Monday, June 20, 2011

Butoiul cu pulbere



Desi au luat mai putine primarii decat Alianta pentru Integrare Europeana, comunistii moldoveni detin controlul in cele mai mari orase din Republica Moldova.

De exemplu, la Cahul candidatul comunistilor, Petru Burlacu, a castigat fotoliul de primar cu 68,74% din voturi, in timp ce contracandidatul sau liberal-democrat, Ion Butmalai, a strans doar 31,26% din sufragii.

Si orasul Drochia a revenit comunistilor. Aici candidatul PCRM, Igor Grozavu, a castigat cu 57,66% in fata liberal-democratului Iurie Melinte - 42,34% din voturi. Tot comunistii au castigat si sefia primariei din Leova, unde candidatul PCRM, Eugeniu Buraga a obtinut 52,93 la suta din sufragii. Comunistul a concurat cu PLDM-istul, Gheorghe Focsa, care s-a ales cu 47,07% din voturile alegatorilor.

Si orasele Cantemir, Criuleni, Glodeni, Soroca s-au inrosit. In total, in cel de-al doilea tur de scrutin candidatii PCRM din 87 de localitati au stins in brate cupa victoriei.

Partidul Liberal Democrat din Moldova insa a avut parte doar de sustinerea alegatorilor din sate. Astfel, 163 de primari din parte PLDM au ajuns in cel de-al doilea tur de scrutin la carma satelor Moldovei.

Partidul Democrat a obtinut victoria in 133 de localitati din tara. Democratii se pot lauda si cu cateva orase pe care le-au ocupat.

De exemplu, in Edinet candidatul PD a acumulat 53,23% din voturi, devansandu-l pe cel al PCRM care a acumulat 46,77 la suta din voturi. Si in orasele Briceni, Calarasi, Hancesti democratii au castigat fotoliile.

Cele mai modeste rezultate pe tara le-a obtinut Partidul Liberal, care a castigat in total 70 de primarii. In schimb, liberalii se pot bucura de victorie in capitala, unde vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, a castigat primaria din turul II. Pentru el au votat 50,66% din alegatorii municipiului.

Victoria la limita a liberalului Dorin Chirtoaca in municipiul Chisinau demonstreaza ca fortele opozitie sint relativ egale cu cele ale aliantei de guvernare, Igor Dodon cistigind trei din cele cinci mari cartiere ale metropolei moldave.

Salvarea liberalului si a intregii aliante de guvernare se datoreaza unei scamatorii electorale ce poarta semnatura celui mai longeviv primar de Chisinau - Serafim Urechean. El este cel care a facut posibil ca localitatile din jurul municipiului Chisinau, populate preponderent de moldoveni, să decidă soarta întregului oraș. Stratagema elecgtorala l-a salvat de mai multe ori pe Urechean in fostele sale competitii electorale. Din datele comparative publicate de portalul informational Unimedia observam că doar in trei localitati din cele 18, comunistii moldoveni au reusit sa se mobilizeze – este vorba de Cricova, Vadul lui Voda si Vatra. In 14 localitati suburban, liberalul Dorin Chirtoaca a reusit sa obtina procentaje de peste 60 la suta in favoarea sa.

Concluziile sint simple. Localitatile subrbane sint cele care au un cuvint hotaritor in cursa electorala pentru municipiul Chisinau. Comunistii moldoveni nu au ignorat localitatile suburban insa campania lor nu s-a desfasurat ca la carte. Scorul obtinut de Dodon in oras este unul care demonstreaza ca orasul ramine a fi principal linie de confruntare intre cele doua culturi majoritare existente in Republica Moldova. Si la final incheiem afirmind ca Dorin Chirtoaca conduce orasul insa cea mai mica scinteie poate arunca in aer acest butoi cu pulbere.

No comments:

Post a Comment