Thursday, February 6, 2014

EUROPA, CRIZA GĂGĂUZĂ ȘI PARTENERIATUL PD - PLDM



Adunarea Cetățenească Helsinki și International Foundation for Better Governance (Bruxelles) a organizat ieri, 5 februarie, o masă rotundă cu tema – Republica Moldova în Parteneriatul Estic după summit-ul de la Vilnius. Principala caracteristică a discursurilor majorității prezente la această masă de discuții a fost clară - scepticism față de oferta făcută Republicii Moldova de Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Prezenți la acest forum, deputații comuniști au criticat oferta oficialilor europeni și au spus că optează pentru apropierea statului moldovean de Uniunea Vamală.

Criticile s-au axat pe faptul că în declaraţia finală a summitului de la Vilnius, pentru statele incluse în Parteneriat, nu este făcută nici o referire la o perspectivă clară de aderare la UE, iar Acordurile de Asociere pregătite pentru ele, nu garantează integrarea europeană. În aceste condiţii, comuniștii moldoveni susțin că, prin semnarea acestui document de asociere, ţinta finală a Uniunii Europene este doar crearea unui spaţiu economic extins care poate duce la o confruntare cu Moscova. 

În cazul Republicii Moldova, această confruntare s-a manifestat prin embargoul la vinuri, prin retorica domnului Rogozin  și prin referendumul separatist  din regiunea Gagauz Eri.

Până în acest moment, ar părea că discursul comuniștilor moldoveni nu are cusur. El scoate în evidență carențele unui instrument european de politică externă care, la startul său, în 2009, a pășit cu stângul. Doar că, după eșecul summitului de la Vilnius, unde Ucraina nu a semnat asocierea politică şi economică, ideologii PCRM, voit sau nu, au omis să spună că Bruxelles-ul a fost băgat în coardele ringului de box și că devine mai maleabil față de Republica Moldova. În pragul alegerilor europarlamentare, oficialii europeni vor ieși în fața contribuabilului propriu și a opiniei publice internaționale pentru a le da raportul. Vor sau nu, euro-birocrații de la Bruxelles sunt obligați să ofere Chişinăului mai multe fonduri și mai multă asistență. Toate acestea pentru ca povestea succesului moldovenesc să fie ambalată frumos și livrată consumatorului occidental. Așa că, discursul euroscepticilor moldoveni trebuie să țină cont și de aceste nuanțe.

Cum la Chişinău se face mai multă geopolitică decât politică, pentru schițarea foii europene de parcurs, contextele, fie ele și găgăuze, sunt importante. De aici și importanța referendumului care a avut loc în sudul Republicii Moldova.
 
Într-un text dedicat referendumului găgăuz, domnul Dungaciu cere capul lui Moțoc și sugerează că reprezentanții guvernului de la Chișinău ar trebui să reacționeze în mod mai ferm. „În primul rând, nu trebuie uitat că modul de acțiune al guvernului transmite nu doar mesaje către Est, dar și către Vest. Cât poate, ce poate și cum poate guvernarea proeuropeană să reacționeze. Și dacă nu o face, dacă tace în continuare, de ce tace? În al doilea rând, modul de a reacționa al instituțiilor de la Chișinău în cazul referendumului ilegal este testul înaintea altor evoluții”, scrie domnia sa pentru publicația Timpul. Domnul Dungaciu a observat corect – reacțiile guvernului Leancă vor fi urmărite atât de Moscova, care prin vocea ambasadorului rus la Chișinău a spus că va acorda atenție regiunii găgăuze, cât și de oficialii europeni. Din aceste motive, răspunsul viitor al Cabinetului de Miniștri, dincolo de a fi ferm, trebuie să fie în consonanță deplină cu legea. Dar la răspunsul guvernului trebuie adăugat și răspunsul partidelor din coaliția de guvernământ.

Binevenita declarație comună a liderilor coaliției de guvernare a scos în evidență faptul că această criză nu a reușit să distrugă echilibrul politic existent și că cei interesați în declanșarea unui război fratricid între PD și PLDM au eșuat. Diferențele de opinii existente între cele două formațiuni politice pe marginea modificărilor la Codul Electoral, au fost depășite, iar provocările crizei găgăuze au putut fi administrate rapid.
Apariția unor forțe politice care doresc să dezbine societatea moldavă și să promoveze separatismul, este un semnal pe care  componentele din coaliția de guvernământ ar trebui să-l citească corect. În aceste momente, obligația liderilor din coaliția de guvernământ, este una singură - să treacă la acțiune! 

Anul trecut, la 6 noiembrie, PD a lansat o campanie de informare, intitulată „Respect pentru oamenii Moldovei - Scrie Europei”. Ea a fost însă de scurtă durată și nu și-a atins scopul. Anunțată de domnul Filat, campania de informare europeană a liberal democraților, întârzie. O campanie de informare comună,  ar demostra, atât în plan intern cât și în cel extern, că cele două partide pot face față oricăror provocări și că între cei doi lideri există consens. O campanie de informare europeană comună ar însemna de fapt un pact de neagresiune electorală  între PLDM și PD, iar pentru euroscepticii din PCRM ar fi un alarmant semnal.

No comments:

Post a Comment