Monday, February 17, 2014

GHIMPU & COMP S.A.



                                                                                     
 
Parlamentul Republicii Moldova are 101 de deputați. În urma alegerilor din 28 noiembrie 2010, aleșii poporului au constituit următoarele fracțiuni parlamentare. PCRM – 34 de deputați, PLDM – 31 de deputați, PDM – 16 deputați, PLR – 8 deputați, PL – 5 deputați și respectiv  8 deputați neafiliați ( 3 grupul Dodon, 3 grupul Mișin, deputatul Godea și deputatul Abramciuc). Guvernul Leancă are susținerea parlamentară a 55 de deputați. Comuniștii moldoveni și o parte a deputaților neafiliați și-ar da votul pentru demisia lui Iurie Leancă. Cabinetul de miniștrii poate fi demis prin votul majorității simple a deputaților care, potrivit unei hotărâri mai vechi a Curții Constituționale, în Republica Moldova îl constituie 52 de deputați. În prezent, opoziția parlamentară nu are la dispoziția sa aceste voturi.  

Democrația de vânzare
Vineri, 14 februarie,  doi parlamentari moldoveni, Iurie Chiorescu de la PLDM și Valentina Stratan de la PD, au anunțat despre tentativele de corupere care se fac asupra lor pentru a se obține acceptul de a face parte dintr-o nouă fracţiune parlamentară. Bloggerul Eugen Luchianiuc, afirmă că numărul deputaților asupra cărora se fac presiuni ar fi mai mare și dă numele acestora. Potrivit domniei sale, rusii ar da lovitura de gratie coalitiei și i-ar tenta pe următorii : Simion Furdui, Lilian Zaporojan, Iurie Chiorescu (PLDM), Valentina Stratan, Iurie Bolboceanu, Stella Jantuan (PDM), Vadim Vacarciuc, Cojocaru Vadim (PLR). Toți acești deputați fac parte din coaliția parlamentară care susține cabinetul Leancă.

Dreapta liberal-românească

Partidul Liberal a avut un grup parlamentar compus din 12 persoane. Aripa reformatoare a acestui partid a cerut demisia lui Mihai Ghimpu și înlocuirea acestuia cu vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă. Chiar dacă a fost acuzat de autoritarism, domnul Ghimpu nu a cedat, liberalii moldoveni au fost excluși de la guvernare și au doar 5 voturi în aritmetica parlamentară.
La 10 februarie, editorialistul  publicatiei Timpul se întreba dacă nu cumva ne ateapta coliva lui Ghimpu sau coliva Republicii Moldova și nota că, “dreapta moldoveană, așa cum este ea, trebuie să fie reprezentată masiv în viitorul parlament”. Domnia sa argumenta astfel – un viitor parlament reprezentat doar de PLDM, PD și PCRM, fără un partid de dreapta, ce ar exprima interesele electoratului proromânesc și proeuropean, este visul de aur al rușilor”.  

Cutia Pandorei
Într-o postare recentă am sugerat că o revenire în fruntea liberalilor moldoveni a domnului Chirtoacă ar consolida dreapta moldavă. Ultima postare de pe blogul personal al doamnei Ana Guțu, a dărâmat toate speranțele. Evocând comportamentul liderului liberal la Cotroceni, doamna Guțu scrie negru pe alb că, pentru Mihai Ghimpu politica este doar un business și că dumnealui a trădat ideea românismului.
Putem, ori nu să o credem pe cuvânt pe doamna Guțu. Amintesc doar că într-un interviu recent, liderul liberal sublinia că liberalii pe care îi conduce nu sunt unioniști. Asta ar înseamna oare că domniile lor nu exprimă interesele electoratului proromânesc ? Nu știu.

Logica economiei de piață

O hotărâre mai veche a Curții Constituționale a decis că votul majorității simple pentru instalarea ori demiterea unui guvern este de 52 de deputați. Afirmațiile potrivit cărora politica ar fi doar un business sunt îngrijorătoare. Dacă în legislativul de la Chișinău voturile costă  bani buni, iar politica este doar o afacere, teoretic, pentru demisia guvernului, opoziția mai are nevoie doar de șase voturi. De data asta, Ghimpu & Comp S.A. ar putea vota deschis împotriva guvernului. 

Nota Bene

Domnul Ghimpu a spus la emisiunea Fabrika din 5 februarie, ca," Partidul Liberal nu este unionist, eu sunt unionist".
moderată de Rita Ursalovschi, invitat Cristi Tabără, din gura lui Mihai Ghimpu am auzit cu toții: ”PL nu este partid unionist. Eu sunt unionist”. - See more at: http://vox.publika.md/politica/ghimpu-trebuie-scos-de-pe-arena-politica-nu-mai-pierdeti-voturile-cu-pl-510752.html#sthash.Gpr1iYPI.dpuf
moderată de Rita Ursalovschi, invitat Cristi Tabără, din gura lui Mihai Ghimpu am auzit cu toții: ”PL nu este partid unionist. Eu sunt unionist”. - See more at: http://vox.publika.md/politica/ghimpu-trebuie-scos-de-pe-arena-politica-nu-mai-pierdeti-voturile-cu-pl-510752.html#sthash.Gpr1iYPI.dpuf
Ieri, în cadrul emisiunii Fabrika, moderată de Rita Ursalovschi, invitat Cristi Tabără, din gura lui Mihai Ghimpu am auzit cu toții: ”PL nu este partid unionist. Eu sunt unionist”. - See more at: http://vox.publika.md/politica/ghimpu-trebuie-scos-de-pe-arena-politica-nu-mai-pierdeti-voturile-cu-pl-510752.html#sthash.Gpr1iYPI.dpuf




6 comments:

  1. Replies
    1. Observ ca domnia voastra il cunoasteti pe Buridan.

      Delete
    2. Victor Buridan l'a copiat pe Aristotel :D Nu promova non valori.
      ...or of the men who, though exceedingly hungry and thirsty, and both equally, yet being equidistant from food and drink, is therefore bound to stay where he is-even so...

      http://classics.mit.edu/Aristotle/heavens.2.ii.html

      Delete
  2. Nichitus, alegerile parlamentare au fost la 28 noiembrie 2010. Ai emotii?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, am rectificat Nu am de ce sa am emotii. Sugerati ca ar trebui?

      Delete
  3. La sesizările adresate Curtii Constituţionale din partea restului Partidului Liberal cu privire la neconstituționalitatea legilor adoptate de Parlament, 16 legi au fost declarate neconstituționale, doar în cîteva luni, iar majoritatea parlamentară a fost pusă la respect de Partidul Liberal. Nu "metoda Ghimpu" conteaza, ci rezultatul, care e in favoarea poporului si a respectului legii.

    ReplyDelete