Wednesday, July 6, 2011
Si vis pacem, para bellum
Presa din Republica Moldova titrează despre faptul că deputații din alianța parlamentară majoritară ar fi îngropat securea războiului. Argumentul adus de jurnaliștii moldoveni îl reprezintă votul comun pentru demiterea președintelui Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova și câteva proiecte de legi privind lichidarea instanțelor judecătorești și demonopolizarea exportului de metale.
Fals. Competiția politică dintre cele trei formațiuni care formează alianța de guvernământ continuă. Iar această continuitate a confruntărilor reiese și din replicile acide dintre „bufonul” liberal–democrat, Veaceslav Ioniță și ministrul democrat al economiei Valeriu Lazar. Lazăr l-a numit pe Ioniță, care este și președinte al comisiei parlamentare pentru economie, “un bufon care vorbește despre lucruri pe care nu le cunoaște”. În schimb, Veaceslav Ioniță a afirmat că ministrul economiei are frustrări și l-a îndemnat să își dea demisia. ” Dacă pretinde că este ofițer, până nu a fost demis, să își dea demisia,” a spus Ioniță. Trimiterea făcută de Ioniță la calitatea de ofițer sub acoperire din partea Serviciului de Informații și Securitate a ministrului economiei, vine să aducă în spațiul public amănunte mai puțin cunoscute din biografia lui Lazăr. (Amănunt pe care sper ca instituțiile media să îl observe.)
Replicile dintre cei doi, au avut loc după întâlnirea din 4 iulie a celor trei campioni pentru integrarea europeană a Moldovei. Mult așteptata lor întâlnire a decis demiterea lui Muruianu din funcție, dar la compartimentul crearea alianțelor la nivel local nu a adus nici un rezultat. După votul parlamentar din 5 iulie, care dă tonul pentru lichidarea instanțelor judecătorești și demonopolizarea exportului de metale, cei trei lideri s-au reunit din nou cu speranța că vor reuși să ajungă la un compromis referitor la crearea alianțelor la nivel local. La sfârșitul întâlnirii, vădit ofuscați, aceștia au ieșit fără a oferi presei vreo declarație.
În ciuda amenințărilor voalate pe care le face premierul moldovean la adresa stabilității arcului guvernamental, cerințele liberalilor moldoveni în domeniul constituirii alianțelor locale, rămân a fi dincolo de normalitatea bunului simț. Doleanțele acestora capătă susținerea unuia ca Dumitru Diacov, căruia nu i-a trecut supărarea cauzată de succesul proiectului politic al lui Vladimir Filat. Îndărătnicia lui Ghimpu, de a vrea mai mult decât i se cuvine,vine și din înțelegerea faptului că resursele financiare ale liberalilor sunt limitate iar un al treilea tur de alegeri în municipiul Chișinău le-ar putea fi fatal.
De fapt, rezultatul întâlnirii putea fi anticipat. Potrivit directorului Institutului European de Studii Politice, Viorel Ciubotaru, la întâlnirea lui Filat cu formatorii de opinie publică, premierul moldovean ar fi declarat că nu exclude demisia cabinetului de miniștri. Cauza ar ține de sabotarea inițiativelor primului ministru de către colegii săi de cabinet. Dar și din cunoașterea faptului că numai sacrificiul poate da unei viitoare construcții, soliditate, verticalitate și măreție. Iar Filat a demonstrat că este un bun arhitect politic.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment