Tuesday, June 14, 2011

Subtilitățile fanarioților moldoveni

Venirea lui Igor Dodon la Primăria municipiului Chișinău va face posibilă continuarea proceselor de reformă din interiorul PCRM, afirmația aparține lui Valentin Crîlov, secretar al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, formațiune politică apropiată PCRM. Fostul președinte al socialiștilor moldoveni, deputatul Valentina Abramciuc, este membru al fracțiunii PCRM din Parlamentul Republicii Moldova, de aici și probabilitatea veridicității afirmațiilor făcute de Valentin Crîlov să fie mare.

Prezent la interviul dimineții de la postul de radio chișinăuean, Ploaia de Argint, Crîlov a adăugat că pentru numirea sa la postul de candidat la fotoliul de primar al Chișinaului, Igor Dodon a forțat mîna conducerii PCRM. Potrivit lui, liderul maxim al comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, a acceptat candidatura lui Dodon la primărie doar pentru a vedea dacă acesta are suficientă forță politico-financiară pentru accederea în ulterioarele scenarii evolutive din sînul PCRM.
Crîlov consideră că o victorie a lui Dodon în turul doi al alegerilor locale pentru municipiul Chișinău îl va propulsa pe acesta în postura de principal candidat la fotoliul de președinte al PCRM. Ideea a fost confirmată și de către comentatorul politic moldovean, Victor Gurău, care candidează la postul de consilier municipal din partea PCRM fără a fi membru de partid.
Gurău este cunoscut în mediile de la Chișinău ca fiind persoana de încredere a lui Igor Dodon.

Despre democrația internă de partid în sînul formațiunii conduse de către Vladimir Voronin, comentatorul politic Dumitru Ciubașenco, scria în săptămînalul politic Panorama că , organul de conducere al principalei formațiunii politice de opoziție din Republica Moldova, Comitetul Central al PCRM, este sfîșiat de luptele pentru putere purtate între mai multe grupuri de influență ce concurează dur pentru a acumula mai multe voturi. Potrivit lui Ciubașenco, unul dintre aceste grupuri este condus de către antropologul Mark Tcaciuk, deputat PCRM. Un alt grup a fost condus de către fostul deputat PCRM, Victor Stepaniuc, care a părăsit formațiunea politică condusă de către Voronin pentru a se alătura împreună cu un grup mic deputați, unei formațiuni politice construită de ex-Ministrul Afacerilor Interne, Vladimir Țurcan.

Potrivit lui Crîlov, campania electorală a lui Igor Dodon pentru votul din 19 iunie, nu ar beneficia de susținerea tuturor ideologilor PCRM, lasînd să se înțeleagă că divergențele din sînul CC al PCRM ar continua. Trebuie să remarcăm că observatorii politici din Chișinău au remarcat faptul că echipa de campanie a candidatului PCRM, Igor Dodon, nu se află în incinta vreunui sediu al comuniștilor moldoveni.

Partidele politice componente ale Alianței pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare în Republica Moldova, dar și societatea civilă moldavă au solicitat în repetate rînduri comuniștilor moldoveni o continuare a proceselor reformatoare interne. În anul 2005, votul pentru realegerea pentru cel de al doilea mandat al lui Vladimir Voronin în postul de președinte al Republicii Moldova, a fost condiționat anume de reforma PCRM și chiar de schimbarea denumirii acestuia. O eventuală accedere a lui Igor Dodon la comanda pîrghiilor de putere din PCRM, ar face ca mult dorita refomă să aibe loc. În acest caz, exponentul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care în prezent își construiește mesajul politic cu tematici anti-comuniste, ar rămîne dezarmat.

Eforturile fanarioților politicii moldovenești depuse pentru a-l împiedica pe Igor Dodon să ocupe funcția de primar al Chișinăului poartă așadar subtile încărcături, care țin atît de concurența internă de partid, cît și de lupta pentru putere a partidelor parlamentare. Chiar dacă nume sonore ale analizei politice moldave, insinuează că Moldova a ajuns în centrul confruntării dintre est și vest, aceste balcanice lupte, nu poartă un caracter geopolitic, ele fiind doar la nivelul unor feudali locali care își pun unul altuia piedici pentru ca nu cumva un altul să dețină controlul asupra Pieții Centrale - locul din care municipalitatea are cele mai mari beneficii.

Facem un up-date pentru a spune că fostul jurnalist BBC, Petru Clej, în prezent redactorul șef al revistei on-line Acum spunea referitor la Igor Dodon : ”Pe Dodon îl consider hiperagresiv in moldovenismul sau. Igor Dodon e un candidat puternic la succesiunea lui Voronin. Nu-mi place Dodon, dar în comparatie cu Iovv, Zgardan sau Iordan este cu 10 clase deasupra”.

Despre evolutia PCRM, redactorul-sef al revistei ”Acum”, sustine: ”PCRM a avut 25 de consilieri în 2003, fata de 26 acum. A fost tras în sus de primul candidat credibil de primar pe care l-a avut vreodata PCRM în Capitala”.


No comments:

Post a Comment