Monday, December 17, 2012

PRIMA CAMPANIE ELECTORALĂ ROMÂNEASCĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA



Un coleg jurnalist scria într-o prestigioasă publicație chișinăuiană că moldovenii au votat cu inima. Exact! Eugen Tomac a adunat peste 80 la sută dintre sufragii doar pentru că Alianța România Dreaptă, din care a făcut parte, a avut ca mesaj electoral îndemnul – repornește inima României!  Îndemnul alianței a fost auzit la Chișinău și de asta, chiar dacă ploua și era frig, moldovenii au stat cu miile în fața secțiilor de votare. De fapt datorită faptului că buletinul de știri al Televiziunii Române nu este văzut în totalitate la Chișinău nici unul din sloganele folosite în parlamentarele din 2012 nu au fost cunoscute de cetățenii români din Chișinău.
Sau poate Tomac a câștigat pentru că în fieful lui Băsescu nu putea să piardă?  Parțial adevărat, însă fără munca depusă de echipa de profesioniști care i-a fost alături, echipă care a știut să exploateze corect realitățile existente din Republica Moldova, candidatul ARD, nu câștiga.

  1.    Autoritățile române au deschis în spațiul dintre Prut și Nistru 19 secții de votare. În Chișinău au fost deschise patru secții.
  2.   De la autoritatea electorală centrală au fost puse la dispoziţie 36.800 buletine de vot pentru Camera Deputaţilor, respectiv 36.800 buletine de vot pentru Senat.
  3.   Republica Moldova are un prim-ministru care face parte din familia politică a popularilor europeni, familie din care face parte și președintele român Traian Băsescu.
  4. Dacă cetățenii români cu domiciliul în Republica Moldova ieșeau în număr mai mic la vot, șansele lui Tomac de a termina câștigător cursa electorală, scădeau. La scrutinul din acest an s-a înregistrat cel mai mare număr de participanți la vot – aproximativ 13 700.  
  
 De ce au ieșit moldovenii la vot ?
1.Buna organizare a campaniei electorale făcută de echipa lui Tomac, a făcut posibilă identificarea și organizarea de întâlniri cu comunitățile de români din teritoriu. Pentru prima dată  campania electorală s-a desfășurat nu numai în Chișinău dar și în mai multe orașe moldovenești.
2.Prin prezența ei alături de Tomac, Elena Băsescu a reușit să facă un transfer de imagine pozitivă de la Traian Băsescu la candidatul electoral. Nepopularele reforme aplicate în România nu i-au afectat și pe cei din diaspora, de aceea imaginea lui Băsescu nu a fost afectată.
3. Participarea lui Tomac la marea majoritate a întâlnirilor din teritoriu precum și spoturile electorale televizate au reușit să-i implice emoțional pe basarabeni.
La lansarea campaniei electorale românești în spațiul dintre Prut și Nistru, Eugen Tomac a avut o întâlnire cu bloggerii moldoveni,  unde a declarat că are acces la întreaga listă de cetățeni moldoveni care au redobândit și cetățenia română. În cadrul întâlnirii, domnia sa a afirmat că este convins de faptul că va acumula cele mai multe voturi din numărul celor care se vor prezenta la alegerile din 9 decembrie. 
Cunoașterea concentrației numărului de cetățeni români din Moldova a făcut posibilă o mai bună direcționare a eforturilor sale electorale.

Care este numărul final de cetățeni moldoveni care au și dublă cetățenie? Potrivit unui studiu lansat în luna aprilie 2012 de Fundaţia Soros  România şi citat de Mediafax , timp de 20 de ani aproape un sfert de milion de persoane din R.Moldova au redobândit cetăţenia română. (http://www.realitatea.net/un-sfert-de-milion-de-moldoveni-au-primit-cetatenia-romana_935694.html)

1.Publika Tv a operat în știri cu cifra de 200 de mii
2.Jurnal Tv a oferit cifra de 300 de mii
3.Ambasadorul României la Chișinău a spus în cadrul unei emisiuni de la Pro TV că autoritățile române au în prezent spre analiză circa 100 de mii de dosare de obținere a cetățeniei.
Dacă luăm în considerație faptul că autoritățile române sunt cele care cunosc cel mai bine numărul de cetățeni români care se află în Republica Moldova nu înțeleg de ce la cele 19 secții de votare deschise în spațiul moldav s-au trimis doar 36 800 de buletine de vot. 

Recent politicianul moldovean Victor Stepaniuc, se întreba retoric pe un site de socializare: „Mai mulți candidați pentru Parlamentul României au făcut fără impedimente campanie electorala în Republica Moldova, pledând pentru unirea Republicii Moldova cu România. E logic să ne întrebam : De ce Procuratura, Ministerul De Externe, Parlamentul, Guvernul nostru nu au reacționat împotriva acestui comportament ilegal și anticonstituțional al unor cetățeni străini pe teritoriul Republicii Moldova? În care țară suverană se mai întâmpla asemenea campanii electorale? Cum va reacționa Guvernul și justiția României dacă candidații pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ar face o campanie electorala pentru UNIREA MOLDOVEI ISTORICE de la Nistru la Carpați (în granițele de pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare) pe la Iași , Suceava , Vaslui, etc. ?” 

