Friday, May 11, 2012

Voalatele amenințări ale premierului


Primul ministru Vlad Filat este gata să își sacrifice cariera politică. Afirmația a fost făcută în cadrul unei emisiuni recente a postului public de televiziune. Sacrificiul premierului moldovean va fi făcut din mare dragoste față de noi, cetățeni ai acestei țări căci renunțarea la fotoliul de premier va fi făcută doar dacă oficialii europeni nu vor oferi Republicii Moldova regimul liberalizat de vize. 

Cu alte cuvinte, dacă din diferite pricini, până la sfârșitul acestui an moldovenii nu vor călători fără vize în Uniunea Europeană, Vlad Filat își va da demisia. ”Dacă se va continua cu acest joc de-a integrarea europeană, va trebui și eu să iau decizii. Vreau să vă spun că nu mă țin de funcția de prim-ministru”, a declarat Filat la postul public de televiziune.

Pricinile, pe care primul ministru moldovean le consideră ca fiind niște “jocuri”, ar ține de ceea ce Vlad Filat consideră a fi “o lipsă de susținere guvernamentală”. "Instituţiile europene nu stau şi aşteaptă ca noi să găsim principii şi valori europene, dar moldoveneşti. Ori avem sprijin politic ca să ducem la bun sfârşit programul respectiv,ori nu avem. Mai mult jocul de-a guvernarea nu se acceptă", a declarat primul ministru la Moldova 1. 

Piatra aruncată de liderul liberal democrat în grădina alianței de guvernare are o țintă directă și face trimitere la reticentele declarații ale unor înalți oficiali ai Partidului Democrat vis-a-vis de legea antidiscriminare dar și la pertinenta afirmație a președintelui Parlamentului moldovean despre euro-realism. Filat s-a arătat nemulţumit de faptul că proiectul Legii Anti-discriminare, elaborat de Guvern, nu a fost acceptat cu entuziasm de PL şi PD, formaţiuni care şi-au exprimat rezervele faţă de sintagma ”discriminare sexuală”.Iar recent, Marian Lupu s-a declarat a fi un euro realist care își dorește să vorbească mai mult despre reformele care sunt implementate în Republica Moldova și mai puțin despre circulația liberă a cetățenilor moldoveni în spațiul Uniunii Europene.
Veridicitatea cuvintelor lui Marian Lupu se pare că l-a supărat pe  premierul moldovean, și de aceea domnia sa a ținut să sublinieze  că nimeni nu îl va face eurosceptic”. Anume această explozie a premierului moldovean a culminat cu afirmația referitoare la faptul că nu se ține de funcția de șef al guvernului. 

Enunțurile făcute de primul ministru ascund în ele voalate amenințări.  Acestea se referă la o improbabilă reformare a cabinetului de miniștri dar și la o posibilă nouă confruntare în sânul alianței de guvernare. Analiza afirmațiilor făcute de Vlad Filat ne vorbește despre faptul că domnia sa cere mână liberă pentru reformatarea guvernului AIE 2. O reformatare dureroasă pentru celelalte componente din alianță, iar de la aceste dureri vine și improbabilitatea ca Partidul Liberal și Partidul Democrat să-i ofere primului ministru libertatea solicitată.  De asemenea asistăm și la un transfer de responsabilitate pentru neonoratele promisiunile făcute de către miniștrii liberal democrați pe umerii colegilor lor de altă orientare politică din cabinetul de miniștri. 

Certitudinea faptului că Uniunea Europeană nu va acorda facilitările cerute de ministrul Iurie Leancă la libera circulație a moldovenilor în spațiul european, este considerată de către primul ministru ca fiind o eroare comună a întregului guvern și nu o lacună de comunicare a ministrului liberal democrat. 

Anterior reprezentantul Uniunii Europene la Chișinău a recunoscut că neacceptarea de către legislativul moldav a legii anti discriminare nu este un motiv real pentru încetinirea procesului de apropiere al Moldovei de structurile europene. 

O posibilă reformatare a guvernului nu este în acest moment posibilă. Reformatarea va aduce după ea nedorite certuri în sânul coaliției, certuri care vor da așii necesari opoziției parlamentare pentru a reveni în prim planul atenției publice. O vorbă din bătrâni ne îndeamnă să așteptăm toamna. Că atunci se vor număra bobocii.

No comments:

Post a Comment