Friday, September 7, 2012

Timp pentru Moldova


Gesturile premierului moldovean Vlad Filat, efectuate în preajma deplasării la Moscova, vin să confirme faptul că primul ministru își dorește o relație pragmatică și avantajoasă cu Federația Rusă.

Relațiile reciproc avantajoase dintre cele două țări se pare că sunt dorite și de către autoritățile Federației Ruse care într-un comunicat de presă al Kremlinului  vin să anunțe de faptul că pe 12 septembrie, Vlad Filat va avea o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin. Iar Serviciul de Presă al Kremlinului subliniază faptul că „Prioritatea incontestabilă în relațiile bilaterale dintre cele două țări este cooperarea economico-comercială. Asta deoarece, Rusia rămâne unul dintre partenerii principali ai Republicii Moldova - volumul comerțului extern al Republicii Moldova și Federației Ruse se ridică la 22%”.

Presa rusă, scrie că în cadrul întrevederii bilaterale stabilite pentru 11 septembrie curent, cei doi premieri vor aborda chestiuni ce țin de extinderea cooperării bilaterale în domeniile comercial-economic, științific, tehnic, cultural și umanitare. Potrivit celor de la RIA Novosti este anunță semnarea mai multor documente bilaterale.

Într-un interviu pentru agenția de presă ITAR-TASS, premierul Filat a declarat că nu și-a schimbat viziunea cu privire la deschiderea unui consulat rusesc la Tiraspol și că e natural ca la Tiraspol să fie deschis un consulat al Federației Ruse. Primul ministru consideră că odată ce sunt consulate românești la Bălți sau Cahul, “putem să facem acest lucru și la Tiraspol.”

Abordarea premierului moldovean este una corectă și se datorează faptului că în regiunea transnistreană trăiesc aproximativ peste o sută de mii de cetățeni ai Federației Ruse.  Cel de al doilea argument care vine în sprijinul poziției avute de Filat se referă la mai vechea dorință a autorităților transnistrene de deschidere a unui consulat rus în regiune.  Astfel, gestul făcut de primul ministru, vine să creeze un climat favorabil discuțiilor de la Moscova și se înscrie în tonul pașilor făcuți spre stabilirea încrederii între cele două maluri.

Gestul a început deja să fie criticat de presă. Jurnaliștii, comentatorii politici și formatorii de opinie, au sărit în sus și l-au acuzat pe Filat de faptul că una spune și alta fumează. Unii mai acizi ca de obicei, îl acuză pe Filat de trădarea intereselor naționale iar alții, consideră că la Moscova primul ministru moldovean va fi pus în situația de a reduce din turațiile integrării europene a Republicii Moldova.

Nu cred în strigăte, strigătele apar doar din emoție. Iar vizita premierului Filat la Moscova trebuie abordată doar cu mult calm.

Într-un material recent Nicu Popescu, nota faptul că succesul demersului european al Moldovei depinde de  încheierea și implementare acordurilor de asociere și comerț liber cu UE, de reformele interne, de îndeplinirea condițiilor pentru liberalizarea vizelor, de lupta cu corupția, de atragerea investitori străini, de combatere a crimei organizate, etc. Însă pentru ca toate acestea să aibă loc, Republica Moldova trebuie să aibă parte de un climat de pace în regiune.

Exact, Moldova are nevoie de pace.

Lipsa tensiunilor diplomatice dintre Moldova și Rusia, gestionarea corectă a tensiunilor din regiunea transnistreană, stabilirea unui climat de încredere și pragmatism  între Federația Rusă și Republica Moldova sunt cele trei obiective care ar da țării, timpul necesar spre a implementa pașii necesari spre europenizarea țării.

Încurajările europene sunt bune,iar încurajarea făcută de Barroso pentru Moldova e una importantă. Însă timpul de care avem nevoie spre implementarea valorilor europene, ne poate fi oferit doar de către autoritățile de la Moscova. Ele sînt cele care îi pot da Moldovei răgazul atît de necesar pentru a stinge setea arșiței.
  
Deschiderea unui dialog civilizat al autorităților moldave cu autoritățile ruse, dar și stabilirea unor relații bilaterale bazate pe încredere și pragmatism sunt cele două axe ale interesului național moldav în relația cu Federația Rusă, iar gesturile făcute în prezent de Vlad Filat se înscriu perfect în acest cadru.

Sunt gesturile unui om calm care e conștient de valoarea strategică a întâlnirii pe care o va avea cu liderul de la Kremlin. Sunt fapte care se bazează pe realități concrete ale timpului pe care îl trăim, un accentuat timp al crizelor. Semn că timpul nu mai are răbdare. Semn că Moldova are nevoie urgentă de timp dar și pace.

No comments:

Post a Comment