Tuesday, December 6, 2011

Pitonul Kaa


Presa rusă scrie despre faptul că negocierile dintre Republica Moldova și „Gazprom” privind noul contract de livrare a gazelor naturale au intrat în impas.

O vorbă din bătrâni spunea că nu e de dorit să te bucuri de necazul altora, însă nu pot trece cu vederea declarațiile, pe care la 3 noiembrie, cu ocazia plecării sale la Moscova, ni le oferea premierul moldovean Vladimir Filat – domnia sa nu doar ne spunea că Moldova va avea un nou contract de livrare al gazelor naturale ci ne asigura pe toți că, citez prețul gazelor va fi mai ieftin căci negocierile cu Gazprom au avut loc sub supravegherea mea personală și se află în stadiul final”.

Tot atunci, la 3 noiembrie, colegii de la Publika TV făceau pe gratis reclamă primului ministru anunțând din ceas în ceas că Gazprom-ul acceptă oferta lui Filat și preţul la gazul natural va fi revăzut. Iar noi mai să credem, nu?!

Jurnaliștii de la acest canal de televiziune mai afirmau că în cadrul discuţiilor dintre Vladimir Filat şi Alexei Miller s-a ajuns la înțelegerea ca atunci când se va stabili preţul gazelor naturale livrate Moldovei concernul rus Gazprom va ţine cont de oferta Guvernului de la Chişinău de a participa la proiectele investiţionale.

Adică șeful guvernul de la Chișinău, confirma faptul că pentru un preț mai mic la gaze, cabinetul de miniștrii ar fi gata să cedeze activele strategice ale Republicii Moldova din compania de stat, Moldova gaz.

Presa de la Moscova, la început de decembrie 2011, nota că administrația concernului rus Gazprom ar fi propus Republicii Moldova să renunțe la angajamentele față de Uniunea Europeană privind punerea în aplicarea a pachetelor 2 și 3 din politica energetică a Uniunii Europene, condiționând în acest fel semnarea unui nou contract cu autoritățile moldovene.

De fapt Gazprom-ul simte acum că trebuie să profite şi acţionează în consecinţă. Ucraina negociază deja cu mâinile legate, riscând să le cedeze sistemul de conducte; Kârgâzstanul, Armenia sau Tadjikistanul vor face şi ele concesii, inclusiv intrarea în „Eurasia”, ca să nu mai vorbim de Belarus... Fiecare stat în parte este „atacat” de Gazprom în funcţie de slăbiciunile fiecăruia.

Atenționările lui Dan Dungaciu care spunea mai ieri că Republica Moldova se află, în situaţia unui animal în jurul căruia începe, încet, să se încolăcească un şarpe uriaş. Deocamdată, şarpele nu a început încă să strângă.”, se adeveresc. Uriașul piton începe acum să strângă.

Contractul privind livrarea gazelor semnat între Republica Moldova şi „Gazprom”, pentru perioada 2007-2011, expiră pe data de 31 decembrie 2011.

No comments:

Post a Comment