Thursday, November 10, 2011

O soluție aproape imposibilă


Într-un interviu radiofonic premierul Vladimir Filat a spus că există premise pentru ca șeful statului să fie ales. Liderul liberal democrat recunoaște însă că cei trei lideri ai alianței pentru integrare europeană, nu au identificat până acum modalitatea de alegere a președintelui. Filat are în vedere faptul că 62 de deputați moldoveni vorbesc despre necesitatea de a vota președintele.

Vladimir Filat declara pentru radio Europa Liberă că,la ora actuală nu avem soluţia identificată, doar că avem premise pentru identificarea acestei soluţii, având în vedere că sunt 62 de deputaţi în Parlament, din 61 necesari pentru ca preşedintele să fie ales, care susţin că este necesar să fie votat preşedintele

Să însemne oare declarația liderului liberal democrat referitoare la lipsa unei modalități de alegere a președintelui, o renunțare la cele trei voturi oferite de Igor Dodon, ca unică soluție pentru alegerea șefului statului? Sau poate este vorba de faptul că prețul pe care îl cere fostul deputat comunist, este unul prea mare?

În același interviu, Vladimir Filat amenință că dacă vor avea loc alegeri anticipate, alianța se va destrăma. Nealegerea preşedintelui înseamnă alegeri anticipate. În cazul în care vom avea alegeri anticipate nimeni nu poate să presupună care va fi configuraţia în noul Parlament. Soarta Alianţei depinde de alegerea preşedintelui.”

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, crede însă că actuala guvernare nu va dispărea. Într-un interviu radiofonic, fostul vicepreședinte al liberal-democraților, afirmă că sondajele de opinie demonstrează faptul că pe viitor Moldova va avea o guvernare similară celei pe care o avem astăzi.

În același timp primul ministru moldovean spune că va continua negocierile cu Partidul Comuniștilor pe marginea alegerii șefului statului. Și asta în ciuda faptului că voturile celor trei transfugi comuniști ar putea oferi o soluție pentru alegerea președintelui moldovean.

Să fie oare folosită sperietoarea alegerilor anticipate doar pentru ca liberal-democratul să își continue nestingherit discuțiile cu Voronin? Discuții pe care Filat nu le exclude. „Nu exclud că ar exista în continuare posibilităţi să avem discuţii şi cu Partidul Comuniştilor. Dacă e pentru confortul meu personal, desigur că ar fi mai bine să neglijez discuţia cu Vladimir Voronin. Nu este uşor să vorbeşti şi fără rezultat. Însă este de datoria mea ca acest dialog să existe, pentru că, dacă nu există comunicare, sunt probleme”.

De cealaltă parte, și liderul comuniștilor moldoveni, întreține mitul referitor la deficitul de comunicare dintre el și Filat sugerând că fără comuniști, alianța nu va fi în stare să aleagă șeful statului.

Deși până la data expirării termenului de înregistrare a candidaților pentru postul de președinte al țării au mai rămas patru zile, încă nu există nici un candidat care să fie susținut de parlamentari. Semn că în ciuda tuturor discuția dintre Filat și Voronin este în toi.

No comments:

Post a Comment