Tuesday, October 8, 2013

ÎN PRAG DE VILNIUS PARTIDELE PARLAMENTARE AU NEVOIE DE COMPROMIS




Una din cele mai lungi ședințe Parlamentului de la Chișinău, aproape 12 ore, a avut loc pe data de 3 octombrie - aleșii moldovenilor au dezbătut subiecte care țineau de tranzacţia de la Banca de Economii şi de concesionarea Aeroportului Chişinău. Atunci, opoziția comuniștilor moldoveni a înaintat un proiect de hotărâre în care afirma căGuvernul a gestionat cu rea-credință activele statului și că s-a mers intenționat pe calea „înstrăinării” acestor bunuri. Comuniștii au cerut ca Guvernului să-i fie acordat vot de neîncredere, iar responsabilii să fie atrași la răspundere penală. Nimeni nu s-a gândit că, poate, pentru bunul mers al statului moldovean către UE, partidele parlamentare ar putea să își facă reciproc o serie de concesii. Trebuie să recunoaștem că, în pragul semnării acordului de la Vilnius, destituirea Cabinetului de Miniștri ar fi arătat ca naiba!

Bazându-se pe faptul că judecătorii de la Curtea Constituțională au suspendat procedura de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, strategii opoziției comuniste au presupus că, pe data de 8 octombrie, magistrații vor declara actul de concesionare ca fiind unul neconstituțional. Sesizând capcana în care ar fi putut intra, judecătorii Înaltei Curți au declarat că în problema concesionării Aeroportului trebuie să se pronunţe o instanţă de drept comun şi nu una constituţională.
Prezent la ședința Înaltei Curți, parlamentarul opoziției comuniste, Igor Vremea, a declarat că PCRM va respecta decizia magistraților și „că este regretabil faptul că CC a luat o astfel de poziție.” Un alt verdict, ar fi oferit credibilitate tuturor acțiunilor viitoare ale PCRM. 

În fața ultimelor acțiuni ale comuniștilor moldoveni, care au exploatat corect nemulțumirile locale ale populației, democrații și liberal democrații moldoveni au început să reproducă copii locale ale coaliției de guvernământ. Prima replică locală a Coaliţiei Pro-Europene a fost formată, pe 3 octombrie, la Orhei. În prezența liderilor Partidului Democrat și ai Partidului Liberal Democrat, nouă consilieri democraţi şi unsprezece aleşi liberal-democraţi şi-au pus semnătura pe acordul care confirmă conlucrarea celor două formațiuni politice în raionul Orhei. A fost prima apariție comună, a liderului liberal democrat și a liderului democrat, după demisia celor doi din funcțiile deținute. Semn că reticențele personale au trecut, iar interesul, atât al statului, cât și al propriului partid, a reușit să fie conjugat împreună. 

Cea de-a doua, a avut loc  în Consiliul Raional Ialoveni, unde s-a constituit iarăși o majoritate formată din consilierii democraţi şi liberal-democraţi. Noul preşedinte al raionului Ialoveni, Lilian Popescu, a părăsit fracțiunea Partidului Liberal și a aderat la fracțiunea  Partidului Democrat. Și acest acord a fost  semnat în prezența celor doi lideri de partid. Ambii au spus că astfel de coaliţii trebuiau constituite după alegerile locale din 2011. 

Se pare că politicienilor  moldoveni le-a venit, vorba proverbului, mintea cea de pe urmă! În consonanță cu zicerea bătrânească, liderul democraților moldoveni, Marian Lupu, a pus punctele pe i și a  vorbit despre compormis politic. Domnia sa a spus că  "ceea ce se întâmplă la Ialoveni, nu este un sfârşit. Este începutul unei etape mai importante, cea a realizărilior și a rezultatelor. Este firesc ca în cadrul oricărei guvernări de coaliţie să fie viziuni diferite, accente diferite, dar contează cel mai mult capacitatea acestei construcţii de a genera compromisuri."

Compromisul politic obținut în capitala moldavă e mult mai greu de găsit în provincie, acolo, ranchiunile sunt vechi și aproape fără de sfârșit. Salutabila tendință de a genera stabilitate în provincie, vine să-i descurajeze pe cei care vor să oprească Moldova din drumul ei european. 

Prezent la Chișinău în prima zi de lucru a Parlamentului de la Chișinău, secretarul român de stat, Bogdan Aurescu, a lansat ideea necesității unui moment Snagov în politica moldovenească. Domnul Aurescu se referea la acel moment din 1995 cînd liderii tuturor partidelor parlamentare din România au semnat o declaraţie de susţinere a orientării statului român către UE şi NATO.

Are Chișinăul şanse pentru semnarea unui asemenea acord? Unii spun că nu, în ciuda tuturor eforturilor depuse, nu ai avea cu cine obţine un asemenea consens. Nu aș fi atât de categoric. Într-o republică parlamentară, președintele Parlamentului, în cazul Republicii Moldova, domnul Igor Corman, are puterea și de ce nu, obligația, de a iniția consultări parlamentare pentru a obține un consens național pe marginea acestui subiect.

Doar un refuz tranșant al opoziției moldave, ne-ar da dreptul moral de a-i arăta cu degetul. 

No comments:

Post a Comment