Într-un editorial difuzat la postul de radio Prime FM, notam că liderul liberal democrat suferă de un dublu deficit de încredere. Primul deficit vine din partea comuniștilor moldoveni, iar al doilea apare din partea celor două formațiuni politice ale alianței – Partidul Liberal și Partidul Democrat.
Orice deficit de încredere trebuie completat cu fapte.
Notam că deficitul de încredere enunțat de comuniștii moldoveni, prin vocea lui Vladimir Voronin, trebuie completat cu fapte care să umple acest gol.
Intuiam că viitoarele fapte ale deputaților liberal democrați vor avea loc în Parlamentul moldovean, fapte care urmau să se traducă prin alte voturi comune cu deputații comuniști. Trebuie să recunosc că m-am înșelat. Premierul moldovean a procedat mult mai sofisticat.
Premierul rus, Vladimir Putin, a anunţat că, după discuţii îndelungate, s-a reuşit identificarea unui numitor comun şi s-a decis semnarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele CSI.
Semnarea acestui acestuia a fost o adevărată surpriză pentru mediile de informare rusești, întrucât la Summit-ul de la Sankt-Petersburg era preconizată doar definitivarea acordului, iar semnarea documentului urma să aibă loc la Summit-ul șefilor de state din CSI din luna decembrie.
Presa de la Moscova, afirmă că o altă surpriză o constituie semnarea acestui acord de către Republica Moldova și Ucraina , care anterior ”au torpilat” procesele de integrare economică.
Opt state din CSI, inclusiv Republica Moldova, au semnat marți seara, 18 octombrie, acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb. Alte trei state din CSI urmează să adere la acest acord până la finele anului curent, afirmă presa rusă.
Anterior agențiile de presă din Republica Moldova notau că preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a îndemnat Alianţa pentru Integrare Europeană să iniţieze discuţii în vedere aderării Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb, cunoscută ca Uniunea Euroasiatică sau URSS-ul lui Putin.
Liderul PCRM declara la 5 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă că a decis să vină cu această propunere către AIE după ce a citit un interviu cu prim-ministrul Rusiei, în care Vladimir Putin spunea că este convins că Republica Moldova va fi primită în această uniune, ba mai mult, chiar este aşteptată să adere, transmitea agenția de presă Info-Prim Neo.
„PCRM este gata să meargă la un astfel de dialog pentru a putea elabora un plan de modernizare a Republicii Moldova. Cu cât mai mult Moldova va amâna acţiunile de aderare, cu atât mai slabe vor fi poziţiile noastre de pornire”, a declarat Vladimir Voronin.
Neașteptatul gest al premierului moldovean Vladimir Filat, cel de semnare a Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb, vine să umple deficitul de încredere existent între domnia sa și liderul comuniștilor moldoveni.
La nivel de simbolistică, semnătura primului ministru pe acest Acord, parafează acordul de constituire al alianței dintre comuniști și liberal-democrați.
No comments:
Post a Comment