Sunday, June 26, 2011

Competiții mercantile


Societatea civilă din Republica Moldova recomandă clasei politice moldave subvenționarea partidelor politice din bugetul de stat. Declarația aparține directorului executiv al CREDO Moldova, Sergiu Ostaf și a fost făcută în cadrul interviului politic matinal de la postul de radio Ploaia de Argint din Chișinău. Ostaf a adăugat că în acest moment CREDO definitivează un studiu dedicat finanțării partidelor politice în timpul campaniilor electorale din care reiese că un număr limitat de persoane finanțează toate partidele politice moldovenești.

Dependența partidelor din Republica Moldova de finanțarea oamenilor de afaceri este secretul lui Polichinelle, un secret pe care toată lumea îl cunoaște, de aici și interesul manifestat de către partide pentru diversificarea surselor de finanțare. Acest interes mercantil, în condiții specifice, poate să se transforme într-o competiție de tipul celei la care am fost martori săptămîna trecută.

Evenimentele din jurul combinatului de panificație Franzeluța, reprezintă o exemplificare concreta a competiției dintre PLDM și PDM pentru diversificarea surselor de finanțare. Consiliul de administrație al acestui combinat a dorit să își schimbe directorul, acesta a folosit relațiile sale cu un important om politic pentru a se menține în funcție. S-a ajuns la faptul că întreg combinatul a fost înconjurat de trupe private de securitate care nu au permis accesul pe teritoriul întreprinderii cu capital de stat unor lucrători de poliție. Ajuns în atenția premierului moldovean Vladimir Filat, cazul a căpătat întorsături spectaculoase care au ajuns pînă la declanșarea unei confruntări spectaculoase între președintele PLDM și vicepreședintele PDM.

Tot despre diversificarea și controlul surselor de finanțare este vorba și în confruntarea care are loc în aceste zile pentru formarea alianțelor la nivel local. Liderii Coaliţiei de guvernare afirmă într-o voce că şi la nivel local este nevoie de o Alianţă pentru Integrare Europeană. Doar că fiecare dintre aceștia au viziuni diferite asupra modului de constituire a acestei alianțe. Liberal-democraţii şi liberalii au opţiuni contrar opuse. La emisiunea Publika Report, Mihai Ghimpu a spus că nu mai este dispus să facă cedări de funcţii și i-a atacat delicat pe cei din PDM "Noi am refuzat, am cedat funcţia de speaker ce revenea PL. Unii au luat funcţia şi au uitat că trebuie să alegem preşedintele şi îmi pare că unii nici nu vor acest lucru. Politica noastră că trebuie să existe Alianţa rămâne în vigoare, dar nu sîntem chiar atât de darnici". PLDM îşi menţine ideea că partajarea funcţiilor trebuie să fie discutată în fiecare raion aparte şi trebuie să se ţină cont de numărul de mandate obţinute de fiecare partid. "Este destul de dificil de a incerca sa convingi o echipa dintr-un anumit raion, care a obtinut spre exemplu 9 sau 10 mandate de consilieri raionali să se împace cu gandul că preşedinte al raionului va fi o altă componentă, care a obţinut 2 sau 3 mandate", a explicat Valeriu Streleţ, vicepreşedintele PLDM.

Confruntările care există în acest moment demonstrează că alianța de guvernare trece printr-un moment de criză care devine din ce în ce mai delicat. Este absolut sigur că aceste confruntări au loc datorită celor care au creditat formațiunile politice în campania electorală pentru alegerile locale. Condiționările impuse de unii oameni de afaceri pentru direcționarea unor fluxuri bănești către un candidat sau un altul, fac ca aceste datorii pe care le au o serie de formațiuni politice să intre în competiție directă cu interesele statului. Cedarea nervoasă avută de către premierul Vladimir Filat este una firească și omenească - căci nici un favor făcut către finanțatorii unor partide politice nu ar trebui să intre în competiție cu interesele majore de stat.


No comments:

Post a Comment