Tuesday, July 1, 2014

ȚEAVA, RÂUL ȘI CELE TREI VITEZE ALE MOLDOVENILOR



Ziarele scriu că cei de la Gazprom ar putea impune restricții țărilor europene care ar livra Ucrainei gaz importat din Rusia. Tot ele notează că țeava care leagă Iașiul de Ungheni a trecut în sfârșit pe sub Prut. Două știri care vin să ne facă un pic de lumină în întunecatul sector al securității energetice moldovenești. 

Despre Gazprom. Președintele companiei Gazprom, Alexei Miller afirmă că dacă la stațiile de măsurare a parametrilor fluxului de gaze destinat țărilor europene va fi depistată o schimbare de direcție către Ucraina, rușii vor impune sancțiuni către acel stat. În contextul evenimentelor din estul Ucrainei dar și al restanțelor acumulate de Kiev și pe fondul semnarii de către ucraineni a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana, la jumatatea lunii iunie, Federația Rusă a sistat livrarile de gaze catre Ucraina. Livrarile de gaz rusesc către Uniunea Europeană, prin Ucraina, nu sunt afectate. De asta liderii de la Kiev au propus Comisiei Europene să li se permită să importe din țările europene gaz livrat acestora de catre Rusia.În aprilie, Ucraina a semnat un contract cu Slovacia prin care Kievul ar primi gaz rusesc printr-o conductă mai veche care ar urma să fie reabilitată.

Dacă ucrainenii nu trebuie să mai construiască un alt gazoduct, noi o facem. Și ca de obicei în trei viteze – încet, foarte încet și încetișor.

Anul trecut, în 27 august, în prezența comisarului european pentru energie, premierii Victor Ponta și Iurie Leancă au tăiat panglicile de inaugare a lucrarilor la gazoduct, și au anunțat că lucrările vor fi gata în luna decembrie. "Ne vedem în decembrie să inauguram gazoductul. Sper să fie în sfârșit un lucru pe care îl facem, nu doar îl spunem.Vreau să văd în decembrie dacă s-au ținut de cuvânt constructorii", spunea în august 2013 premierul român. 

În toamnă, domnul Ponta a anunțat că finalizarea conductei a fost amânată până la mijlocul lunii aprilie 2014. În aprilie, Chișinăul a spus că în mai va fi totul gata. Abia în iunie, ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, a anunțat că lucrările la gazoduct sunt finalizate și că statul moldovean va crea o întreprindere care va gestiona întreaga activitate a gazoductului. Doar că, abia zilele trecute s-au terminat lucrările. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 28 iunie, în ședința specială a Guvernului României dedicată Republicii Moldova. Ministrul român al energiei, Răzvan Nicolescu a spus atunci că subtraversarea râului Prut a fost, în sfârșit, terminată.

Toate aceste întârzieri s-au datorat faptul că au existat neconcordanțe în ceea ce privește subtraversarea Prutului. Ordinul de plată pentru lucrările acvatice au fost destul de ridicate, statul român fiind cel care a plătit și o parte din lucrările efectuate în Moldova. Premierul român Victor Ponta a spus  că “ordinul de plată se ridică la un milion două sute de mii de euro”.

Finalizarea lucrărilor la gazoduct reprezintă adevarata  declarație de independență energetică a Chișinăului”. Cuvintele aparțin doamnei Natalia Gherman, ministrul moldovean de externe, care, în august 2013 afirma că acest gazoduct este punerea în practică a declarației moldo – române de cooperare în domeniul securității energetice.

Amenințările domnului Miller nu-i privesc pe români. Interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale dintre România și Republica Moldova este un proiect mai vechi care vine să-i asigure pe moldoveni cu alternativă la gazul livrat din Federația Rusă. România are propriile zăcăminte de gaz metan de unde poate livra gaze Republicii Moldova. Consilierul președintelui Băsescu, domnul Iulian Chifu, afirma că, prin acest gazoduct, România are rezervele şi capacitatea de export, pentru a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi chiar a Ucrainei. În urma explorărilor de gaze naturale din Marea Neagra și a explorării gazelor de șist, statul român ar putea avea o producție care să asigure necesitatea de consum a României și Republicii Moldova. 

Dar să nu ne ambalăm. Cei de la București nu au trei viteze, doar două. Extracţia gazelor în perimetrul Mării Negre nu a început,  iar Chevron abia a obţinut licenţa pentru exploatarea gazelor de şist, așa că perspectiva ca România să poată furniza gaze și consumatorilor ucraineni este una mai îndepărtată. Cu siguranță însă, la iarnă, moldovenii din raionul Ungheni se vor încălzi cu gaz românesc. Ceilalți vor mai aștepta. Nu a mai rămas atât de mult. 



1 comment:

  1. conform datelor statistice ale bucurestiului, productia interna de gaz acopera doar consumul populatiei, pentru consumatorul industrial se fac importurile din rusia. extragerile din platforma din marea neagra vor fi gata in 2020. ce exista acolo deja in exploatare se vind pe piata internationala, si nu direct pe piata interna romaneasca (ca doar au acordat licente de exploatare). deci intrebarea e... de unde gaz pentru a acoperi necesarul rep moldova si ucrainei cind productia romaneasca existenta nu acopera propriul necesar.

    e frumos sa prezinti ca terminate proiecte (inca in lucru) si sa zimbesti pentru poza de ziar (prim ministrul roman ponta a reusit performanta sa lanseze 3 m de drum realizati doar pentru a da frumos la ziar) dar fara nici o acoperire economica.


    ReplyDelete