Thursday, September 22, 2011

Mîrlănia moldovenească


Majoritatea glumelor care circulă în folclorul citadin îi au drept eroi principali pe cei din Ministerul Afacerilor Interne. Cunoașteți răspunsul la întrebarea de câți polițiști e nevoie pentru ca să înșurubezi un bec? De cinci – un polițist se urcă pe masă iar alți patru rotesc masa în sensul acelor de ceasornic!

Glumele, deseori deplasate, vin însă să se constituie într-un fel de ironizare a modului în care cei care sunt puși să fie de strajă ordinii publice sau să combată corupția și criminalitatea, se comportă în timpul atribuțiunilor de serviciu ori în contact cu cetățeanul simplu. Mitocănia de care dau dovadă lucrătorii ministerului este una ce caracterizează. Iar despre abuzurile în serviciu toată societatea civilă moldovenească cunoaște.

În timp, atât jurnaliștii cât și experții din domeniu au încercat să explice fenomenul mârlăniei profunde existente în rândul oamenilor cu epoleți ca fiind o reminiscență a timpurilor totalitariste. Timpul va vindeca totul, spuneau jurnaliștii care circulau mai des pe la conferințele de presă organizate de conducerea internelor moldovenești, jurnaliști care la sfârșitul anului primeau tot felul de premii pentru –buna prezentare a realizărilor organelor de interne în media republicană!

Timpul nu a vindecat nimic. Internele moldave nu numai că sunt din punct de vedere numeric cea mai voluminoasă instituție a guvernului Republicii Moldova dar este și instituția cu cel mai mare număr de generali din țară. Presupun că din regiunea geografică în care ne aflăm, doar Ucraina ne întrece la acest capitol.

Timpul nu a vindecat nimic. Deși din anii 2000 ani în care a demarat procesul de apropiere al Moldovei de comunitatea europeană s-au organizat nenumărate conferințe și seminarii la care s-a accentuat necesitatea reformării sectorului de securitate al Republicii Moldova, internele moldovenești au rămas cel mai secretizate și mai opace dintre instituțiile care asigură securitatea și ordinea din țară.

Cetățeanul ar trece toate acestea, cu vederea, dacă , rata infracționalității ar fi menținută într-un procentaj controlabil. Jurnaliștii, acești hămăitori la lună, n-ar mai lătra atât, dacă toate crimele ar fi descoperite în timp util, iar omorurile nu ar avea loc în buricul târgului. Însă nimic din toate acestea nu se întâmplă – infracționalitatea crește, adăugându-se la ea și infracționalitatea de tip juvenil – tot mai multe bande de tineri, târziu în noapte fură ba un cauciuc, ba o oglindă de automobil, ba un lănțug de gâtul tinerelor . Hoții de buzunare acționează în bună voie pe traseurile de maxi –taxi, împărțind câștigul la capăt de linie cu polițistul de sector. Iar crimele în serie de la Durlești nici până în ziua de astăzi nu au fost descoperite.

Colac peste pupăză, Ministrul de Interne nu are timp pentru a da explicații deputaților despre situaţia criminogenă. Ministrul de Interne, Alexei Roibu, convocat la comisia parlamentară ieri dimineață, va fi audiat abia astăzi. Roibu, a afirmat că nu poate veni în faţa deputaţilor din cauza programului încărcat al zilei de ieri. Potrivit membrilor comisiei ministrul liberal-democrat ar fi urmat să prezinte un raport despre situaţia criminogenă din ţară.

Surse din interiorul comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică au făcut publică intenția de a sugera premierului ca ministrul Roibu să fie primul pe lista de remanieri pe care o cere premierul Vlad Filat. Majoritatea membrilor comisiei consideră că atitudinea fostului lucrător al KGB ca fiind una sfidătoare iar rezultatele obținute de către instituție în timpul ministeriatului lui Roibu sunt considerate ca fiind cele mai joase.

No comments:

Post a Comment