Thursday, October 31, 2013

POCĂINȚA LUI MARK TKACIUC



Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a propus deputaților moldoveni ca instituția pe care o conduce, să adopte o declarație cu privire la importanța Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Domnia sa, deja a înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens. Corman a spus presei că își dorește ca întreg corpul de deputați, atât din coaliția de guvernare, cât și din opoziție, să adopte această declarație.
Nu ar fi pentru prima oară când opoziția și puterea ar vota împreună. În istoria contemporană a statului moldovean au mai fost astfel de cazuri – legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului și declaraţia privind parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene au fost adoptate în acest mod.
Prezent la Chișinău, secretarul român de stat, Bogdan Aurescu, a lansat ideea ca toate partidele parlamentare moldovenești să semneze o declarație comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Iată că ideea a prins și președintele Parlamentului moldovean încearcă să o pună în practică.
Greu de crezut că, formațiunea politică care a susținut în anul 2004 semnarea Planul de Acțiuni RM-UE, ar fi împotriva inițiativei politice a domnului Corman. Realitățile sociologice mă conving însă, de altceva. În condițiile în care, potrivit sondajelor de opinie, societatea moldovenească este polarizată, jumătate dintre cetățeni optând pentru integrarea statului moldovean în UE, iar jumătate pentru schimbarea vectorului de dezvoltare către Uniunea Vamală, este aproape sigur că PCRM-ul, din rațiuni electorale, nu ar vota solidar cu puterea. 

Inițierea celor două moțiunii de cenzură, ne-a demonstrat că opoziția comunistă refuză găsirea unui atare compormis. Opoziția, chiar dacă a fost conștientă că nu va găsi voturile necesare pentru demiterea Cabinetului de Miniștri, și-a continuat jocul său politic.

Știm că mobilizarea simpatizanților opoziției comuniste continuă.
Portalul de știri Omega, afiliat opoziției, nota anterior că, „marșul asupra Chișinăului se pregătește în fiecare localitate din Moldova și va avea scopul deturnării de la guvernare a Coaliției pro-europene.” Secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, a spus că protestul comuniștilor moldoveni va avea loc în luna noiembrie şi la el vor participa oameni din toate raioanele ţării. Nu știm data la care PCRM-ul va  organiza acest marș.

Presa de la Chișinău, nota că, PCRM-ul și-ar dori organizarea acestei acțiuni pe data de 3 noiembrie, în aceeaşi zi cu mitingul de susținere a opţiunii europene de dezvoltare a ţării. De ieri a devenit clar că acest lucru nu se va întâmpla. Prin declarația pe care joi, 31 octombrie, deputatul PCRM, Mark Tkaciuk, a citit-o în plenul Parlamentului moldovean, a dat de înțeles că opoziția nu va organiza o contra manifestație. Dimpotrivă, domnul Tkaciuk, care anterior își chema simpatizanții să iasă duminica viitoare în PMAN, a fost cel care a cerut cetățenilor să boicoteze manifestarea politică programată de arcul guvernamental.

Se pare că, bătăioasa și mai tânăra echipă a domnului Tkciuc, a pierdut confruntarea ideologică din sânul conducerii superioare a PCRM,  iar domnia sa, prin această simbolică chemare la boicot, pare, să-și fi pus cenușă în cap.

O prezență masivă la mitingul de duminică ar investi societatea moldovenească cu puterea de a-i impune pe liderii tutuor partidelor parlamentare să semneze o declarație comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană.  În acest fel pocăința domnului Tkaciuc, ar fi definitivă.
 

No comments:

Post a Comment