Friday, July 1, 2011

Băsescu, mediile de informare și Moldova reală


Colegii jurnaliști de pe malul Dîmboviței sau de pe malul Bistriței, Mureșului sau Timișului, scriu că la Chișinău „liberalul Dorin Chirtoacă, candidatul pro-occidental, a câştigat alegerile pentru primăria Chişinăului, în defavoarea comunistului Igor Dondon, susţinut agresiv de Moscova”.http://www.kiseleff.ro/2011/07/01/candidatul/.

Ceea ce colegul român cunoaște mai puțin e faptul că după procesarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot pentru Consiliul Municipal Chișinău, Partidul Comuniștilor a obţinut 26 de mandate, Partidul Liberal – 17 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldiva -7 mandate,iar Partidul Democrat, al cărui președinte este și președintele Parlamentului Moldovean și președinte interimar al Republicii Moldova, deține un singur mandat de consilier.

Conform rezultatelor renumărării voturilor PCRM va deţine majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău. Conform legislației modave, deținerea majorității în Consiliul Municipal, permite comuniștilor moldoveni să numească vice-primarii, șefii întreprinderilor municipale și șefii de departamente municipale. Comentatorii politici de la Chișinău au declarat deja că există de asemenea posibilitatea ca după șase luni Consiliul Municipal să inițieze în municipiul un referendum prin care să se ceară demisia primarului ales, Dorin Chirtoacă.

În același timp o știre de ultimă oră anunță că Partidul Liberal cere anularea pentru Consiliul Municipal Chişinău a funcţiei de președinte al consiliului, funcție introdusă chiar la iniţiativa acestei formațiuni politice. Acest lucru l-a declarat consilierul Partidului Liberal, Oleg Cernei, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Publika din Chișinău

Potrivit lui, după victoria opoziţiei, la alegerile pentru consiliul municipal şi obţinerea majorităţii, în cadrul alianţei de guvernare s-au început discuţii privind posibilitatea anulării funcţiei de preşedinte al consiliului municipal.

„Noi în cadrul alianţei am convenit în unanimitate, că este necesar de a se modifica Legea cu privire la administraţia publică locală pentru a se elimina funcţia de şef al consiliului local”, a declarat Oleg Cernei.

Amintim, că funcţia de preşedinte al consiliului municipal a fost introdusă în anul 2007 la propunerea Partidului Liberal şi în special pentru unchiul primarului Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu.

Declarația consilierului municipal Oleg Cernei vine însă după ce în cadrul unei alte emisiuni de dezbateri politice au răsunat replici mai mult decît tăioase între reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova și cei ai Partidului Liberal. Discuţia s-a aprins după ce același consilier municipal Oleg Cernei a dat de înţeles că liberalii ar fi nerecunoscători de încrederea acordată de PLDM candidatului PL la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Cernei a ţinut să precizeze că reprezentantul PLDM Sergiu Palihovici, a lucrat în Primărie şi pe timpul când aceasta era condusă de către comunistul Veceslav Iordan şi că i-ar fi fost slugă. „Eu nu am fost slugă lui Iordan şi la comunişti, cum aţi fost dumneavoastră”, a spus Cernei. În replică, Palihovici l-a îndemnat să nu fie obraznic, după care i-a spus: „Tu nu eşti slugă, tu eşti idiot”.

Pentru ca lucrurile politice să se încurce mai mult preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a respins propunerea prim-ministrului liberal democrat Vladimir Filat de a desfăşura consultări privind unele aspecte ale activităţii guvernului şi soluţionarea crizei politice din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, aflate la guvernare în Republica Moldova

„Eu nu sunt un stâlp pe care cineva trebuie să-l deplaseze, atunci când el o vrea. Liderii alianţei se convoacă conform acordului semnat. Şi nu trebuie de făcut pentru mine declaraţii din Istambul”, a spus el.

Liderul liberalilor a accentuat că prim-ministrul îşi face PR personal, în timp ce „ar trebui de muncit. Oamenii aşteaptă de la noi rezultate, dar nu întâlniri”.

