Wednesday, September 12, 2012

Ghimpu pe scaunul electric


La Pro TV, în cadrul emisiunii moderată de Lorena Bogza, luni 10 septembrie, a fost prezent liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu. Răspunsul la prima întrebarea a moderatoarei, întrebare care se referea la faptul dacă liberalii își asumă responsabilitatea pentru guvernare, a fost unul memorabil. Parcă pe un scaun electric, plin de frisoane și mai febril decît de obicei, Mihai Ghimpu a spus că partidul pe care îl conduce, poartă răspundere pentru reforme dar nu poate răspunde pentru activitatea ministerelor care nu sunt conduse de liberali.  

Într-o traducere liberă, mesajul general transmis de domnia sa, ar fi următorul – sunt însărcinat dar numai pe alocuri! Adică, am o misiune doar în ministerele mele!  Nuanțând, pentru colegii domniei sale din AIE,  răspunsul s-ar putea traduce și prin miniștrii mei își fac treaba – fiecare cu pisica lui!”
Aruncând ușoare săgeți către inițiativa primului ministru de analiză a activității fiecărui minister în parte, liderul liberal a afirmat că  „dacă prim-ministrul nu este mulțumit de activitatea miniștrilor, treaba lui! Să ne spună! Nu o dată am spus, să spună tot la Consiliul Alianței”!

Se vede că această treabă” a primului ministru, de a își băga nasul în activitatea ministerelor conduse de colegii de alianță, a iritat. Remanierile nu au fost percepute de către colegii din AIE ca fiind o metodă subtilă de  analiză și corectare a activității cabinetului de miniștrii, ci mai degrabă ca o metodă a premierului de a își asuma un control asupra întregii alianțe de guvernare. Deși premierul Filat, consideră cabinetul de miniștrii ca fiind echipa sa guvernamentală, care poartă in corpore responsabilitatea pentru guvernare, întârzierea de care dau dovadă liberalii și democrații moldoveni în analiza activității ministerelor pe care le conduc, precum și  răspunsul lui Mihai Ghimpu, ne duce cu gândul la faptul că Filat se înșeală atunci când afirmă că are echipă guvernamentală!

Declarația lui Ghimpu, prin care liberalii își asumă responsabilitatea actului guvernării doar pentru ministerele pe care le administrează, această asumare, pe jumătate a responsabilității guvernamentale duce cu gândul că liberalii moldoveni au exact, ceea ce merită. Fotografia socială realizată de IMAS Inc și prezentată în cadrul aceleiași emisiuni din 10 septembrie, plasează Partidul Liberal pe ultimul loc din topul partidelor parlamentare, doar cu 8,1 % .

Ghimpu s-a arătat iritat și frustrat de rezultatele sondajului. Conform acestei cercetări sociologice dacă în viitorul foarte apropiat s-ar organiza alegeri parlamentare, comuniștii ar acumula 24 la suta din voturi. Comuniștii moldoveni sunt urmați de liberal democrați care ar obține 21 la suta din sufragii. Pentru democrați ar vota 8,4 procente, iar pentru liberali – doar 8,1 la suta. 
Vizibil iritat, liderul liberalilor a declarat că nu crede în sondaje și că nu înțelege de ce partidul pe care îl conduce are un punctaj atât de mic. Doru Petruții, directorul IMAS Inc, a observat iritarea liberalului și a explicat că rezultatul înalt obținut de PLDM se datorează activității avute de către Filat pe timpul verii. Dacă liderii democraților și ai liberalilor moldoveni au plecat în vacanță, iată că liberal democrații au punctat bine și din contul remanierilor guvernamentale dar și datorită vizitei lui Merkel în Moldova.

Este clar, începutul toamnei este unul care dă tonul evenimentelor politice fierbinți. Alianța aflată la guvernare va trebui să găsească compromis asupra a cel puțin trei puncte importante ale agendei politice – numirea directorului SIS, numirea directorului CNA și numirea ambasadorului moldovean în Federația Rusă. Abordînd doar în treacăt aceste teme, Ghimpu a dat de înțeles că va insista ca serviciul de inteligență să intre în siajul politic liberal.

Deși suficiente voci liberale care insistă ca actualul director interimar al SIS, Valentin Dediu, să fie cel care va administra destinele securității moldave, sunt semnale care vorbesc despre faptul că o aripă a democraților moldoveni își dorește să aibă acces la conducerea acestei instituții. Nici numirea viitorului șef al CNA nu este una lipsită de surprize. Deși concursul a fost anunțat iar numele celor care participă la această selecție sunt cunoscute, mai pot exista încă destule răsturnări de situație.     

Jumătățile de măsură exprimate de cei doi coechipieri de alianță ai lui Filat, vin să întărească observația că liderul liberal democraților a fost fair play atunci cînd a spus că în AIE există suficiente motive de contradicție. Prestația lui Mihai Ghimpu pe scaunul electric” al Pro TV-ului, confirmă nemulțumirea lui Filat față de colegii de alianță.  De fapt, fotografia socială realizată de IMAS Inc este una care reflectă exact locul partidelor parlamentare în societatea moldavă. Cine muncește, are, spunea bunica. Cine își face vara sanie, iarna, are timp să-și repare carul, adaug eu.






No comments:

Post a Comment