Sunday, October 27, 2013

DE CE DUMINICA VIITOARE AR TREBUI SĂ FIM ÎN PMAN?







Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy a declarat vineri, 25 octombrie, că Uniunea Europeană a decis ca, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, să parafeze Acordurile de Asociere cu Moldova și Georgia. El a anunțat că, Uniunea Europeană va semna atunci  Acordului de Asociere cu Ucraina, Moldova și Georgia, urmând să semneze aceste document până în toamna anului viitor.

Așteptată de observatorii politici din Republica Moldova, nuanțata veste vine să întărească mesajele pe care miniștrii de Externe, ai Suediei și Poloniei, le-au transmis Chișinăului în ultima lor vizită fulger. Alături de obișnuitele încurajări, oficialii moldoveni au primit și semnalele care spun că, la Bruxelles s-a observat o turație redusă a reformelor promise de oficialii moldoveni. Cel care a pus degetul pe rana reformelor moldovenești, a fost șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, domnia sa a spus că, sistemul judiciar slab, corupția și intransparența în sectorul financiar sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. 

De modul în care funcționează motorul reformelor depinde viteza cu care moldovenii vor fi primiți în Uniunea Europeană. De la parafarea Acordului de Asociere, până la integrarea deplină a Republicii Moldova  în marea familie europeană va mai curge multă apă pe Prut și pe Nistru. După Vilnius, va urma pregătirea pentru semnarea și ratificarea documentului pe care moldovenii abia îl parafează. Acordul de Asociere va trebui apoi să fie ratificat de către Parlamentul European şi apoi de Parlamentul Republicii Moldova. După aceasta, fiecare dintre cele 28 de Parlamente ale celor 28 statelor membre ale UE vor trebui să ratifice și ele documentul. O procedură juridică lungă  și complicată care ne spune  că, e lungă a lui Todirică!

Procedură juridică poate să dureze câțiva ani. Asta nu însemna că Acordul nu va funcționa. După ratificarea de către Parlamentul European şi legislativul moldav, o parte componentă din Acord, cea cu privire la comerțul liber și aprofundat, va intra deja în vigoare şi va fi implementată.

Mass-media moldavă ne anunță că, săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au încheiat negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Potrivit negociatorului moldovean, Octavian Calmâc, s-a reușit obținerea unor condiții avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziție adecvată pentru anumite sectoare sensibile. Euroscepticii moldoveni, trag un semnal de alarmă și afirmă că prevederile acordului nu sunt cunoscute de publicul larg. Ei afirmă că, nu se știe clar dacă Bruxelles-ul a acceptat sau nu, menținerea unui regim comercial dublu cu Moldova, lăsând valabile pentru regiunea transnistreană, regimul preferințelor comerciale autonome. 

O altă îngrijorare a celor care nu cred în avantajele oferite de Uniunea Europeană, ține de controlul migrațional intern, reprezentanții guvernamentali, încă nu au explicat pe deplin, care procedură va fi aplicată în cazul cetățenilor din regiunea transnistreană care vor să vină la Chișinău, dar nu au pașaport moldovenesc. 

Sunt doar câteva dintre neliniștile la care reprezentanții coaliției pro-europene, au de dat răspunsuri. Răspunsul lor trebuie să fie auzit și de către simpatizanții opoziției comuniste care consideră că asocierea Republicii Moldova la Uniunea Vamală ar fi mai benefică. 
 
Comentatorul politic moldovean, Corneliu Ciurea, nota că, sunt destule motive pentru ca în ajun de Vilnius, să fii eurosceptic. Tocmai pentru ca integrarea europeană a Republicii Moldova să nu fie învăluită în ceață, pe data de 3 noiembrie, reprezentanții arcului guvernamental ar trebui să răspundă tuturor acestor incertitudini. Iată de ce, duminica viitoare, ar trebui să fim în Piața Marii Adunări Naționale!

No comments:

Post a Comment