Friday, December 21, 2012

CAZUL COJOCARU SAU GHIMPU ÎMPOTRIVA LUI LUPU ?



Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului „CreDO”, Sergiu Ostaf, a declarat recent că este îngrijorat de faptul că în procesul de numire a vice directorilor Centrului Național Anticorupție ar putea interveni interese politice. 

Declarația lui Ostaf s-a făcut auzită după ce la ultima ședință a Biroului Permanent al Parlamentului, șeful Centrului Național Anticorupție(CNA), Viorel Chetraru a solicitat  ca în agenda de lucru a deputaților moldoveni să fie inclus proiectul referitor desemnarea în funcție a adjuncților săi. Potrivit agențiilor de presă, directorul CNA a insistat ca subiectul să fie examinat până la sfârșitul anului 2012. Potrivit proiectului de hotărâre propus de Chetraru, pentru funcțiile de director-adjunct sunt propuși Viorel Mihăilă și Cristina Cojocaru. 

După ședința Biroului permanent al Parlamentului, Marian Lupu, a mărturisit presei că în cadrul alianței de guvernare nu există un consens pe acest subiect, dar a asigurat că Partidul Democrat este gata să susțină candidaturile înaintate de Chetraru. „Nu există încă o viziune de compromis în acest sens și de aceea nu pot să ofer garanții că solicitarea va fi îndeplinită de către Parlament”, a adăugat liderul democraților.

Cei care au stricat înțelegerile din sânul alianței au fost reprezentanții Partidului Liberal. Mihai Ghimpu a fost cel care a aruncat pisica neagră în curtea democraților moldoveni. Pe 19 decembrie domnia sa a declarat că până nu află cine sunt, de unde vin şi cât costă vice directorii propuși de Viorel Chetraru deputații liberali nu vor vota pentru Viorel Mihăilă şi Cristina Cojocaru. „Trebuie să văd cine sunt ei, cât costă, pentru ce vin să ocupe această funcție? Vin să combată corupția sau să folosească de funcție? Oameni diferiți sunt la noi. Dacă a fost ales directorul prin concurs, trebuia să alegem și vice directorii prin concurs. A fost o greșeală”, a declarat Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul național de televiziune.

La o zi distanță, observatorii vieții politice moldovenești au văzut că pisica neagră aruncată de liberalii moldoveni și-a atins ținta. Liderul democrat Marian Lupu, la 20 decembrie, i-a dat replica îndărătnicului său coleg. Foarte ferm, Lupu a spus că din partea Partidului Democrat, vice directorii înaintaţi de Viorel Chetraru au asigurate 15 voturi. A mai spus că va insista pentru votarea candidaţilor înaintaţi la funcţiile de vice directori și a menţionat că va încerca să convingă membrii alianţei să nu implice politicul în acest proces, asta doar pentru a nu pierde credibilitatea societăţii în această instituţie reformată. Politicul nu trebuie să se implice în funcţionarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Asupra lui Chetraru, se simte că există o presiune, a spus Marian Lupu.
Publicele asigurări făcute de înalții lideri democrați dar și atenția pe care aceștia o acordă subiectelor legate de CNA reprezintă un mod subtil și destul de delicat de a transmite colegilor de alianță că instituția a intrat în siajul lor politic și că presiunile care se simt nu sunt dorite.  

Tot Sergiu Ostaf este cel care dă amănuntele de rigoare . „Parlamentul reţine votarea adjuncţilor. Unele fracţiuni parlamentare condiţionează votarea adjuncţilor având ca obiectiv obţinerea unor influenţe în procesul de numire a conducătorilor unor subdiviziuni teritoriale sau specializate”, spunea directorul „CreDO”.  Subtila trimitere a directorului CreDo la condiționările unor fracțiuni parlamentare era ca o săgeată a democraților moldoveni aruncată către liberalii conduși de Mihai Ghimpu. Liderul liberal era cel care anterior afirmase că partajarea politică a funcțiilor CNA nu ar fi în sine un proces negativ și că activitatea ulterioară a instituției nu ar fi afectată de acest lucru.

Observabila suprapunere a mesajelor lui Sergiu Ostaf cu cele ale lui Marian Lupu, insistența cu care domnia sa propune Parlamentului să purceadă la adoptarea vice-directorilor CNA, conform propunerii făcute de directorul Viorel Chetraru, ne face să credem că între cei doi există o comunicare mai mult decât bună.
Mesajul liderului Partidului Democrat prin care își îndemna colegii de alianță să nu implice politicul în procesul de alegere al vice directorilor CNA, pentru că acest lucru dăunează credibilitatea instituţiei, este o aserțiune pe care liderul CreDO a susținut-o de mai multă vreme. 

De fapt Ostaf bătea șaua ca să priceapă iapa : dorința domnului Ghimpu de a nu o vedea pe Cristina Cojocaru lângă Chetraru, poate fi calificată ca o tentativă de hărţuire şi imixtiune a politicului în activitatea CNA. 

În discursul prezentat de reprezentantul societății civile a existat un amănunt interesant - Ostaf a spus că propunerile făcute de Chetraru  au plecat spre aprobarea liderilor alianței de guvernare în urmă cu două luni. Ceea ce înseamnă că Mihai Ghimpu cunoștea că Viorel Mihăilă și Cristina Cojocaru sunt înaintați la aceste înalte funcții încă de la sfîrșitul lunii octombrie atunci cînd Cristina Cojocaru și-a dat demisia din funcția pe care o avea în cadrul CNI. Faptul că liderul liberal și-a manifestat în public nemulțumirea față de aceste numiri să aibă legătură cu presiunile făcute asupra președintelui CNI, Anatolie Donciu, protejat de liberali ori e vorba de faptul că înțelegerile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg iar nemulțumirile liberalilor față de democrați au depășit limita suportabilului? Pe când domnule Ghimpu veți da presei alte picante amănunte de la turnirul liberalii versus democrați?

1 comment:

  1. Nu vad eu nici o problema in candidaturuile inaintate de catre seful de la CNA. Crec ca stie dinsul pe cine promoveaza in aceste functii. De acord cu pozitia democratilor. Trebuie de le dat oamenilor acestea o sansa, sa vedem cum se vor manifesta dinsii timp de 100 de zile, dupa care ne vom face propriile pareri.

    ReplyDelete