Replica acidă a liderului liberal vine după ce purtătorul de cuvînt al primului ministru moldovean a spus că Vladimir Filat demarează de luni, 4 iulie, ample consultări publice cu societatea. Premierul se va consulta cu reprezentanţi ai societăţii civile; sindicate; patronat; corpul de ambasadori acreditaţi în Moldova; culte; investitori străini; partidele reunite în AIE; partidele de opoziţie şi cele extraparlamentare.

În cadrul consultărilor, potrivit declaraţiei premierului, vor fi abordate următoarele subiecte prioritare: contextul în care activează Guvernul R. Moldova; lupta cu corupţia; modul în care decurge procesul de reformă; evoluţia de integrare europeană şi situaţia social-politică din R. Moldova.

Oficialul guvernamental a precizat că Filat demarează aceste consultări în calitate de premier şi nu de lider al PLDM.

Confruntările politice din ultimele zile au loc după ce premierul moldovean l-a atacat în mod dur pe vice-președintele Parlamentului moldovean, Vladimir Plohatniuc, numărul doi în Partidul Democrat din Moldova . Premierul Filat a lăsat să se înțeleagă că acesta ar fi sforarul tuturor schemelor de fraudă din întreprinderile care dețin monopol de stat în Republica Moldova și a declarat război total tuturor acestor scheme mafiote. În replică, vicepreședintele Parlamentului moldav, l-a acuzat pe premierul moldovean că stă în spatele contrabandei de țigări din Moldova.

Loviturile pe care și le aplică cele trei componente ale Alianței pentru Integrare Europeană, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal și Partidul Democrat vin ca urmare a conștientizării faptului că atît în urma alegerilor locale generale cît și în urma alegerilor parlamentare din 2010, liberal democrații moldoveni sunt plasați cel mai bine. Atît numărul de deputați din Parlamentul moldovean cît și numărul de primari și membrii în Consiliile municipale și județene îi fac să fie net superiori colegilor lor de alianță.

Aritmetica democrației parlamentare arată că voturile liberal democraților moldoveni împreună cu cele ale comuniștilor sunt de ajuns pentru ca legislativul moldovean să își aleagă președintele și pentru a oferi un suport parlamentar unui nou guvern. Atacurile care vin din partea colegilor de alianță, vin din disperata teamă că acest lucru s-ar putea întîmpla.

Povestea despre succesul european al Republicii Moldova a fost doar un material pentru edițiile de știri ale televiziunilor de la București, Varșovia sau Strasbourg. Cei de la documentare știau că lucrurile nu sunt chiar atît de roze. Convingerea colegului că “visul lui Traian Băsescu – admirator declarat al unui Alexandru Ioan Cuza, reformist şi unionist – este ca, undeva într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, România şi Moldova să facă parte din aceeaşi entitate statală, în interiorul Uniunii Europene. Iar politica sa internă şi externă se mulează pe acest proiect.” http://www.kiseleff.ro/2011/07/01/candidatul/ este una pe care președintele roman a știut să o inducă doar presei de la București și simpatizanților săi.

Studiul realizat de Victoria Stoiciu, Liliana Popescu şi István Horváth „Republica Moldova în conştiinţa publică românească“, Fundaţia Soros, 2011, arată că doar un sfert dintre români cunosc din vedere o persoană din Republica Moldova, că numai 14% dintre cetățenii români au avut sau au colegi veniţi de acolo şi numai 5% au relaţii amicale cu cineva din Republica Moldova. În schimb, 64% dintre respondenţi îşi iau informaţiile despre Republica Moldova de la televiziuni. Ce înseamnă asta? Înseamnă că experienţa celor mai mulţi dintre români cu Republica Moldova este una profund mediată. De mass-media, de educaţia şcolară, de cîntece, de alte surse în general decît experienţa directă. Deci există şanse serioase ca Moldova din capul concetăţenilor noştri să fie una diferită de Moldova reală.

De aici doar o singură convingere – dragi colegi de acasă, cînd scrieți ceva despre Republica Moldova, documentați-vă intens și cu dragoste! În nici un caz să nu faceți ca mine – să veniți pentru documentare, și să rămîneți o viață.

No comments:

Post a Comment