Tuesday, October 1, 2013

VLAD FILAT ȘI UN CEC ÎN ALB PENTRU MOLDOVA



Ziariștii moldoveni notează că în perioada 1-2 octombrie, 28 de ambasadori, membri ai Comitetului politic și de securitate al Uniunii Europene, vor întreprinde o vizită la Chișinău. Prima concluzie a jurnaliștilor a fost simplă - Uniunea Europeană continuă să îşi arate sprijinul pentru Republica Moldova!

Ce reprezintă Comitetul politic și de securitate al UE?

Lucrurile sunt însă nițel mai complicate. Cei 28 de oficiali europeni, nu sunt simpli ambasadori. Înaltele autorități fac parte din Comitetul politic și de securitate al Uniunii Europene, o structură politică permanentă a Uniunii Europene care pune la dispoziția Consiliului European orientările politice și direcțiile strategice necesare în materie de securitate și apărare.
Amintim că Uniunea Europeană dezvoltă o Politică Europeană de Securitate și Apărare comună, în care rolul cheie îl au statele membre. Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene se întîlnesc la nivel de șefi de stat și de guvern în Consiliul European. Conform tratatului de funcționare al Uniunii Europene, Consiliul European este cel care definește principiile și direcțiile generale de acțiune în domeniul politicii externe și de securitate.

Rolul cheie în structura instuțională a Politicilor Europene de Securitate și Apărare îl are Comitetul politic și de securitate. De fapt, acest Comitet gestionează toate aspectele care țin de Politicilor Europene de Securitate și Apărare și are o poziție centrală în elaborarea răspunsului Uniunii Europene în situații de criză. Comitetul este responsabil de evaluarea mediului internațional de securitate, de definirea politicilor UE și de monitorizarea implementării acestor politici, precum și de formularea orientărilor politice în domeniul dezvoltării capacităților militare. Comitetul ţine sub observaţie cursul evenimentelor internaţionale relevante pentru politicile de securitate europene, deci are o funcţie analitică importantă, iar acest lucru se face pentru a putea oferi Consiliului pe Probleme Generale (Consiliul Miniştrilor de Externe), pe baza analizei sale, recomandări în ceea ce priveşte elaborarea politicilor de urmat,  o funcție importantă în pregătirea deciziei finale. În plus, Comitetul se asigură că politicile, asupra cărora s-a ajuns la un consens, sunt implementate şi constituie punctul de legătură în ceea ce priveşte schimbul de informaţii dintre diversele instituţii şi actorii implicaţi în structurile Politicilor Europene de Securitate și Apărare — inclusiv NATO.


Continuarea reformelor în politicile de securitate și apărare 

Iulian Groza, ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, afirmă că cei 28 de ambasadori ai UE care fac parte din Comitetul politic şi de securitate al Uniunii Europene vor veni la Chişinău pentru a se documenta despre cum merg reformele din sectorul de securitate, din domeniile justiţie şi afaceri interne.
În același timp, cei 28 de ambasadori vor face recomandări șefilor de stat ori de guvern ale țărilor din care provin în ceea ce privește modul în care statul moldav este pregătit sau nu, pentru parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Venirea la Chișinău a celor 28 de ambasadori este semnul final prin care înțelegem că în principiu, europenii, la summit-ul de la Vilnius, acordă un cec în alb Republicii Moldova. Vrem sau nu, acest lucru se datorează exclusiv faptului că Partidul Popular European deține 16 dintre cei 27 de șefi de stat sau de guvern care sunt membrii ai Consiliului European. Norocul moldovenilor se datorează șefului Partidului Popular European Wilfried Martens.   


PLDM-ul aduce Moldovei un cec în alb

Afilierea, în februarie 2011, a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la marea familie a Partidului Popular European a făcut posibil tot acest miracol diplomatic. Dacă Vlad Filat alegea afilierea partidului său la o altă familie europeană, integrarea europeană a Republicii Moldova rămânea doar un vis. Alegerea făcută de liderul liberal democrat face posibil ca acum membrii Comitetului politic și de Securitate al UE, în ciuda tuturor provocărilor de securitate cu care se confruntă statul moldav, să ofere un cec în alb oficialităților de la Chișinău. Semn că popularii europeni știu să se ajute reciproc și că au puterea de a urni din loc carul dintre Prut și Nistru. 

No comments:

Post a Comment