Monday, September 19, 2011

O poveste de succes



Ieri, ziua în amiaza mare, la orele prânzului, la o terasă din centrul orașului, o persoană a fost împușcată mortal.

Atenție, nu undeva în Tiraspol, în Siberia sau la o margine de Odessa. Nu. S-a întâmplat în capitala unui stat care are pretenții – pretenții europene, iar crima a avut loc în plin buricul Chișinăului.

Într-o zonă unde la circa 250 de metri se află Ambasada României, la 200 de metri se află Guvernul Republicii Moldova, iar la 50 de metri este amplasată Biblioteca Națională a Moldovei.

Cele trei focuri de armă i-au alertat pe toți cei aflați la terasele din jur. Împușcăturile s-au auzit și la terasa unde primul ministru, în glorioasa-i tinerețe, obișnuia să apară, la o cupă de vin, dar și acolo unde își servesc masa unii dintre membrii Guvernului.

La una dintre terasele din zona elitară a capitalei, o persoană, a fost găsită împușcată mortal.

De la acel bar, in toate sensurile sunt ambuteiaje, în jur erau cel puțin 20 de martori, ceea ce înseamnă că cel care a tras și-a ”asumat” riscul foarte bine și nu a avut nici o ezitare. Iar asta vorbește despre multe. Prea multe.

În direct la un post de televiziune de știri, vice-ministrul de interne, Iurie Cheptănaru, anunță că bărbatul decedat este Ion Stratulat, în vârstă de 40 de ani, și că a fost împuşcat în timp ce lua masa împreună cu alţi doi bărbaţi. La un moment dat, unul dintre cei doi a scos arma şi l-a omorât. Suspectul a tras trei focuri de armă în regiunea capului şi a pieptului victimei. Apoi, acesta a urcat într-un automobil şi a fugit de la faţa locului.

Martorii prezenți la fața locului au relatat cu totul altceva. Ei au spus că dintr-un automobil de lux a coborât un bărbat care s-a apropiat de victimă şi l-a împuşcat de trei ori în cap, după care, calm a urcat în maşină şi a dispărut.

Nepotrivirile dintre spusele martorilor oculari și cele ale vice-ministrului de interne contează mai puțin. Contează la fel de puțin faptul că victima este un fost colaborator al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate şi Corupţiei. La fel cum, este mai puțin important că potrivit unor informații acesta ar fi ginerele lui Nicolae Alexei, cel care a deţinut funcţia de director al departamentului între anii 1997-2001.

Important este altceva. Și anume faptul că ziua în amiaza mare, în plină aglomerație, s-a întâmplat așa ceva. Un omor atât de îndrăzneț, demonstrează faptul că responsabilii de la ministerul de interne nu reușesc să mențină în limitele bunului simț, situațiile criminogene.

Teoriile controlului social spun clar că impunitatea, corupția și concreșterea interlopilor cu autoritățile de forță creează mediul cel mai favorabil de ”educare și dezvoltare” a infractorilor ideali. Modul în care a acționat killer-ul ne arată că acesta nu avea nici o teamă față de autoritate.

La terasa unde s-a întâmplat odioasa crimă, de obicei iau masa și reprezentanți ai lumii diplomatice acreditate în Republica Moldova. Ca jurnalist am fost acolo împreună cu ziariști străini de nenumărate ori. Oare ce ar fi gândit vreun diplomat străin pe care întâmplarea l-ar fi adus ieri în acel loc. Nu-i așa că ar fi putut spune că Moldova nu e deloc o poveste de succes? Și oare nu ar fi tras concluzia că în Moldova e bespredel ?

Să nu uit, și excelența sa, domnul Roibu, actualmente ministrul internelor moldovenești, alături de Serafim Alexandrovici, Dimitrii Petrovici sau Feodor Leontevici, obișnuia să servească o cafea la aceiași terasă. Cum era să reacționați, domnule ministru dacă crima se petrecea în fața ochilor dumneavoastră?

De fapt ce s-a întâmplat ieri ne arată că o haită de gineri, cumătri, druji care trag de fiare în aceleași săli, merg în aceleași localuri, au aceleași krîșe, se tusuie cu aceleași femei, se alimentează din aceleași surse și cu metode similare au doar două diferențe crase între ei - unii au ambiții mai mari decât alții, iar ceilalți au steluțe pe umeri. Chistoale au toți. Punct.

PS

Multumesc Ana Racu.

No comments:

Post a Comment