Thursday, September 27, 2012

Prostia lui Șevciuk și gafa lui Filat


“Trenul suburban care duce de la Odessa la Chișinău este stricat, o dărăpănătură ruinată, cârpită cu bucăți de tablă și carton gudronat. Peste tot urme de distrugeri. De câte ori fiecare vagon a fost demolat, spart, rupt? Înăuntru populația interlopă tipică. Al lor este trenul, peronul, această lume. Se înghesuie, răcnesc , dar râsul lor nu e vesel, e mai mult un răcnet agresiv, menit să te provoace. Deoarece stăm îngrămădiți, mă aștept să simt o împunsătură de cuțit în coastă sau să văd o lamă lângă ochi. Așa e până la Tiraspol. Acolo banda coboară, mai departe călătoresc țăranii români, tăcuți cu privirile ațintite la întunericul dens de afară.” Ryszard Kapuscinski, Imperium, 1993

Cea de a treia vizită a lui Evghenii Șevciuk la Chișinău a lăsat în urmă un miros de pucioasă. Și un gust amar. Se vede că politica este amară.
Venirea la Chișinău a liderului separatist de la Tiraspol, era odată mult mai pudică și mai discretă. Anterior discuțiile lui Vlad Filat cu Evgheni Şevciuk aveau loc în timpul unor concerte - al Larei Fabian sau cel al lui Julio Iglesias. Iată că la 26 septembrie 2012, cupa amară a politicii a fost servită și de Filat - premierul s-a întâlnit la ora 16.00 cu liderul de la Tiraspol la Reședința de Stat din str. N. Iorga. Evghenii Șevciuk și Nina Ștanski au venit la întâlnire într-o mașină de teren de marcă Lexus. Rezultatul, unul destul de mic în comparație cu marea încărcătură simbolică a întâlnirii.
După discuții care au durat peste două ore, Chişinăul şi Tiraspolul au decis să prelungească acordul care prevede circulaţia feroviară pe segmentul transnistrean. "Am convenit şi am semnat prelungirea cu un an de zile a înţelegerii care vizează transportul de mărfuri pe cale ferată Ne vom concentra pe viitor în rezolvarea problemelor care vizează transportul auto", a declarat premierul Vlad Filat.
"În condiţiile unei crize economice mondiale, este necesar să eliminăm în regim de urgenţă barierele existente în dezvoltarea economiei, dar şi în procesul de liberă circulaţie. Documentul semnat astăzi serveşte drept garant pentru agenţii economici care vor transporta mărfuri pe cale ferată", a declarat şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Primirea liderului de la Tiraspol la Reședința de Stat a Republicii Moldova, este un gest protocolar care ascunde în el simbolistica faptului că, oficialitățile moldovene recunosc egalitatea în drepturi a părții transnistrene. Acest simbolism creează un precedent, iar pe viitor, reprezentanții regimului secesionist vor insista să aibă parte de același protocol. Recunoașterea egalității părților la masa tratativelor a fost un principiu cerut insistent de către partea transnistreană, iar această capitulare a Chișinăului a făcut posibilă reluarea negocierilor și micile apropieri dintre cele două maluri. Minusculii pași care se fac înspre câștigarea încrederii reciproce au avut deocamdată ca prim interes problematici care țin de sectorul macro economic (circulația feroviară). Cei doi interlocutori au precizat că în viitoare discuţii se vor axa şi pe problemele micro economice care ţin de fluidizarea circulației cetățenilor și transportul auto între cele două maluri.
 
Simbolismul primirii oficiale a liderului de la Tiraspol la Chișinău este deja exploatat de presa rusă și transnistreană. În publicația Kommersant.md, jurnalistul Vladimir Soloviov vorbește despre faptul că premierul moldovean a purtat negocieri cu reprezentantul unui alt stat. Lipsa de delicatețe a lui Șevciuk față de premierul Filat este de fapt principala gafă a întâlnirii de la Chișinău. Gluma de prost gust a lui Șevciuk prin care a dat de înțeles că nu va plăti pentru gazul consumat de partea transnistreană a fost dovada unei lipse de bună creștere. A fost dovada faptului că la delicatețea gesturilor diplomației moldave, partea transnistreană răspunde cu o doză de agresivitate.  

Șevciuk a fost întrebat de jurnaliști cine ar trebui să plătească datoriile la gaz ale regiunii transnistrene. Până a răspunde Șevciuk, și parcă pentru a-i sugera acestuia răspunsul, a intervenit Vlad Filat. „Referitor la plata pentru gaz, pot să vă spun că trebuie să achite cei care sunt datori - consumatorii. Consumatorii sunt agenții economici”, a spus acesta scurt.  Evghenii Șevciuk a găsit de cuviință să răspundă tipic rusește. „Este o glumă bună la subiect:Numai fricoșii plătesc datoriile! Dacă e să vorbim serios, într-adevăr, cei care utilizează, trebuie să plătească. Această problemă există și se analizează”, a spus acesta fără a intra în detalii. Nu știm dacă gluma i-a plăcut lui Filat. Nu știm dacă indelicatețea a fost făcută intenționat. Știm doar că râsul agresiv și provocator al lui Șevciuk a venit doar în urma unui tact politic nejustificat avut de către premierul Vlad Filat. Și mai știm că odată create, precedentele există. 

Domnule prim ministru, cine a insistat ca Șevciuk să fie primit la Reședința de Stat? Nu era oare mai firească o întâlnire mai discretă, la Holercani?






3 comments:

  1. parca vad intalnirea unui hot de tara cu un prost de tara ! voi cum vedeti asta ?

    ReplyDelete
  2. BOMBA 1

    -In Consiliul Unirii se pregateste lansarea unei BOMBE politice impotriva PCRM !
    Este vorba despre propunerea (mea) de infiintare a PARTIDULUI COMUNIST UNIONIST cu rol de acaparare a comunistilor care au deja pasaport romanesc.

    BOMBA 2

    -Romania ar putea recunoaste independenta TRANSNISTRIEI cu conditia ca RUSII sa recunoasca ca limba lor, vorbita in estul republicii Moldova , sa fie numita si sa functioneze ca LIMBA TRANSNISTREANA .
    ATUNCI TOTI CEILALTI RUSI DIN REPUBLICA MOLDOVA VOR VORBI TRANSNISTRENESTE SI SE ELIMINA DEFINITIV DENUMIREA DE LIMBA RUSA ! La ce mai foloseste ??
    Daca in Republica Moldova romanii vorbesc MOLDOVENESTE , atunci in Transnistria rusii vorbesc numaidecat TRANSNISTRENESTE ! Logica e aceeasi ! Si sunt multi comunisti care vorbesc inca transnistreneste ! Voronin e cap de lista !

    ReplyDelete
  3. Nu cunosc autorul primului comentariu, dar parcă a citit din carte ceea, ce s-a produs în ziua următoare...:)

    ReplyDelete