Saturday, November 2, 2013

MÂINE, ÎN PMAN, ÎNCEPE DEȘTEPTAREA EUROPEANĂ A MOLDOVENILOR



Președintele Consiliului European, a declarat că Uniunea Europeană a decis să parafeze Acordurile de Asociere cu Moldova și Georgia. El a anunțat că, Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Moldova în toamna anului viitor.

Viteza cu care moldovenii vor fi primiți în Uniunea Europeană depinde de modul în care sunt implementate reformele. Desigur că de la parafarea Acordului de Asociere, până la integrarea deplină a Republicii Moldova  în marea familie europeană va mai dura ceva timp. E vorba de timpul necesar pentru ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul European şi apoi de Parlamentul Republicii Moldova. După aceasta, fiecare dintre cele 28 de Parlamente ale celor 28 statelor membre ale UE vor trebui să ratifice și ele documentul. Așa că, e o procedură juridică lungă  și complicată de care însă, nimeni nu poate fugi.

Sunt și elemente care vor funcționa din start. Este vorba de Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Deja, s-a reușit obținerea unor condiții avantajoase pentru partea moldavă, inclusiv o perioadă de tranziție pentru cele mai sensibile sectoare ale economiei. Unii eurosceptici spun că aceste prevederi nu sunt cunoscute, ei afirmă că, nu e  clar dacă regimul comerțului din regiunea de peste Nistru mai beneficiază ori nu de preferințe comerciale autonome. Opoziția comunistă afirmă că regimul de control migrațional intern încă nu este explicat cetățenilor și nu se știe care procedură va fi aplicată în cazul cetățenilor din regiunea transnistreană care vor să vină la Chișinău, dar nu au pașaport moldovenesc. 

Sunt  neliniștile la care, mâine în PMAN, reprezentanții coaliției pro-europene, au de dat răspunsuri. Răspunsul lor trebuie să fie auzit de către toți. Pentru că integrarea europeană nu este doar a politicienilor care se află în prezent la guvernare, ci este o opțiune a tuturor celor care îşi doresc un viitor liber, democratic, și prosper. 

Iată de ce, la prima mare acțiune politică comună , mă aștept la o manifestare care să transfome Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău în simbolul contemporan al integrării europene.
De aceia, mâine dimineață, voi fi acolo !

No comments:

Post a Comment