Friday, December 14, 2012

PĂSĂRILE GRASE NU POT ZBURA SAU DE CE TACE CONSTANTIN TĂNASE



Directorul interimar al Teatrului Eugen Ionescu, Petru Vutcărău, a afirmat ieri că Republica Moldova e un stat dictatorial. Afirmația făcută de cunoscutul om de teatru s-a auzit în cadrul unei conferințe de presă recente și vine ca urmare a faptului că ministrul culturii, Boris Focșa, nu l-a acceptat în funcția de director al TEI pe dramaturgul și jurnalistul Val Butnaru.

Potrivit agenției de presă Info-Prim Neo, în cadrul conferinței de presă de ieri, conducerea Teatrului „Eugene Ionesco” a susţinut că ministrul culturii, Boris Focşa, tergiversează numirea lui Val Butnaru în funcția de director de mai bine de două luni. Potrivit lui Vutcărău,  ministrul Focșa nu este decât o marionetă în mâinile  unei persoane politice dintr-un partid politic cunoscut. 

Oare de ce Petru Vutcărău este atât de supărat? Potrivit jurnaliștilor în cadrul unei conferinţe de presă din 13 decembrie el a declarat că încă din luna septembrie, a propus adunării generale a colectivului de teatru, candidatura lui Val Butnaru la funcţia de director, iar aceasta  a fost unanim acceptată. Mai mult, ministrul culturii a acceptat-o, și a dat asigurări că în curând va emite un ordin de numire în funcţie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Petru Vutcărău a menţionat că la scurt timp a fost emis un ordin, însă nu de numire în funcţie, ci de desfăşurare a unui concurs pentru suplinirea funcţiei de director al teatrului. Persoana desemnată de colectivul teatrului s-a înscris şi ea în concurs, împreună cu alţi doi candidaţi şi, într-un final, a fost selectată. Ministrul culturii a tergiversat însă din nou emiterea ordinului de numire în funcţie, pentru ca ulterior să anuleze concursul din noiembrie şi să anunţe unul repetat pentru sfârşitul lunii decembrie.

„Aceste fapte denotă trei lucruri. Primul lucru – ministrul culturii în Republica Moldova nu este decât o marionetă, lipsită de demnitate şi bun simţ. Doi – Ministerul Culturii din Republica Moldova este o la cheremul unei persoane dintr-un anume partid, pe care îl ştim toată lumea, care dă indicaţii şi încalcă drepturile democraţiei, ceea ce denotă şi punctul trei – că trăim într-un stat dictatorial”, a punctat Petru Vutcărău.

Jurnalista Irina Nechit, scria la 6 octombrie 2012, în ziarul "Jurnal de Chișinău" că Val Butnaru a revenit, după 20 de ani, ca director general la Teatrul „Eugene Ionesco”, iar acest lucru se întîmplă pentru că Butnaru îl consideră pe Vutcărău, un artist de talie europeană, care nu poate fi lăsat singur în faţa unor probleme insurmontabile.  Am revenit la „Ionesco” într-un moment extrem de greu pentru teatru la insistenţele lui Petru, dar şi de dragul lui. Consider că Petru Vutcărău este un artist de talie europeană (n-o spun doar eu, ci chiar  oamenii de teatru din Europa) şi mi se pare nedrept să fie lăsat singur în faţa unor probleme insurmontabile”, afirma cu această ocazie cunoscutul dramaturg. 

Şefa Direcţiei arte profesioniste din cadrul Ministerului Culturii, Aliona Strâmbeanu, a fost prezentă la conferinţa de presă organizată de cei de la Teatrul Eugen Ionescu, și a declarat că legislaţia cu privire la teatru prevede că directorul unui teatru poate fi numit atât prin concurs, cât şi fără. În cazul Teatrului „Eugene Ionesco”, care este un teatru de stat, s-a decis să fie organizat concurs. Rezultatele concursului au fost anulate pe motiv că au fost depistate o serie de încălcări de procedură.

V-ați dat seama că aceste încălcările de procedură reprezintă metafora folosită de ministrul democrat al culturii pentru a transmite faptul că Butnaru nu este agreat de conducerea Partidului Democrat.  Cine este de fapt Val Butnaru și de ce s-a supărat conducerea Partidului Democrat pe el? 

În 1995 fondează Grupul de presă Flux al cărui director devine. Odată cu întemeierea GPF, în Republica Moldova apare o prestigioasă agenție independentă de știri (AP Flux), iar publicul cititor beneficiază de unul dintre cele mai credibile și mai captivante ziare de limba română - Flux, care ulterior s-a divizat în două ediții: Flux - Cotidian Național (cu 5-6 apariții în săptămână) și Flux - Ediția de vineri (săptămânal). Fiindcă patronul de presă al GPF nu avea nevoie de o publicație independentă și performantă a devenit șomer, locul lui fiind luat de Constantin Tănase.
În noiembrie 1999, fondează un nou hebdomadar - Jurnal de Chișinău , care sub deviza păsările grase nu pot zbura”, o delicată aluzie la conducerea publicației  Flux, a captat repede simpatia și încrederea cititorilor, fiind recunoscut de către forurile mass-media din Republica Moldova drept cel mai reușit debut în presa periodică din Republica Moldova. Este fondatorul concernului Jurnal Trust Media și a primei televiziuni de știri din spațiul pruto-nistrean. Butnaru este cel care a pus capăt monopolurilor informaționale aflate la dispoziția tuturor guvernărilor și cel care luptă împotriva acestor monopoluri. 

Așa numitele încălcări de procedură invocate de ministrul Focșa reprezintă o răzbunare a conducerii Partidului Democrat asupra celui care a luptat pentru dreptul cetățeanului moldovean la informație. În fața acestei strigătoare nedreptăți, ascunse comod în tăcutele adăposturi ale redacțiilor, cele mai ascuțite penițe ale jurnalismului moldav, tac. 

O, maestre, câtă dreptate ai avut – păsările grase nu pot zbura! 


PS. Fotografia aparține VIP Magazin. Mulțumesc Sergiu Gavriliță.

No comments:

Post a Comment