Retorica domnului Stepaniuc, vine să confirme faptul că desfășurarea alegerilor parlamentare din România în spațiul pruto-nistrean a beneficiat de sprijinul discret al autorităților moldovene. Această discretă susținere a primului ministru moldovean se datorează faptului că premierul liberal democrat Vlad Filat face parte din aceiași familie politică cu democrat liberali lui Traian Băsescu – Partidul Popular European, de aici și fermitatea cu care echipa lui Tomac au organizat pentru prima dată o campanie electorală românească pe teritoriul Republicii Moldova.   

Partidele politice românești care își doresc peste patru ani victoria în spațiul dintre Prut și Nistru trebuie să se gândească serios la organizarea campaniei electorale și în Basarabia.

5 comments:

  1. Concluzie salutară. Vă sugerez să deschideţi propria pagină pe facebook.

    http://www.facebook.com/groups/354619837938074/

    ReplyDelete
  2. Si cum va pleda Tomac cauza basarabenilor intr-un Parlament in care oamenii lui Basescu reprezinta doar 16% ( nici drept de depunere de motiune de cenzura nu au ) iar USL-ul are 67%, deci peste 2/3, adica "face legea" singur. Ei dar si-au facut damblaua basarabenii, adica le-au dat cu tifla romanilor...

    ReplyDelete
  3. Cat priveste visul lui Stepaniuc... Vorbe de claca. Frontiera NATO este pe Prut. Numai americanii singuri au o forta de lovire de 5 ori mai mare decat a rusilor, iar UE are forta de lovire de 4 ori mai mare. Si, in plus care moldovean din Romania si-ar dori refacerea Moldovei Mari? Prostii...

    ReplyDelete
  4. Stimate Doru Bantus,

    desigur Tomac nu va putea influenta foarte mult in legislativul bucurestean insa materialul de mai sus este dedicat starii de fapt ca pe Basarabia alianta social-liberala a lucrat slab.

    Cit priveste spusele domnului Stepaniuc ele, daca nu era discreta sustinere a guvernarii AIE, reprezintă starea existenta in institutiile moldovene de mentinere a ordinii de drept. Tomac ar trebui sa organizeze o mare receptie pentru virfurile puterii de la Chisinau care i-au dat voie sa se comporte in asa fel incit sa cistige. Mai stii, poate avea mare nevoie sa cistige ?

    ReplyDelete
  5. Tomac chiar credea ca are nevoie de statutul de deputat, care credea el ca ii va oferi o oarecare imunitate, pentru a nu da socoteala ce-a facut cu banii departamentului pentru romanii de pretutindeni, pana a ajunge consilierul lui Basescu. Numai ca USL-istii il vor spulbera. Iar faptul ca ARD ( PD-L ) a incalcat legea in timpul campaniei electorale la Chisinau, unde s-au comportat ca la el acasa nu este o noutate. Asa au procedat pedelistii peste tot in lume, in Italia, in Spania, la Paris, inclusiv in Romania, unde si acolo au incalcat flagrant legea. Si la ce le-a folosit portocaliilor violeti? In Romania nu au obtinut un singur mandat macar de pe locul intai. Toate locurile le-au obtinut la pomana, la redistribuiri de pe locurile 2, 3, 4, si chiar 5, cu doar 1.000 de voturi adica 10-12%. Ce colegiu electoral reprezinta ei, de vreme ce toate colegile electorale au fost adjudecate de pe locul 1 doar de catre candidatii de la USL? Singurii care au intrat pe locurile lor, in afara de USL au fost ungurii de UDMR si de catre cei de la grupul minoritatilor.
    Cat priveste votul de la Chisinau, acesta nu este legat neaparat de campania electorala ci de imboldul basarabenilor de a fi mereu Gica-Contra atunci cand este vorba despre romani. Si ce daca au votat masiv daca au votat prost. De data sta n-a mai mers ca la alegerile pentru presedinte, cand Basescu a ajun presedintele Romaniei cu voturile basarabenilor. Acum USL stia dinainte ca va castiga la o asa mare diferenta, incat i-a durut in cot de voturilr basarabenilor. Insa in Romania s-a votat cu asa o patima anti Basescu, incat si USL se sperie de rezultatul alegerilor. Partidul lui Basescu a fost pur si simplu umilit iar interventia din afara a americanilor si a europenilor de partea USL-ului, de data aceasta, a fost atat de categorica incat efectiv lui Basescu i-a fost frica sa nu-l desemnaze pe Ponta candidat la postul de primul ministru. Oricate zbateri obraznice ar mai avea Basescu, aceste zbateri sunt ultimele. El este deja terminat politic si l-a terminat si pe PD-L, partidul lui de suflet, care datorita lui a fost umilit. Lumea l-a fluierat pe Basescu pana si la nunta fiicei sale. Nu mai vorbim de ziua nationala a Romaniei, cand anul acesta au fost mii de spectatori, toti cu steaguri in maini.

    ReplyDelete