  Domnul Hadârcă confirmă de fapt presupunerea potrivit căreia opulentul proiect de amenajare a interiorului Parlamentului Republicii Moldova datează din anul 2009. La cârma instituției parlamentare se afla atunci liderul Partidului Democrat domnul Marian Lupu. 

2 comments:

  1. Democratzia......? Cu ce se maninca? Cum se manifesta? : Probabil prin limitarea contribuabilor la bujet la informatzia cum se iroseshte acest buget! Cine aduce la cunoshtintza contribuabilului eceasta informatzie desigur mass-media! Massmedia cum obtzine aceasta informatzie asista la Lucrarile in plen a Parlamentului monitorizeaza sedintzele guvernului, monitorizeaza activitatziele tuturor puterilor publice de orice nivel shi forma redanda asta consumatorilor sai!!!!
    Cei ...
    Vezi mai mult
    Fotografia Constantin Grigoriţă.
    Fotografia Constantin Grigoriţă.

    ReplyDelete
  2. Nici nu si-au batut capul sa arunce un ochi pe proiect

    ReplyDelete