Sunday, September 9, 2012

Teama și neliniștea PDM-ului


În Moldova, tematica europeană e pe buzele tuturor politicienilor. În fața scenei politice moldave, spectatorii urmăresc atent discursurile euro optimiștilor, numără cuvintele acide ale euro scepticilor și aleg boabele de adevăr din metaforele făcute la televizor de comentatorii politici. Spectatorul își știe eroii , acolo - un eurosceptic care a făcut-o opt ani pe optimistul, dincolo – un optimist informat privește sceptic în viitor, iar într-un colț  - un fost ambasador nu știe încă să facă deosebirea dintre Consiliul European și Consiliul Europei.

Un euro sceptic convins este Marian Lupu. Un alt model comportamental nu îl aducea în grațiile liderului comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, scepticul care a făcut-o opt ani pe euro optimistul. Voronin, cel care a avut grijă de cariera politică a lui Lupu, este un euro sceptic care nu suportă să fie contrazis. 
 
De la o vreme, discursurile domnului Lupu, pline de pleonastica metaforă a “şirurilor întregi de priorităţi, cele mai importante pentru ţară”, mustesc de optimism european. Într-un recent interviu, oferit postului de radio Europa Liberă, Marian Lupu afirma că  “Moldova este văzută ca stat lider în cadrul Parteneriatului Estic. Suntem foarte bine percepuţi în Europa. Europa ne crede, Europa vede o stabilitate, odată cu alegerea şefului statului şi ne ajută masiv pe calea integrării europene.” După ce anterior, Marian Lupu lansa subtile atacuri la adresa conducerii Ministerului de Externe și nu credea în șansele semnării Acordului de Asociere, iată că brusc liderul democrat face o schimbare de discurs și afirmă public că  „avem toate şansele să semnăm Acordul de Asociere, implicit Acordul de Liber Schimb, să ajungem la liberalizarea regimului de vize.” 

Schimbarea de macaz efectuată de domnul Lupu, este o încercare de a se substitui, la nivel subliminal, eforturilor făcute de echipa externelor moldave. Succesul obținut de diplomații moldoveni, care nu numai că au reușit să convingă liderul unei importante țări europene, Germania, să efectueze o vizită în Republica Moldova, dar au reușit să convingă și oficialii Uniunii Europene de a seriozitatea demersului european al țării, l-au neliniștit pe Marian Lupu. Și l-au făcut să se plieze pe succesul altuia.

Optimismul domniei sale este unul doar de paradă – liderul Partidului Democrat știe că nu are pentru ce să se bucure. Cele opt luni ale anului 2012 nu au fost deloc faste pentru democrații moldoveni. Partidului Democrat nu a reușit să organizeze nimic care să echivaleze cu amploarea unui eveniment ca cel dat de vizita lui Merkel la Chișinău. Nici pe intern lucrurile nu stau mai bine. Pe culoarele partidului, se aud șoaptele nemulțumitelor voci care nu își doresc  revoluția de catifea pregătită de prim-vicepreședintele Plohatniuc. Feriți de ochii lumii, pretorienii președintelui de onoare, Dumitru Diacov, stau cu mâinile pe pumnale, gata să își apere funcțiile. Congresul partidului, realizat cu multă cheltuială în centrul capitalei, nu a reușit să stingă îngrijorările lor. Cei vechi, își ling rănile sau își pregătesc bagajele.  

Și tot despre bagaje e vorba atunci când Marian Lupu afirmă că încă analizează activitatea propriilor miniștri. Pentru curma neplăcerile din sânul partidului, domnia sa spune opiniei publice să nu se aștepte la schimbări masive. „În cazul Partidului Democrat, nu trebuie să vă aşteptaţi la remanieri masive. Din numărul pe care îl avem de miniştri în componenţa Guvernului, marea majoritate s-au manifestat ca profesionişti şi oameni foarte responsabili”, declara  Lupu. De fapt, cei cinci miniştri democrați din Guvern Filat, fac parte din vechea gardă a Partidului Democrat și sunt persoane apropiate lui Dumitru Diacov. O demitere a acestora din arcul guvernamental ar însemna un atac direct la pozițiile pe care acesta le mai deține în partid. În cadrul congresului prim-vicepreședintele PDM, Plohatniuc, a lăsat să se înțeleagă că activitatea a bună parte dintre cei cinci miniștrii democrați nu ar corespunde interesului partidului”.

Observabile pentru cunoscători, neliniștile și temerile din Partidul Democrat se transmit liderului, iar când partidul seamănă cu un balaur cu trei capete, neliniștile se transformă în gafe. Ultima gafă a încă liderului PDM, Marian Lupu ,vine să șteargă cu buretele toată simbolistica europeană a discursurilor domniei sale. Liderul Parlamentului moldovean face următoarea afirmație –„convingerile ideologice trebuie să nu fie puse mai presus decât interesul național”. Statul sunt eu, pare a fi ecoul acestei afirmații care sugerează că într-un viitor apropiat libertățile cetățenești ar putea fi suspendate. De fapt șeful Parlamentului de la Chișinău pare a uita conceptele de bază ale democrației, iar din neliniștita-i grabă ajunge la vagi amenințări. E graba pe care o depune pentru a masca rateurile și disfuncționalitățile politice ale partidului - semn că domnia sa, încet și sigur, pierde tot ceea ce anterior a construit Diacov.


No comments:

Post a Comment