Tuesday, March 1, 2011

Eleganţa poloneză

Motto
"În prezent nu există o altă țară în Europa, care face mai mult decât Polonia pentru libertatea de exprimare și promovarea democraţiei în Belarus, pentru apropierea Ucrainei de Europa, sau pentru a pune pe picioare Republica Moldova" Radosław Sikorski, Ministrul de Externe al Poloniei

În lungul mers al zilei către noapte, arareori ridicăm privirile de pe pietre pentru a privi interesați în jur. Copilul curios de odinioară s-a dus și trăiește doar în amintiri. Doar când cu ceva noroc nimerim în spaţii necunoscute, mai avem o șansă să ne trezim. Abia atunci îndrăznim să vedem realităţile din jur, cu ochi curioși în a înțelege. Obișnuiți cu propriile cruci, vedem doar desenul pietrelor din drumul nostru. Alţii sunt cei care văd pentru noi.

Prietenul Mario Balint, unul dintre excelenţii corespondenţi radio pe care îi are Radio România Actualităţi, scria de curînd pe blogul său că, “ în Republica Moldova, politica externă românească şi-a dat cu stîngul în dreptul, adînc blagoslovită de finul ambasador al naşului de la externe. Partidele din AIE nu au obţinut majoritatea, după un an de guvernare cu model românesc, înţesat cu bîjbîieli şi lovituri sub centură. Moldovenii au sperat că se vor odihnii după atîtea peripeţii electorale şi bumbăceli pe 7 aprilie, în loc de asta s-au trezit cu un cvartet de "coarde" incapabile să aducă echilibrul mult sperat. Pe de altă parte, modelul românesc NU a constituit un model de urmat în stînga Prutului, pe principiul simplu şi sănătos: "Casa de nebuni nu e acasă"! ...Societatea moldovenească, divizată în trei, între români, ruşi şi ukrainieni, nu a gustat declaraţia cu Moldova care în 25 de ani se uneşte cu România şi pune graniţă pe Nistru, adică fără Transnistria. Declaraţia a dat apă la moara comuniştilor statalişti, dar şi premierului Vlad Filat, în ciuda vizitelor tot mai dese la Chişinău a donşoarei EBA, din partea popularilor europeni. ...Băse a vorbit degeaba cu Medvedev la Astana, la summit-ul OSCE. Declaraţia asta idioată i-a pus pe jar, evident, şi pe prietenii ukrainieni care ne-au răsturnat, din nou, toate căldările cu lături în cap! Am şi eu o întrebare: şefu ăsta de stat e chiar tîmpit - şi se exprimă pe principiul strămoşesc "gura bate curul" -, sau cuantifică - şi-i dă cu succesuri!- toate declaraţiile astea belicoase, cînd la adresa Rusiei, cînd a Ukrainei, cînd a Moldovei? Poate îmi răspunde cineva...”

L-am citat pe colegul de la Reşiţa doar ca să exemplific afirmația referitoare la faptul că atunci când privirile se ridică din asfaltul cotidian, apare și potenţialul de a analiză necesar întocmirii unei hărţi a riscurilor prin care trece societatea. Societatea moldavă, desigur căci riscurile abil enunțate de colegul de la Radio România, sunt ameninţări către societatea moldavă şi doar prin ricoşeu ar reprezenta adevărate pericole pentru statul român. Fireştile sale îngrijorări sînt datorate doar ăluia mic, negru şi rău, care poate aduce cu el neprevăzute întîmplări politice care ar putea bate pe neaşteptate şi în uşa colegului, nu numai într-a mea. Viitorul, căci despre el e vorba, este cel mai imprevizibil dușman al timpurilor noastre și el poate deranja liniștitul somn al oamenilor politici, al oligarhilor sau al ziariștilor.

În anostul cotidian rareori ne ridicăm privirile din labirintul comun al vieţii noastre. Vizita lui Medvediev la Varşovia a fost una dintre acele întîmplări politice care ar fi trebuit să trezească flerul jurnaliştilor din spaţiul pruto-nistrean. În decurs de o săptămînă, externele poloneze au muncit de zor pentru a pregăti întâlnirea cu Medvedev care a venit la Varşovia, vizita lui Komarovski la Washington, dar și deplasarea lui Sikorski la Chişinău.

Prima vizită a președintelui Federației Ruse în capitala polonă are loc după nouă ani de răcire continuă a relațiilor bilaterale dintre cele două state. Însă ceea ce trebuia să se întâmple, a avut loc și preşedintele rus Dimitri Medvedev l-a decorat la Varşovia, pe cineastul polonez Andrzej Wajda cu medalia Ordinul Prieteniei, cu ocazia unei ceremonii ce a fost transmisă în direct de televiziunea naţională poloneză.

