Wednesday, October 16, 2013

UNIREA FACE PUTEREA




La sfârșitul săptămânii, pe 12 octombrie, Chișinăul a devenit locul în care două formațiuni politice românești și-au anunțat disponibilitate de colaborare. Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost  în vizită la Chişinău alături de Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară. Cei doi au declarat presei din Republica Moldova, că au început discuţiile pentru o foarte strânsă colaborare și că "s-au pus bazele unui dialog între cele două partide pentru unificarea dreptei româneşti, care să acomodeze principiul unităţii forţelor politice româneşti de centru-dreapta şi proiectele comune". 

Politicienii români au confirmat că dialogul celor două forţe politice urmăreşte unificarea într-o structura politică care să susţină un candidat cu cele mai mari şanse la prezidenţiale. Liderul popularilor români, Eugen Tomac, a spus că ”o viitoare structură politică trebuie să susțină un candidat cu cele mai mari șanse la prezidențiale. Sunt convins că Mihai Răzvan Ungureanu va fi un mult mai bun președinte decât Victor Ponta sau Mircea Geoană.” Afirmația, demonstrează existența unei înțelegeri a faptului că, în alegerile prezidențiale care vor avea loc în România anul viitor,  candidatul dreptei la funcția de șef de stat va fi, Mihai Răzvan Ungureanu.  

Cunoscătorii dedesubturilor politicii românești cunosc că  Mișcarea Populară este formațiunea politică care a apărut ca urmare a unui discret sprijin acordat de președintele român, Traian Băsescu. La fel, este cunoscută simpatia locuitorului de la Cotroceni, pentru M.R. Ungureanu. Chibiții vieții politice de pe malul Dâmboviței, afirmă că această simpatie a făcut ca domnia sa să ajungă șeful unuia dintre cele mai secrete servicii de inteligență românești – SIE dar și ministru de externe și premier al statului român. Doar că… ambele mandate s-au încheiat cu concedierea sa abruptă. 

Anunțul de la Chișinău, că Mr.U va fi candidatul dreptei în alegerile prezidențiale românești, nu a surprins. Nici viitoarea fuzionare a celor două formațiuni politice emanate de la Cotroceni, nu a uimit. Mai ales că suprapunerile întâlnite în programele celor două formațiuni politice dar şi a intereselor lor, confirmă o programare a  apariției acestora, deci respectarea unui scenariu. Așa cum afirmă și comentatorii de la contextpolitic,  în întreaga planificare, a apărut mai multă inteligență. Chiar dacă noul proiect de dreapta pare a nu avea suficiente calorii, această apariție a inteligenței în arena politică, dă speranțe pentru o evoluție interesantă.  

Cei doi oameni politici români puteau să își aleagă o altă locație pentru lansarea viitorului lor proiect politic. Anunțată însă la Chișinău, colaborarea dintre cei doi oameni politici români, a atras atenția publicului, presei dar și a oamenilor politici moldoveni. Conlucrarea dintre Tomac și MRU, este modul discret al Cotroceniului în a aduce aminte actorilor politici chișinăueni că, unirea face puterea

Mesaj cu atât mai important, cu cât în această săptămână Parlamentul de la Chișinău va dezbate moțiunea de cenzură inițiată de opoziția comunistă. Deși nu sunt așteptate surprize, comentatorii politici declarând unanim că opoziția nu va reuși să adune suficiente voturi pentru demiterea cabinetului de miniștri, spectacolul politic moldovenesc va atinge cote înalte iar presiunea va crește. De aici și nevoia de sprijin pe care Chișinăul o resimte.

 

No comments:

Post a Comment