Tuesday, July 15, 2014

RECURS LA ISTORIE - GHIMPU ȘI LABIRINTUL GÂNDIRII POLITICE MOLDOVENEȘTI






Istoria contemporană a Republicii Moldova își are propriile alchimii. Și pentru prima oară în labirintul politic moldovenesc un guvern și-a pierdut susținerea parlamentară pentru ca, după o vreme, aproape aceleași formațiuni politice să investească din nou încrederea în același guvern.  Ciudată stare - să fii în ziua nunții și în același timp să întorci capul după altă femeie.
După demiterea guvernului Filat, expertul Institutului german de studii de securitate Anneli Ute Gabanyi, afirma că, „modelul de destabilizare al ţării prin demiterea guvernului a funcţionat foarte bine. Dacă răspundem la întrebarea „cui foloseşte”, atunci, politic vorbind, această demitere a folosit numai Rusiei”.  Doamna Gabanyi a intuit corect. Demiterea guvernului Filat a fost o încercare mai puțin reușită de destabilzare a statului moldovean din drumul lui european. O tentativă care nu a făcut ca Moldova să derapeze de pe drumul ei european dar care l-a oprit pe domnul Filat să se mai afle în fruntea guvernului. Poate asta s-a și dorit? Habar nu am! Dar să ne aducem aminte.

Pe 2 aprilie 2013, la o lună după demiterea guvernului Filat, domnul Mihai Ghimpu a anunțat că Partidul Liberal nu va susține candidatura domnului Filat pentru a doua oară în fruntea Guvernului. Anunțul a venit după ce la 29 martie liberal democrații moldoveni votau în Parlament numirea deputatului liberal Victor Popa în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Brusca schimbare de atitudine a liberalilor moldoveni avea loc ca urmare a deciziei liberal democraților de a nu susține candidatura lui Vitalie Pîrlog la funcția de procuror general. Dacă liberal democrații anunțau că nu au nimic împotriva acelei candidaturi, liderul liberal lua o altă hotărâre. Tot atunci domnul Ghimpu anunța că, în cazul în care se insistă ca Vlad Filat să fie din nou prim-ministru, liberal democrații ar trebui să-şi asume declanşarea alegerilor anticipate.

Toată aceaste complicate trimiteri la istorie recentă a Moldovei vin să ne aducă aminte că  decizia Curții Constituționale din 22 aprilie 2013 a fost o decizie politică. Una în care judecătorii Înaltei Curți vorbeau despre răspunderea politică a întregului Cabinet de Miniștri și nu doar a premierului Vlad Filat. Amintesc că decizia Curții Constituționale a venit la doar câteva ore după ce liderul liberal democrat anunța că a reușit să adune o majoritate parlamentară care să susțină viitorul cabinet de Miniștri. Judecătorii au decis atunci că decretul președintelui Timofti prin care îl împuternicea pe Filat să formeze noul guvern este unul neconstituțional. Era o primă decizie a Curții Constituționale care într-un anumit mod a desființat în politicul moldav prezumția nevinovăției dar și dreptul de a fi ales. 

Liberal democrații moldoveni au preferat atunci să se conforme acestei hotărâri. Echipa condusă de Vlad Filat a hotărât să meargă înainte cu Iurie Leancă, cel care, a continuat cele începute și a făcut totul pentru ca Moldova să devină europeană. Era un context politic delicat - alegerile anticipate s-ar fi pliat exact peste așteptările inamicilor apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. Dacă Partidul Liberal Democrat din Moldova s-ar fi încăpățânat și ar fi insistat pe nominalizarea domnului Filat în fruntea Guvernului, Moldova nu ar fi avut astăzi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. 

Un comunicat recent al liberal democraților ne spune că, la sugestia avocaţilor, domniile lor au depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului o cerere de contestare a deciziei Înalților Judecători moldoveni, era dreptul lor. Curtea Europeană a decis însă să nu examineze acest caz, fără a pronunţa vreun verdict.
Îmi pare firesc. Ce verdict să pronunți la o decizie despre încrederea politică? 

Judecătorii din Strasbourg, știind că nu a mai rămas mult până la startul competiției electorale autohtone au preferat să-i privească de la distanță pe moldoveni. O solomonică rezolvare a unei chestiuni politice interne dintr-un  stat în care labirinturile sunt complicate și pline de orgolii. Pentru ce să se amestece judecătorii europeni într-o decizie eminamente politică? Doar pentru a afla că orgoliile domnului Ghimpu sunt nemărginite? Să fim serioși! 

Judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului știu că, în politică cel mai mare judecător este alegătorul. Inamicii politici ai domnului Filat care se bucură secret de neamestecul judecătorilor europeni știu că, liberal democrații moldoveni sunt principala axă de implementare a agendei europene. De aici și presiunea mediatică care o pun asupra liderului liberal democrat. În acest mod, intenționat ori nu, acești neprieteni fac jocul comuniștilor. Căci e știut deja că principalul inamic al Partidului Liberal Democrat vor fi comuniștii. Până la alegeri nu a mai rămas mult, suficient însă pentru armonizarea Acordului de Asociere cu legislația moldovenească.  Asta se poate!  


3 comments:

  1. Nene ziarist, draga
    Inca o mare gafa semnata de matale cu numele intreg romanesc/. Deci , NU MANIPULA!!
    RE-INTREGIREA ROMANIEI ESTE IMPLACABILA CA DESTINUL. Vocatia de 'unionisti"a numitilor FILAT si LEANCA este compromisa demult si asa ramane.Nu apara si nu justifica opinii statalist -moldovenesti -esente indubitabile ale celor doi protagonisti pe sceana politica "moldava" Tocmai asa ceva da apa la moara comunistilor si a RUSIEI PUTINISTE!!! Si nu MIHAI GHIMPU!! Si mai ale NU partidul Liberal. In aceasta privinta ,ori faci regretabile si nescuzabile confuzii,ori lucrezi pe fata impotriva interesului national romanesc.Responsabilitatea falselor interpretari iti apartine tocmai primordial ca cetatean al Romaniei si nu ca AGENT DUBLU.
    Si nu mai cita ,rogu-te ,pozitia rodnic camuflata (ca manipulare/deturnare )de peste 30 de ani in privinta Romaniei a doamnei Ute Gabany. Astazi se vede de la o posta rolul ei cu ghiare cu tot din sacul in care e sechestrata de virtutile ruso-germano-franceze la Dunare si Marea Neagra!! Fii sigur ca mastiile acestora vor cadea cat de curand in fata adevarului ROMANIA UNITA.

    ReplyDelete