Trebuie de remarcat că regizorul Andrzej Wajda, în vârstă de 83 de ani, este semnatarul unui film - "Katyn" - despre masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, în 1940, la Katyn, din ordinul lui Iosif Vissarionovici Stalin. Lansat în 2007, acest film a fost difuzat abia în 2010 de televiziunea naţională din Rusia. Camera inferioară a Parlamentului rus a admis, recent, în termeni foarte duri, că masacrul de la Katyn a fost ordonat de Stalin, aceasta fiind prima recunoaştere oficială atât de clară a unor fapte reprobabile comise de regimul sovietic. "Această direcţie va fi continuată, am adoptat-o în cunoştinţă de cauză. Am luat o decizie şi nu ne vom îndepărta de această direcţie. Trebuie să cunoaştem adevărul. Polonezii au nevoie de el, dar şi proprii noştri cetăţeni, ruşii", a declarat, Dmitri Medvedev, după întâlnirea cu omologul său polonez Bronislaw Komorowski.

Polonezii nu au uitat niciodată masacrul de la Katyn, locul în care toată floarea armatei polone a fost exterminată din ordinul direct al Stalin. Rușii, la rândul lor, nu au uitat că anume polonezii au dat tonul revoluțiilor din 89, că au fost primii care au surpat ordinea din blocul socialist așa cum nu uită că în extinderea blocului militar nord-atlantic spre est, anume Polonia este piatra unghiulară.

Așa că vizita președintelui rus la Varșovia era una așteptată, mai ales că ea se înscrie în șirul de reverențe pe care cele două state și le fac după accidentul de la Smolensk. Elegantele reverențe nu-i împiedică absolut deloc pe polonezi să susțină procesele democratice din Belarus sau din Ucraina, teritorii aflate din fieful rus.

Nici nu s-au liniștit bine zgomotele vizitei șefului de la Kremlin în capitala polonă și nou alesul președinte al Republicii Polone, Bronislaw Komorowski a plecat în vizită oficială la Washington. Promisiunea solemnă a preşedintelui Obama de a aboli vizele pentru polonezi, o întâlnire cu Zbigniew Brzezinski, sosirea unui detaşament de avioane F-16 în Polonia şi instalarea unor interceptori americani antirachetă sunt doar câteva din succesele vizitei al Washington a preşedintelui Poloniei.

În schimb, la Bruxelles, șeful de la Kremlin primea asigurări din partea președintelui Consiliului Uniunii Europene, Hermann van Rompuy că Uniunea Europeană este în parteneriat strategic cu Federația Rusă. La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso declara că a descifrat spiritul Rusiei și că acest spirit este animat de dorința de a lucra pe cât mai strâns posibil împreună cu Uniunea Europeană. Obiectivul lui Medvedev de la Bruxelles a fost obținerea acordului UE pentru ca Federația Rusă să adere la OMC, ceea ce s-a și întâmplat, gazdele s-au grăbit să confirme și să sublinieze acest rezultat. Totul pentru ca atmosfera bună de la Bruxelles să fie sesizată la Kremlin și de către Putin, pentru ca micile și cochetele orășele europene să nu cumva să înghețe la iarnă.

Pe aici pe undeva, se înscrie vizita lui Sikorski la Chișinău. Cam între promisiunea lui Barak Obama de a trimite un detașament de F-16 în Polonia, despre care Medvedev la sigur a fost informat, și declarația lui Hermann van Rompuy că Uniunea Europeană este în parteneriat strategic cu Rusia.

Într-un interviu pentru mass-media poloneză Radosław Sikorski afirma că, "în prezent nu există o altă țară în Europa, care face mai mult decât Polonia pentru libertatea de exprimare și promovarea democraţiei în Belarus, pentru apropierea Ucrainei de Europa, sau pentru a pune pe picioare Republica Moldova". Șeful diplomației polone a fost însă de acord că " soarta vecinilor noştri este în primul rând în mâinile lor”.

Desigur,soarta este în mâna noastră. Ochii ar fi trebuit să discearnă în noapte steaua care ne-ar fi arătat drumul. Cu ochii plecați privim însă doar la drum.

În întunericul nopții, ridicăm privirile de pe pietre doar pentru a cerceta dacă mai sunt și alții pe lângă noi. Copilul curios de odinioară, a îmbătrânit iar inocența i s-a transformat în cinism. Ne bucurăm când la vederea drumeților căzuți în cale, mai avem puteri în ochi pentru a descifra desenul pietrelor din drum. Călăuzele angajate mai de demult, când nu au mai avut ce lua de pe noi, ne-au lăsat în pustiu. Soarta celor mulți e în mâna celui care abia vede. Și în orbecăiala noastră chiorul, e rege. Iar celor care văd, demult le-a smuls limba.

No comments:

Post a Comment