Wednesday, October 23, 2013

CRUCIAȚII ROȘII SUNT GATA SĂ IA CU ASALT CHIȘINĂUL. SUNT PREGĂTITE FORȚELE DE ORDINE?



Cea de a doua moțiune de cenzură depusă de opoziția parlamentară din Republica Moldova a eșuat. Doar 36 de deputaţi au susţinut moţiunea îndreptată împotriva Cabinetului de Miniștri condus de Iurie Leancă. Partidele aflate în arcul guvernamental și-au demonstrat și de această dată coeziunea. Desigur că ideologii PCRM știau din timp că rezultatul acțiunii lor politice va fi nul. 
Notam anterior că motivația acestor două moțiuni de cenzură este strâns legată de mobilizarea simpatizanților domniilor lor pentru participarea la marșul asupra Chișinăului. Opoziția comunistă are nevoie de suficient timp pentru acumularea resurselor financiare destinate organizării acestei cruciade, dar și pentru obișnuirea locuitorilor municipiului Chișinău cu zgomotul făcut de marșurile comuniste și adormirea vigilenței apărătorilor ordinii publice. Resursele financiare sunt necesare pentru transportul roșiilor cruciați moldoveni către capitală, dar și pentru întreținerea lor. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, și-a anunțat speranța ca la viitorul protest să participe circa 200-300 mii de oameni, ceea ce înseamnă resurse financiare uriașe.

Portalul de știri Omega, afiliat opoziției comuniste, nota că, „marșul spre Chișinău se pregătește în fiecare localitate din Moldova și va avea scopul deturnării de la guvernare a Coaliției pro-europene.” PCRM a anunţat deja, că va face publică ziua în care va organiza acest marș. Potrivit lor, protestul va avea loc în luna noiembrie şi la el vor participa oameni din toate raioanele ţării. Anunțul a fost făcut de secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, în cadrul unui miting organizat de comunişti la Palatul Republicii.
Înștiințarea făcută de Iurie Muntean nu a rămas fără replică. 

În cadrul unei emisiuni televizate la care au participat liderul PLDM, Vlad Filat și al PD, Marian Lupu, s-a făcut auzită declarația că, pe 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc o acţiune de susținere a mișcării pro-europene a guvernului moldovean. Marian Lupu, a spus că acțiunea, „nu va fi îndreptată împotriva cuiva sau a ceva, ea va fi una în susţinerea viitorului acestei ţări, a progresului, a modernizării Republicii Moldova”
Liderul liberal democrat, Vlad Filat, a confirmat faptul că demonstrația  va fi organizată de toate cele trei componente ale coaliţiei. "Vom organiza pe 3 noiembrie o acţiune pentru o Moldovă europeană, unde vor veni oamenii să îşi expună punctul de vedere privind viitorul ţării. Nu vor veni cu tobe, cu injurii sau cu agresivitate, ci cu zâmbete. Această acţiune va fi organizată în comun. Mă refer la partide şi la oameni de bună credinţă", a subliniat Vlad Filat.

Cele două înștiințări, ale opoziției și puterii, vin să dea bătăi de cap atât municipalității, cât și organelor de apărare a ordinii publice. La ultimul miting al comuniștilor moldoveni, printre participanți, presa a observat persoane care erau sub influența alcoolului ori a substanțelor halucinogene. Multe din aceste persoane aveau un comportament agresiv. Jurnaliștii afirmă că același tip de persoane au fost cei care, pe data de 7 aprilie 2009,  au inițiat atacul asupra clădirii Președinției și Parlamentului moldovean. Să fie oare un semn că opoziția și-ar dori reeditarea acelor nefericite evenimente?

Reprezentanții municipali ai forțelor de menținere a ordinii publice, la începutul lunii octombrie, nu au putut face față atacurilor verbale îndreptate asupra altețelor regale care au depus o coroană de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din centrul capitalei moldovenești. Vor putea ei să țină în frâu armata cruciaților roșii? 
Ce se va întâmpla dacă, participând la marșul asupra Chișinăului, simpatizanții comuniștilor moldoveni vor da nas în nas cu simpatizanții coaliției de guvernare? Vor intra oare simpatizanții Uniunii Vamale, în altercații violente cu simpatizanții mișcării pro-europene? 

Surse din cadrul conducerii comuniștilor moldoveni mi-au declarat sub acoperirea anonimatului că opoziția este conștientă de toate riscurile pe care le implică o revoluție. Catifeaua anunțată ar putea fi una mai contondentă. 

Sunt oare pregătite forțele de ordine să facă față acestor provocări? Prezența doamnelor polițiste în cordonul de menținere a ordinii publice pare a spune că deocamdată protestele comuniștilor moldoveni nu sunt luate în serios și că domnul Voronin ar proceda, vorba cântecului : Voronin bate toba, Voronin bate tare, Voronin bate toba, el vrea la guvernare!

Ce se va întâmpla dacă persoanele agresive observate printre protestatari nu se vor mulțumii doar să bată toba?

No comments:

Post a Comment