Tuesday, October 4, 2011

Viitorul - dezvelit frumos


Idealurile tinerilor din ziua de azi sunt adaptate modelelor umane pe care aceștia le întâlnesc în viața de zi cu zi, în presă, la radio și televiziune.

Dacă în urmă cu 20 – 30 de ani adolescenții și proaspeții bacalaureați năzuiau să devină medici, profesori, ingineri sau academicieni de renume mondial, astăzi,visul noilor generații de tineri moldoveni e să lucreze în Italia pentru a avea bani pentru un bemveu de mâna a doua iar fetele visează la șampelize – chiar dacă nu au nici o idee de ortografia cuvîntului, că doar e un singur cuvînt, nu-i așa?

Fetele vor să ajungă dezvelite frumos în tabloide care fac publicitate luni în șir mai ceva decât maidanezii lui Muruianu când se află-n în călduri.

Sociologii au tras semnalul de alarmă mai demult în această privință, iar sondajele printre vlăstarele de mâine au pus în evidență clar opțiunile ”viitorului patriei”.

Am văzut o fetiță care-și dorea să devină femeie de serviciu în Israel, dar și un băiețel care aspira să ajungă culegător de căpșune în Portugalia.

Statisticile arată că Moldova este printre primele locuri de destinație a turiștilor sexuali iar pe locul 3 în lume în ceea ce privește căutările pe net după cuvântul sex. Așa că nu e deloc de mirare că noaptea târziu, cluburile de noapte sunt pline.

Tinerele moldovence, care în vară declarau că nu au mai întâlnit niciodată un atât de greu examen de maturitate, vor nega vehement afirmațiile de mai sus. Pentru domniile lor am compus câteva sugestive subiecte de examen.

Așadar domnișoarelor și tinerelor care asaltează cetatea jurnalisticii iată, patru subiecte pentru examenul de bacalaureat la matematică, subiecte propuse pentru anul viitor. Surse din cadrul ministerului educației mi-au comunicat că în mod sigur se ia în considerație această variantă de concurs.

Așadar.

1. Aflati valoarea lui x din ecuatia: x = 2.

2. Suma a doua numere este 4. Numerele sunt egale. Aflati macar unul din cele doua numere.

3. Vasea avea 10 ani atunci când mama lui l-a ars cu un fier încins pentru ca a luat un 9 la matematica. Cati ani are Calistrat la 2 ani dupa tristul eveniment?

4. Imaginati-va un trunchi de piramida triunghiulara regulata.

Iată și subiectele propuse la examenul de limbă română care sunt propuse pentru anul care vine. Datorită numărului mare de greșeli ortografice, mai puțin ortoepice, s-a decis analiza unei singure propoziții. Se da textul: “Ana are mere”.
Pe foaia de examen sau pe o alta hartie pe care o aveti la indemana, scrieti raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Ce are Ana?

2. Cine are mere?

3. Extrageti cel putin un fruct din text.

4. Scrieti un alt nume de fata in afara de Ana. Daca nu va amintiti e bun si un nume de baiat.

Și iată subiectul propus la geografie. E drept, este un subiect mai greu, ce ține de geografia României. S-a luat însă în considerare că în Republica Moldova, o bună bucată din populație are în buzunar și pașaportul românesc.
1. Comparati din punct de vedere al altitudinii Varful Moldoveanu si Marea Neagra.

2. Enumerati doi vecini ai Romaniei. Daca nu va amintiti, enumerati doi vecini de-ai dumneavoastra de acasa.

3. In ce punct cardinal al Romaniei este situata Campia de Vest? Să sperîm că toată lumea știe ce este acela un punct cardinal.

4. Pasuri si trecatori: Cine a spus “Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”?

În caz de neînțelegere a subiectelor , aștept eventualele opinii și reclamații pe următoarea adresă de e-mail – victornichituș@hotmail.com.

Rog domnii profesori să nu transmită din timp, protejaților lor, rezolvările.

No comments:

Post a Comment