Sunday, June 29, 2014

LEANCĂ CONTINUĂ CE A ÎNCEPUT FILAT



Moldova a semnat vinerea trecută un document de asociere la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, premierul moldovean Iurie Leancă, a ținut un discurs în care a subliniat că integrarea europeană va face Moldova mai puternică și că în acest mod, ea se va întoarce acasă, în Europa.

Discursul domnului Leancă a fost unul memorabil – domnia sa l-a rostit în trei limbi: în franceză, și în această limbă domnia sa a subliniat că data semnării devine pentru moldoveni o zi istorică, în română, și cu această ocazie Leancă a sublinat că limba română este și limba vorbită în Republica Moldova și la final în limba engleză.

Comentând declarațiile făcute de primul ministru moldovean, președintele României, Traian Băsescu a declarat că a rămas impresionat.  "Premierul Leancă și-a ținut jumatate de discurs în franceză și apoi a anunțat că va folosi limba oficială a țarii lui și una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și a vorbit în limba română, gestul, pentru mine, a fost unul extrem de important", a afirmat Traian Basescu.

E firesc să fie așa. Domnul Leancă, care, în luna decembrie a anului trecut, a fost criticat de consilierii de la Cotroceni ai domnului Băsescu, a demonstrat că, deși Moldova are propriul proiect de țară – integrarea în anul 2020 în Uniunea Europeană, prețuiește ajutorul domnului Băsescu pentru statul moldovean. Domnul Leancă  continuă în acest fel bunele relații pe care le are la Cotroceni președintele liberal-democraților moldoveni, Vlad Filat. Amintim că ultimile întâlniri dintre Băsescu și Filat au durat mai mult de două ore și au fost de mare ajutor pentru politicile elaborate de liderul PLDM.

Leancă a spus că, prin semnarea acestui document de asociere Moldova se întoarce acasă, în Europa. O întoarcere care are loc prin continuarea cursului pe care statul moldovean l-a luat odată cu instalarea, în anul 2010, a lui Vlad Filat în fruntea Cabinetului de Miniștri. Filat a fost cel care a știut , și a reușit, să stabilească excelente relații cu cel care timp de mai multe decenii a fost artizanul din umbră al politicilor europene – fostul lider al Partidului Popular European, Wilfried Martens, omul care a a avut puterea să convingă Consiliul European de necesitatea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană.  

"Ziua de azi este istorică! Dar, în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevar, am ales viitorul și că ne-am rupt de trecut! Va fi un vot determinant, care va cimenta cursul european al țării și perspectiva de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Leancă la Burxelles. Atenția acordată de domnul Leancă viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova vine să ne sublinieze cât de volatilă este situația politică din spațiul dintre Prut și Nistru. Dacă forțele politice pro-europene de la Chișinău nu vor avea în luna noiembrie susținerea cetățenilor, perspectiva europeană a Moldovei va dispare cât ai zice pește.

Sunt date suficiente pentru a afirma că sprijinul european pentru Moldova, va continua. Liderii europeni de state și guverne l-au propus pe Jean-Claude Juncker ca șef al Comisiei Europene. După alegerile europarlamentare din luna mai, summit-ul de la Bruxelles a luat primele decizii privind viitorul Uniunii și a pus în fruntea sa un membru al Partidului Popular European. Juncker va primi votul Parlamentului European pe 16 iulie, când va prelua și mandatul. Politica  de deschidere pentru Moldova, merge mai departe.

Întors la Chișinău domnul Leancă a subliniat că principalele obiective ale Acordului sunt legate de separarea reală a puterii, de crearea unei justiții care judecă după lege și nu după alte interese, de instituții care să combată mult mai eficient corupția,  și de apariția unei economii cu adevărat de piață. Dacă asistența economică a Uniunii Europene destinată Chișinăului ar fi condiționată de progresele obținute la aceste capitole, reformele s-ar face mai repede. Așa că, domnului Leancă i-a mai rămas să înfăptuiască un fleac – împreună cu miniștrii din subordine să facă posibilă apariția în Moldova a unor instituții cu adevărat funcționale. O nimica toată ori un efort comun?

No comments:

Post a Comment