Friday, October 11, 2013

PROTESTELE SUNT ANUNȚATE. GUVERNUL E PREGĂTIT?




Fracțiunea Partidului Comuniștilor din R. Moldova a înaintat în Parlamentul de la Chișinău o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Iurie Leancă. Potrivit legislației moldovenești, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de către o pătrime din deputați și se adoptă cu votul majorității legislatorilor. Fracțiunea opoziției comuniste are peste o pătrime din cei 101 deputați ai Parlamentului de la Chișinău dar nu are majoritate.

Îndemnul pentru inițierea unor consultări parlamentare întru atingerea  unui compormis politic între opoziție și putere, nu a fost auzit. Directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, avea dreptate - societatea moldovenească, profund fracturată identitar şi valoric nu are capacitatea de a-i impune pe liderii tuturor partidelor parlamentare să semneze o declarație  comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană.
Inițierea moțiunii de cenzură, demonstrează că opoziția comunistă refuză orice compormis. Opoziție este însă conștientă că nu va găsi voturile necesare pentru demiterea Cabinetului de Miniștri. Declarații pe marginea gestului politic al PCRM au confirmat acest lucru. 

Care ar fi atunci motivația acțiunii inițiate de comuniștii moldoveni? Să se imite o atare activitate doar pentru a se afla în treabă? Exclus! Să fi găsit opoziția suficienți transfugi politici pentru a obține majoritatea? Exclus!

În această perioadă de poziționări tactice, comuniștii nu își permit să facă greșeli. Pe 22 septembrie, liderul comunist, afirma că, ”teza programatică cu privire la ofensiva de toamnă, înfrângerea puterii şi impunerea guvernului de a-şi da demisia, finalizată prin anunţarea alegerilor parlamentare anticipate, trebuie realizată urgent.”

Prezent în fața celor câteva sute de protestatari adunați în fața Palatului Republicii, unde își desfășoară în prezent ședințele Parlamentul de la Chișinău, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a chemat toți simpatizanții PCRM să le fie alături zi de zi, la fiecare protest organizat de opoziție. Liderul maxim al comuniștilor le-a cerut să se alăture la marșul de amploare care urmează să fie organizat în Chișinău. Domnia sa a anunțat că speră ca la acel protest să participe circa 200-300 mii de oameni.

Pentru puterea de la Chișinău, deocamdată, numărul mic al participanților la protestele organizate de către opoziție este liniștitor. E posibil ca suporterii comuniști, să fi înțeles că în prag de iarnă, demisia guvernului și declanșarea alegerilor anticipate, ar înseamna instabilitate generală. Există însă și probabilitatea ca opoziția să fie capabilă să adune cifra anunțată de domnul Voronin. Prezența unei uriașe mase de nemulțumiți în centrul municipiului Chișinău, ar putea pune sub presiune guvernul Leancă. Însoțită de multiple acțiuni de nesupunere civică dar și de o proastă administare a acestei situații de criză din partea Ministerului de Interne,  in extremis ar putea provoca demisia Cabinetului.

Inițierea moțiunii de cenzură înaintate de opoziția comunistă face parte componentă a unui asemenea plan. Au cunoștiință decidenții statului moldovean de un asemenea sumbru scenariu? Sunt domniile lor pregătite să facă față unor atare situații de criză? În eventualitatea anunțatelor proteste, celulele de criză sunt pregătite?  Este oare pregătit Inspectoratul Național de Patrulare să facă față unor proteste uriașe în centrul Chișinăului?



No comments:

Post a Comment