Friday, September 23, 2011

Tăcutul atentat la buzunarul nostru

Când crimele au loc în centrul orașului, când ministrul de interne refuză inițial să se prezinte în fața deputaților, când premierul moldovean își dorește ca pe marginea drumurilor să fie sădiți doar stejari – iată că mai există voci care se gândesc la binele cetățeanului.

În tot acest circ politic, liderii Partidului Democrat din Moldova au găsit atât timp cât și bună cuviință să analizeze politicile fiscale propuse de către miniștrii liberali democrați și să ceară discutarea acestora cu societatea civilă dar şi cu partenerii de alianţă.

Ieri în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Andrian Candu a subliniat faptul că aceste politici par a fi îndreptate mai mult împotriva propriilor cetățeni.

Deputatul PDM, Andrian Candu, membru al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, a declarat că poziţia partidului privind politica fiscală pentru următorii trei ani a fost formulată în urma unor consultări cu comunitatea de experți din domeniu, iar la elaborarea acestor propuneri s-a ţinut cont de angajamentele asumate faţă de partenerii străini.

Potrivit lui Andrian Candu, proiectul de politică fiscală, elaborat de Ministerul Finanţelor, nu prevede o reformă a politicii fiscale ci doar fortifică Inspectoratul Fiscal ca o instituţie punitivă. Acest lucru se face prin crearea unui cadrul legislativ incoerent, prin înăsprirea amenzilor şi prin creşterea presiunilor asupra întreprinderilor. Iar toate acestea se fac în condiţiile anulării unor facilităţi fiscale importante.

Ceea ce înseamnă că Filat și miniștrii săi liberal democrați își doresc să bage mâna cât mai adânc în buzunarele noastre. Este un semnul vădit de cinism care vine din partea primului ministru, un cinism arțăgos, feroce și fără scrupule. La ce să te aștepți din partea celui care în plină ședință de guvern și-a permis să întrerupă discursul unui ministru pentru a îl îndemna să sădească stejari de-a lungul tuturor șoselelor moldave? La ce să te aștepți din partea unui lider care declară imorală respectarea acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană?

Nu pot ca în acest caz să nu-i dau dreptate liderului Partidului Liberal care ieri a caracterizat stilul de guvernare al lui Filat ca fiind unul autoritar. Citez - stilul de guvernare a lui Filat – este autoritar. Mihai Ghimpu a spus că a pledat și pledează în continuare pentru o guvernare în stil democratic. Citez - Îi place Lupu lui Filat, sau invers, acordul este acord. Filat a ajuns prim-ministru cu votul PL și PD – și este obligat să respecte documentul. De aceea și îi dau replici. S-a urcat în scaun și crede că e persoana care le rezolvă pe toate. Nu e corect. Oamenii simplii ne-au votat să găsim soluții, nu să ne mâncăm între noi", a mai spus liderul Partidului Liberal. Și nu poți să nu-i dai dreptate.

Tăcuta încercare de înăsprire a politicilor fiscale, fără discuții largi în societate, fără ca vocea experților din domeniu să fie auzită, fără ca televiziunile dragi primului ministru să dezbată această problematică ne vorbește despre faptul că transparența de care vorbește atât de des primul ministru este doar o vorbă goală.

No comments:

Post a Comment