Thursday, July 3, 2014

LUNGA VARĂ FIERBINTE ȘI PIRUETELE DOMNULUI VORONIN

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat la 2 iulie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Deputații moldoveni s-au întrunit în ședință pentru discuta o singură ordine de zi - votarea nominală a documentului. Acordul, înlocuiește Acordul de Parteneriat și Cooperare dintre comunitatea europeană și Republica Moldova semnat în anul 1994 și are două elemente esențiale - asocierea politică și intrarea graduală pe piața unică europeană. Documentul are 900 de pagini și are grosimea unei cărămizi. Pentru a face cunoștiință cu toate prevederile acestui act normativ deputații au avut doar două - trei zile. (Pe data de 30 iunie, cei 101 de deputați moldoveni au primit copii în limba română a acestui acord - tot atunci, domniile lor au plasat pe rețelele de socializare primele fotografii ale acestui masiv document).

Nu știu câți dintre cei 59 de deputați care au votat pentru adoptarea acestui document au citit din scoarță în scoarță cele nouă sute de pagini. Probabil, majoritatea domniilor lor au citit secțiuniile care sunt mai aproape de specializarea pe care o dețin ori i-au crezut pe cuvânt pe liderii lor de partid și au votat pe neștiute. Bine au făcut. Aplicarea prevederilor acestui document permite accelerarea reformelor, modernizarea Moldovei și contribuie la consolidarea democrației, a statului de drept și a stabilității politice.

Altă întrebare este cea care mă frământă - de ce doar patru deputați au votat împotrivă iar deputații comuniști în momentul votării au părăsit sala de ședințe?

Liderul comuniștilor moldoveni, domnul Voronin a pus punctul pe i. Domnia sa a spus că documentul de apropiere a Moldovei de spațiul european este un document născut în grabă. Graba strică treaba, zice o vorbă din bătrâni. Graba cu care oficialii de la Chișinău au negociat, parafat, semnat și ratificat acest acord este însă justificată - europenii puteau închide fereastra de oportunitate acordată iar Kremlinul puteau aprinde Moldova așa cum au făcut în Ucraina. Graba cu care s-a ratificat documentul i-a păzit pe politicienii moldoveni de evenimente nedorite și de posibilitatea izbucnirii unui incendiu pe Nistru.

În momentul dezbaterii documentului comuniștii au plecat din sală fără a pune întrebări. Plecarea lor din sală este un semnal politic important. Opoziția a lăsat o portiță deschisă - doar doi deputați comuniști au votat împotriva adoptării acestui document. Este o portiță deschisă pentru a putea, în caz de necesitate de a participa la guvernare.  (Posibil alături de echipa domnului Lupu.) Neparticiparea la vot a comuniștilor poate fi interpretată și ca un semn că opoziția nu este contra modernizării statului moldovean. Principala idee a liderului maxim al comuniștilor moldoveni anume asta și a fost - domnia sa nu este împotriva modernizării Moldovei dar că ar fi negociat mai mult cu eurobirocrații de la Bruxelles.

Din nefericire Moldova nu dispune de timp pentru a negocia. Orice minut în plus dă Kremlinului noi posibilități de a pedepsi îndrăzneala de care au dat dovadă oficialii moldoveni. În acest sens, începând cu 5 iulie, Serviciul Federal Rus de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară a impus deja Chișinăului restricții la importul de carne din Republica Moldova. Pe de altă parte, pe 3 iulie, în capitala Federației Ruse, Moscova și Tiraspolul au semnat un acord prin care vor încerca să reorienteze economia regiunii transnistrene spre Rusia. E un prim gest concret de subminare a suveranității Republicii Moldova.

Poate și de asta, după ratificare, ministrul moldovean al Economiei și-a dat demisia. Erau destui indicatori că cei din regiunea separatistă pregătesc așa ceva.

După ratificarea și adoptarea Acordului de Asociere, pentru Moldova, vara abia începe. Sunt destule semne care spun că va fi una fierbinte. De asta oficialii guvernamentali ar trebui să își amâne concediile și să fie cu ochii în patru.

No comments:

Post a Comment