Tuesday, November 8, 2011

Premierul Filat și Alba ca Zăpada

Prim-ministrul Vladimir Filat, precum şi doar doi din cei trei deputaţii care au părăsit fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor, este vorba de Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, au fost văzuți împreună la Bruxelles.

Într-o știre difuzată de Agenția de Presă Infotag, se notează că Vladimir Filat, precum şi cei doi, ar fi coordonat cu Bruxelles-ul acţiunile lor pentru alegerea preşedintelui Moldovei la data de 18 noiembrie. Deci și plecarea acestor trei deputați din numeroasa fracțiune a comuniștilor moldoveni.

Primul-ministru a spus că s-a văzut la Bruxelles cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, dar că întâlnirea a fost întâmplătoare și nu una coordonată.

Primul ministru nu spune însă nimic despre o coordonare a acțiunilor celor trei deputați care au plecat din fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor cu oficialii de la Bruxelles.

Nici Igor Dodon în conferința sa de presă nu a spus nimic despre o eventuală coordonare. În fața jurnliștilor prezenți el a declarat că pune la dispoziția AIE cele trei voturi dar nu a făcut vreo trimitere la posibile contacte străine care să-l fi îndemnat la o asemenea soluție de ieșire din impas. Nici o vorbă despre coordonări cu Fule sau cu Kalman Mizei.

Dacă un atare îndemn ar fi existat, atunci acest îndemn ar fi fost făcut public.

Dimpotrivă, dl. Dodon a vorbit despre faptul că nu este interesat de eforturile de integrare europeană făcute de alianță și că AIE trebuie să dispară ca un vis urât…

Nu știm așadar dacă acțiunile celor trei transfugi din PCRM au fost coordonate cu oficialii de la Comisia Europeană sau numai cu dl. Filat. În schimb, știm la sigur că Dodon își dorește dezmembrarea alianței și reformatarea acesteia. Iar această dorință a domniei sale cu siguranță nu a fost coordonată cu oficialii Comisiei Europene.

Rezultatul ședinței de astăzi a Consiliului Alianței ne dă însă o altă siguranță. E a fost oferită de către liderul democraților moldoveni, Marian Lupu, care a spus că alianța de guvernare va continua comunicarea cu Partidul Comuniștilor dar va purta un dialog și cu cei trei foști deputați comuniști.

Deși Marian Lupu nu a oferit mai multe amănunte despre cele discutate în cadrul ședinței putem doar presupune că s-a discutat și despre o posibilă candidatură a doamnei Greceanâi la postul de șef al statului moldovean. Candidatură pe care liderul liberal a respins-o.

Declarațiile domnului Ghimpu făcute după ședința Consiliului Alianței vin să confirme temerile unor cunoscuți comentatori politici care afirmau anterior că soluția oferită de către dl. Dodon este una otrăvită și că este prea devreme pentru ca politicienii să se bucure.

Deși un proverb vorbește despre faptul că darurile se acceptă fără prea multă dificultate, povestea Albei ca Zăpada ne spune să nu ne încredem în străini cînd îți oferă daruri. Mai ales cînd străinii au neamuri la Moscova.

No comments:

Post a Comment