Sunday, February 9, 2014

CE O SĂ FACEȚI CU VORBITORII DE LIMBĂ RUSĂ DOMNULE LEANCĂ?



Relativ recent, primul ministru Iurie Leancă a scos în evidență importanța comunicării guvernului moldovean cu cetățenii săi, toate acestea, „pentru a nu permite nimănui să isterizeze spiritele, sub pretexte absolut false”. „Cea mai importantă concluzie este că trebuie să comunicăm altfel decât am făcut acest lucru până acum”, spunea pentru postul de radio Europa Liberă, premierul moldovean.


Tot la comunicare s-au gândit și oficialii din Parlamentul European. Potrivit publicației EUobserver, la ședința de luni, 10 februarie, a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene se va discuta despre posibilitatea oferirii mai multor fonduri către Republica Moldova și Georgia. Cu acești bani, aceste state ar putea angaja specialiști în comunicare care să oprească „dezinformarea” rusă la adresa integrării europene. Surse diplomatice europene declarau pentru „EUobserver” că, un document european redactat de Suedia și semnat deja de 12 state europene, recomandă luna august pentru semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova și Georgia. Un alt document, redactat de către oficialii polonezi, cere ca în bugetul european pentru anii 2014-2020, celor două state să le fie alocate mai multe resurse financiare. Jurnaliștii de la „EUobserver” afirmă că, Varșovia cere și ea elaborarea unei strategii de comunicare eficientă despre beneficiile integrării europene.

Notam într-un text anterior că, după summitul de la Vilnius, Parteneriatul Estic a fost făcut knock-out. Din motive care țin de apropierea alegerilor europarlamentare, oficialii europeni devin acum tot mai maleabili față de Republica Moldova și Georgia. Aflați în pragul prezentării unui raport de activitate în fața contribuabilului propriu, euro-birocrații de la Bruxelles ambalează în hârtie colorată povestea succesului moldovenesc și georgian pentru a o livra consumatorului occidental.

Profesionaliștii diplomației moldave sunt conștienți de aceste nuanțe. Având  acest avantaj, doamna Gherman are posibilitatea acum să negocieze condiții mai bune pentru Republica Moldova la semnarea Acordului de Asociere. După afirmația doamnei Victoria Nuland, „F.. the EU!”, un eventual refuz al oficialilor de la Burxeles i-ar șifona și mai mult.   

Oficialii moldoveni au conștientizat necesitatea comunicării lor cu cetățenii doar după cele întâmplate în regiunea găgăuză – un referendum care a demonstrat cât de slabă este ideea europeană în teritoriu. Observăm că, deși tardive, concluziile domniilor lor vor beneficia de sprijin financiar european. E important ca odată obținuți banii să nu fie aruncați pe apa sâmbetei.  

Portalul  Magenta Consulting nota la începutul lunii ianuarie că Republica Moldova este statul cu cea mai rapidă scădere a populației din lume. Potrivit sociologilor de la această instituție, din spațiul dintre Prut și Nistru pleacă zilnic 106 locuitori.  Cifra îmi pare a fi ușor exagerată dar nu imposibilă. Datele recensământului din anul 2004 ne prezentau o cifră de aproximativ 2 milioane 500 de mii de cetățeni care s-au identificat ca fiind moldoveni. În condițiile în care cercetările sociologice au demonstrat că anume în rândul acestei categorii de populație fenomenul migrațional este cel mai întâlnit, putem presupune că cifra moldovenilor a mai scăzut și că cea a vorbitorilor nativi de limbă rusă a rămas neschimbată.  
 
Recensământul care va avea loc în primăvara acestui an va fi unul care va pune punctele pe i. El va identifica precis categoriile de populație în rândul cărora trebuie să se desfășoare campania de informare pro-europeană. 

