Sunday, July 13, 2014

LEANCĂ ȘI DOAMNA DE FIER A EUROPEI


La mijlocul săptămânii trecute premierul moldovean Iurie Leancă a fost primit cu onoruri militare la Cancelaria Federală a Germaniei, unde a avut o întrevedere cu Angela Merkel. Cei doi au discutat despre perspectiva europeană a Republicii Moldova, despre problema transnistreană şi situaţia din regiune. Merkel a spus că Germania va sprijini Moldova în procesul de integrare europeană. „Sunt impresionată de lucrurile deja făcute în Republica Moldova, de optimismul privind apropierea ulterioară de Uniunea Europeană și de realizarea unei societăți democratice și a unui stat de drept", a afirmat cancelarul german. 

Premierul Leancă a dat asigurări Berlinului că la Chișinău reformele vor fi accelerate. „Ne aşteaptă transformări serioase și ne vom concentra pe intensificarea luptei cu corupţia și pe reforma justiţiei. Mă bucur că am găsit susținerea Cancelarului german.  Acordul de Asociere este cel mai ambiţios plan pentru modernizare Moldovei - este viitorul program de guvernare al ţării”, a spus primul ministru moldovean. 

Dincolo de afilierea doamnei Merkel la familia popularilor europeni, onorurile militare acordate domnului Leancă ne vorbesc despre un interes sporit pentru Moldova. De unde vine interesul german pentru spațiul dintre Prut și Nistru? Ce a făcut ca atenția nemților să se oprească peste Moldova?
Răspunsul e la suprafață. S-a făcut auzit în timpul conferinței de presă dedicate vizitei premierului Leancă în Germania. Merkel a spus că are multe lucruri importante cu care se confruntă iar printre ele se numără acțiunile americane în Berlin. Germania a reacţionat dur după ce a descoperit doi spioni americani infiltraţi în serviciile secrete şi în armată, pe care i-a expulzat fără întârziere. Scandalul apare în condiţiile unor relaţii deja tensionate între Germania şi Statele Unite. Angela Merkel s-a declarat extrem de deranjată după ce a aflat că telefonul i-ar fi fost ascultat de serviciile secrete americane. 

Doamna Merkel s-a referit și la problema transnistreană. „A fost o temă pe care am discutat-o des și cu președintele Rusiei. Vom insista, în continuare, pe identificarea unei soluții", a precizat cancelarul german. Referirea la regiunea transnistreană este una foarte importantă. Ea este continuarea unui mesaj primit de autoritățile moldovene în primăvară. Prezenți atunci la Chișinău, miniștrii de Externe ai Germaniei, Frank-Walter Stein­meier, și Franței, Laurent Fabius, au cerut oficialilor moldoveni să lucreze împreună cu Rusia pentru rezolvarea conflictului transnistrean. „Moldova trebuie să ajungă la soluționarea conflictului transnistrean rămânând parteneră cu Rusia”, sublinia în aprilie ministrul francez Laurent Fabius.

Sublinierile făcute, de păstrare a relațiilor cu Federația Rusă, apar odată cu  nominalizarea lui John Tefft în calitate de nou ambasador al SUA în Federația Rusă. Tefft este cunoscut ca specialistul numărul unu în organizarea  "revoluțiilor colorate" în Europa de Est. Postul de radio Vocea Rusiei comentează numirea lui Tefft la Moscova ca un semnal clar că, până în 2017, la expirarea mandatului președintelui Obama, Casa Alba nu intenționează să extindă dialogul cu Moscova.
Așadar, diplomația de la Berlin devine mai activă pe delicatele subiecte din regiunea est europeană. E absolut firesc. Germania a rămas singură, liderul de necontestat al Europei. Franța a fost decapitată: nu mai are nici un cuvânt de spus. Vrem sau nu, Noua Ordine Europeană va fi decisă de Germania. Germania e marele câștigător al războiului economic: nu pentru ca a învins pe cineva, ci pentru că s-a ținut pe picioare. Celelalte țări europene nu vor mai fi consultate, nici măcar de formă.

Iată de ce, pe fundalul unor tensionate relații între Statele Unite și Federația Rusă dar și între Berlin și Washington, Doamna de fier a Europei va dori să-i pedepsească pe americani pentru argonța de a-i asculta telefonul și va reveni la mai bune relații cu domnul Putin. La rândul său, pe fundalul crizei din Ucraina, Kremlinul este pus în situația să dea dovadă de mai multă maleabilitate și să facă concesii. Subiectul pe care atât Putin cât și Merkel pot găsi mai multe puncte în comun ține de mai vechiul plan ruso-german de reglementare a conflictului transnistrean.

Ar trebui să ne bucurăm. Doar că îmi aduc aminte că de fiecare dată când a existat o alianță ruso-germană lucrurile s-au terminat prost pentru țările din jur. De asta, aflat între ciocan și nicovală, Chișinăul ar trebui să fie atent. Foarte atent.

No comments:

Post a Comment