Sunday, July 6, 2014

CINE VREA CAPUL LUI RECEAN?



La sfîrșitul săptămânii trecute, guvernul de la Chișinău a trecut cu bine de o nouă provocare.  La moțiunea simplă înaintată de deputații comuniști la adresa ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean, deputații Coaliției Pro-Europene, care asigură susținerea politică pentru Cabinetul Leancă, au răspuns prin votul lor de încredere. Dezbaterile nu au fost lipsite de tensiune,  demiterea trecând foarte aproape de capul ministrului. 

Firul acestei complicate povești merită a fi cunoscut. Pe 19 iunie, opoziția de la Chișinău a depus o moțiune simplă de demitere a șefului Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Recean - comuniștii au susținut că ministrul conduce în mod defectuos instituția. Lucru care trebuia să fie și demonstrat. De asta, cineva a trecut la practică. 

În seara zilei de 2 iulie, ziua în care deputații au ratificat Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Poliția l-a somat pe Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, să oprească automobilul pe care îl conducea și să se supună testului de alcoolemie. Potrivit primarului de Chișinău, cel puțin două mașini civile și două echipaje de poliție au blocat automobilul său de serviciu. Reprezentanții Ministerului de Interne de la Chișinău afirmă că au procedat în acest mod ca urmare a unui apel la numărul de urgență122, apel care anunța că primarul conduce în stare de ebrietate. Edilul capitalei moldave a spus însă că e o înscenare și a cerut să fie supus testului de alcoolemie. Rezultatul testului la alcool în sânge a fost zero, moment în care nimeni nu a mai avut nici o pretenție.

De ce a fost nevoie de această provocare la adresa primarului de Chișinău? Răspunsul este simplu – deputații liberali trebuiau să strige alături de comuniști că vor capul ministrului Recean. Data examinării moțiunii de cenzură era cunoscută. Cei care au organizat urmărirea lui Dorin Chirtoacă au mizat pe modul furios în care va reacționa liderul Partidului Liberal, domnul Ghimpu. Un vot al liberalilor alături de comuniști ar fi fost ca un bulgăre de zăpadă care declanșează o avalanșă – la un vot comun se puteau alătura și alți deputați. 

Cele mai înverșunate discursuri au venit din partea opoziției comuniste. Vocea liderului liberal, care este și unchiul primarului de Chișinău, a fost și ea la fel de sonoră. Pentru a pune sare pe rană, deputatul comunist Alexandru Petkov, a dat citire unor fragmente dintr-un document din care rezulta că ministrul ar fi acordat grad militar unei persoane care nu a făcut serviciul militar. Deputatul comunist a afirmat că documentul este un raport al șefului Departamentului Resurse Umane al Ministerului de Interne care se află în aceste zile pe masa de lucru a ministrului Recean. 

Poveștile spun că totul e bine când se termină cu bine. Ministrul a rămas în funcție, dar câteva întrebări sunt necesare.
Deputații liberali au criticat modul în care polițiștii au acționat în legătură cu incidentul în care a fost implicat primarul general Dorin Chirtoacă. Era cât pe cei ca aceștia să voteze pentru demisia ministrului. E clar că ministrul Recean nu a fost cel care a inițiat urmărirea primarului de Chișinău. Cine sunt cei din eșaloanele superioare ale Poliției care au dat verde acestei acțiuni și l-au pus în pericol pe ministrul Recean?
Domnul Petkov a demonstrat că are acces la documentele de uz intern ale Ministerului de Interne. Documente care nu pot fi făcute publice nici măcar corpului de deputați. Aceste hârtii au ajuns pe mâna unui ales al poporului, dar ce se întâmpla dacă ajungeau în mâna unui dușman. De unde provin aceste documente secrete? 

Sunt două întrebări care demonstrează că ministrul Recean are dușmani foarte serioși. Dacă un document de pe masa de lucru a ministrului ajunge sa fie copiat - se pare că e vorba de un document cu ștampila uz intern - înseamnă că undeva există, ori s-a creat o breșă de securitate. Pot înțelege punctul de vedere al opoziției, care este preocupată de concurența politică și electorală. Nu pot înțelege de ce oamenii care sunt plătiți pentru ca aceste breșe să nu apară, nu își fac datoria pe care o au. Ori s-au apucat și ei de politică? Putem presupune că cei mai înrăiți neprieteni ai reformelor inițiate de domnul Recean se află în interiorul Ministerului. Are oare Departamentul de Securitate Internă al MAI forța și capacitatea de a-i descoperi?

Scopul major al acestei acțiuni nu a fost însă demiterea domnului Recean. Principalul scop a fost crearea unui vot comun care să absoarbă alte posibile voturi . Cineva a dorit un vot liberalo-comunist în Parlament care să pună semnul egalității între cele două partide. Acesta era obiectivul final. S-a dorit ca liberalii să strige alături de comuniști – capul lui Recean îl vrem! Nu s-a întâmplat. Și bucură foarte mult că domnul Ghimpu a înțeles acest lucru.




No comments:

Post a Comment