Un lucru e sigur. Oficialii de la Chișinău trebuie să identifice de pe acum  vorbitorii de limba rusă care pot prezenta rusofonilor moldoveni avantajele apropierii statului moldav de Uniunea Europeană. Altfel cei aproximativ 700 de mii de cetățeni moldoveni, vorbitori de rusă, vor rămâne a fi eurosceptici convinși. Cum putem vorbi de integrarea europeană, atunci când aproape un sfert din populația prezentă între Prut și Nistru este încă reticentă acestei idei?    

N.B.

Pentru datele demografice consultati cifrele aflate pe wikipedia - http://ro.wikipedia.org/wiki/Demografia_Republicii_Moldova

10 comments:

  1. Foarte buna analiza. Multumesc de semnalare.

    ReplyDelete
  2. Nu uitaţi că deloc puţin dintre rusofoni sunt şi românofoni. Iar ruşii în stânga Prutului sunt în jur de 4-5 procente.

    ReplyDelete
  3. Domnule Leo Butnaru, cifrele de la recensamantul din 2004 arata ca in RM locuiesc 282 402 ucraineni, 201 218 rusi, 147 500 de gagauzi, 65 662 de bulgari - un total de 696 782 de vorbitori de limba rusa.

    ReplyDelete
  4. Victor, gresesc eu sau tie ti se rupe sufletul mai mult de ruşi? As vrea tare mult sa ma insel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domnule Anghel, ceea ce vreau sa scot in evidenta e faptul ca in spatiul dintre Prut si Nistru locuiesc si vorbitori de limba rusa - sugerez doar ca viitoarea campanie de informare pro-europeana ar trebui sa aiba si o atare componenta.

      Delete
  5. Romania sa dea repede si gratis cetatenia romana. In 10 ani din cei 700.000 de minoritari rusi si rusofoni vor mai ramane cel mult 500.000. Cand ai in fata ta o viata mult mai buna oameni (oricat de rusi ar fi ei) VOR PLECA in cautarea unei vieti mai bune. Aceasta masura poate sa nu placa unora din Romania sau din rusia, Moldova dar nu avem de ales. CETATENIA ROMANA valoreaza acum mai mult decat CETATENIA RUSIEI. Restul sunt vorbe. Listele se pot da ROMANIEI de catre oameni ca GHIMPU (care detesta rusofoni) si restul sunt vorbe. Deasemenea votul obligatoriu mai este de facut in Moldova.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si SUA, Canada vor lua vizele pentru romani, rusia nu va avea vize ridicate pentru UE, SUA, Canada, Australia.

      Delete
  6. Nichitus pentru cati arginti te-ai vandut? 30? Din ce an esti cu salariu la cei din FSB? sau KGB nistrean?

    ReplyDelete
  7. Domnule Grigore Turcan, afirmatia domniei voastre vine sa confirme principiul potrivit careia vestile proaste nu plac. Poate ati fi dorit sa spun ca acesti co-nationali ai moldovenilor care vorbesc limba rusa (ucraineni, rusi, gagauzi, bulgari) ard de dorul UE? Ati fi dorit sa va comunic ca in spatiul pruto-nistrean limba rusa nu mai e folosita ca limba de comunicare interetnica si ca limba rusa nu se mai aude pe strazi? Ori poate ati fi dorit sa transmit mesajul ca nationalitatile din spatiul moldav au trecut sa invete limba romana si ca se inregistreaza aglomeratii a doritorilor de a simtii romaneste? Din pacate nu e asa! S-au inregistrat progrese - e drept, dar nu e asa. In Republica Moldova, vor unii ori nu, alatrui de romana, limba rusa se simte ca la ea acasa.De asta e nevoie ca viitoarea campanie de informare pro-europeana sa aiba si componenta de limba rusa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De aceia e nevoie de obligat rusii...cetateni a R Moldova sa cunoasca si sa stimeze limba de stat Si nici un document sa nu contina urme de rusizme,domnilor! Si scolile ruse sa-si termine activitatea ca "democratice" Si in scolile superioare sa nu se deschida facultati in rusa--au loc si spatiu cei ce studiaza in rusa --in Rusia ,ca de altfel se primeste ca noi nu pregatim cadre nationale ci pentru Rusia!

      Delete